Αναλυτές του Liberal εξηγούν: Τι σηματοδοτούν οι συνεχείς αναβαθμίσεις των τραπεζών

Αναλυτές του Liberal εξηγούν: Τι σηματοδοτούν οι συνεχείς αναβαθμίσεις των τραπεζών

Το μπαράζ αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's επιβεβαιώνει την οριστική επιστροφή των συστημικών στην ανάπτυξη. Αφήνοντας πίσω 15 πέτρινα χρόνια, ο οίκος αξιολόγησης βλέπει το growth story των διοικήσεων και επιβεβαιώνει τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και του ισολογισμού τους . Οι αναλυτές Σπύρος Αλεξόπουλος και Μαίρη Βενέτη εξηγούν στο Liberal τι φέρνουν τα upgrades.

Μαίρη Βενέτη, επενδυτική σύμβουλος και διαχειρίστρια

«Μέσα σε ένα μήνα η Μοοdy’s προχώρησε στην  αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και των τεσσάρων συστημικών  ελληνικών  τραπεζών, σηματοδοτώντας την επιστροφή του τραπεζικού μας συστήματος στην κανονικότητα  μετά από μια ολόκληρη 15ετία και ανοίγοντας  τον δρόμο για φθηνότερη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. 

Οι ισχυρές επιδόσεις των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στα πανευρωπαϊκά stress tests του 2023 από την ΕΚΤ  δεν πέρασαν προφανώς απαρατήρητες, καθώς  οδήγησαν την χώρα μας στην τέταρτη θέση από  πλευράς σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ των 27. 

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η επιστροφή στην κερδοφορία την τελευταία διετία, αλλά ούτε και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 12%,  ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου στην Ευρώπη. 

Η πορεία των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία δύο χρόνια αποδεικνύει ότι η εκκαθάριση των ισολογισμών του  τραπεζικού μας συστήματος πλησιάζει στο τέλος της και οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να αρχίσουν να επωφελούνται από την οικονομική δυναμική της  Ελλάδας. Αυτό άλλωστε αντικατοπτρίζει και η πρόσβαση που έχουν πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις αγορές χρέους του εξωτερικού.

Όταν λοιπόν η αγορά «μιλάει» μιλάνε και οι Οίκοι. Πιο συγκεκριμένα:

Η Εurobank, ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα από τη Μοody’s και για το ακάλυπτο χρέος της, με rating πάνω από αυτό του Ελληνικού Δημοσίου.

Εν συνεχεία η Alpha Bank επιβραβεύτηκε από τη Moody’s για τη  βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της, του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της και τη χαμηλότερη βάση κόστους, συνισταμένες που εξασφαλίζουν στην τράπεζα τη βιωσιμότητα της υψηλής κερδοφορίας της.  Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της έπαιξε προφανώς και το deal με τη UniCredit και τα διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.

Η Εθνική Τράπεζα κέρδισε την αναβάθμιση χάρη  στους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες της. Υπόψιν ότι η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με την Moody's διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τη μεγαλύτερη καταθετική βάση . 

Επιπλέον η Εθνική Τράπεζα έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού της με τον δείκτη NPE να μειώνεται στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023 και ένα  από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης. 

Τέλος η  αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πειραιώς αποτελεί στην ουσία την αναγνώριση και επιβράβευση της αναβάθμισης της ποιότητας του ενεργητικού της. Η τράπεζα  μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο του ισολογισμού της, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων -NPE- να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο του 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023».

 

Σπύρος Αλεξόπουλος, χρηματιστής, σύμβουλος επενδύσεων, συνδεδεμένος αντιπρόσωπος Fast FinanceΑ.Ε.Π.Ε.Υ. 

«Η χθεσινοβραδινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s μάλλον ολοκληρώνει τον νέο γύρο αναβαθμίσεων από τους δύο μεγάλους διεθνείς οίκους και επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών μας στην επενδυτική βαθμίδα. Μετά τις κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: ο οίκος Moody’s κατατάσσει την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank ένα σκαλί πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ την Alpha Bank και την Πειραιώς ακριβώς πάνω σε αυτήν.

Από την μεριά του ο S&P έχει την Εθνική και την Eurobank ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και τις άλλες δύο τράπεζες δύο σκαλιά κάτω από αυτήν. Ενδιαφέρον εδώ έχει το γεγονός πως ο μεν Moody’s αξιολογεί το Ελληνικό αξιόχρεο ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και τις τέσσερις τράπεζες ένα και δύο σκαλιά πάνω από το ελληνικό δημόσιο ενώ ο S&P αξιολογεί το Ελληνικό αξιόχρεο πάνω στην επενδυτική βαθμίδα και τις τέσσερις τράπεζες ένα και δύο σκαλιά πιο κάτω αντίστοιχα.

Ανεξάρτητα όμως από τις ιδιαιτερότητες του κάθε οίκου, το γεγονός είναι ένα: Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τον έναν από τους δύο πιο σημαντικούς διεθνείς οίκους αξιολόγησης και βρίσκονται μία ανάσα κάτω από αυτήν για τον άλλον. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτές δεν έχουν πια κανένα πρόβλημα να επενδύσουν στις μετοχές τους και πως η χρηματοδότηση τους μέσω των διεθνών δανειακών αγορών θα γίνεται πλέον με σαφώς πιο ευνοϊκούς όρους. Πολύ θετικές εξελίξεις, και για τις τράπεζες και για τη χώρα».