Η Γαλλία χρειάζεται να αποσαφηνίσει γρήγορα τη δημοσιονομική στρατηγική της χώρας μετά το πέρας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Τα γαλλικά ομόλογα και οι μετοχές έχουν υποστεί πλήγμα αυτή την εβδομάδα, μετά την κίνηση-σοκ του Μακρόν, στον απόηχο της συντριβής του κόμματός του και της σαρωτικής νίκης της Ακροδεξιάς στην ευρωπαϊκή κάλπη.
Η κυβέρνηση του Μακρόν είχε δεχθεί πιέσεις από τους οίκους αξιολόγησης, το ΔΝΤ και την εθνική δημοσιονομική υπηρεσία για να περιγράψει λεπτομερώς τις περικοπές στον προϋπολογισμό που σχεδιάζονται για φέτος και το επόμενο έτος, ώστε να μειωθεί το διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα. Αυτές οι περικοπές δαπανών τίθενται τώρα υπό αμφισβήτηση.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, η Γαλλία να μπορέσει να αποσαφηνίσει γρήγορα την οικονομική της στρατηγική και ιδίως τη δημοσιονομική της στρατηγική», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στο Radio Classique.
«Αυτό που έχουμε πει στις προοπτικές μας, είναι ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα πρέπει να πέσει κάτω από το 2% από τις αρχές του επόμενου έτους και θα μπορούσε ακόμη και να φτάσει κατά μέσο όρο στο 1,7% το 2025», πρόσθεσε ο Βιλερουά.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη για το 2025 και το 2026 ενώ διατήρησε την πρόβλεψή της για φέτος στο 0,8%.
«Η Τράπεζα της Γαλλίας δεν έχει καμία δουλειά να σχολιάζει ή να κάνει εικασίες για την πολιτική [...] πριν από την ανακοίνωση της διάλυσης [της Εθνοσυνέλευσης], λέγαμε ήδη ότι υπήρχαν υψηλοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Βιλερουά.
Δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα προέβλεπε ότι ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν θα αναδεικνυόταν από την ψηφοφορία ως το κυρίαρχο κόμμα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Αν και τα κόμματα δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα προγράμματά τους εν όψει των βουλευτικών, το σχέδιο του RN είναι πιθανό να έχει τεράστιο κόστος για τα δημόσια οικονομικά, κρίνοντας από τις προτάσεις των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του 2022.