Οι διαδικασίες διάθεσης μετοχών Εθνικής Τράπεζας του ΤΧΣ άρχισαν και ο σύμβουλος του Ταμείου JP Morgan ξεκίνησε τις διεργασίες ανιχνεύοντας τις διαθέσεις διεθνών επενδυτών, που αναμένεται - όπως και στο πρώτο πακέτο ΕΤΕ μετοχών που διέθεσε το ΤΧΣ - να είναι οι βασικοί αγοραστές. Οι παρουσιάσεις θα ενταθούν με στόχο η διάθεση να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.
Το ΤΧΣ αναμένει τις πρώτες πληροφορίες από τη JP Morgan για το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών εκτός απροόπτου μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, ενώ αναμένεται θερμό ενδιαφέρον με τον σύμβουλο του Ταμείου να έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της διάθεσης του συνόλου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, ένα ποσοστό δηλαδή 18,39% και πλήρη αποεπένδυση. Ωστόσο, οι πρώτες σκέψεις που γίνονται είναι για ποσοστό 10%-13%.
Μεγάλο ατού για την Εθνική Τράπεζα είναι τα αποτελέσματα και τα μεγέθη της, που είναι εξαιρετικά και διασφαλίζουν στους επενδυτές μεγάλα μερίσματα. Να σημειωθεί ότι ήδη η Εθνική Τράπεζα παίρνει πρόβλεψη για διανομή μερίσματος του 40% των φετινών κερδών, με τα αναλογούντα κέρδη στους μετόχους μετά από φόρους να φθάνουν ήδη τα 670 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.
Πλέον αυτών όμως, η Εθνική Τράπεζα παρέχει στους επενδυτές εκτός από την ασφάλεια και τη μεγάλη πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτει, τη δυνατότητα συμμετοχής σε μία σύγχρονη τράπεζα που έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα ανάπτυξης την πλήρη ψηφιοποίησή της με ρυθμούς που θα ανταγωνίζονται και θα ξεπερνούν τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.
Με τους μεγάλους ξένους επενδυτές να είναι ευχαριστημένοι από το πρώτο μεγάλο πακέτο μετοχών του ΤΧΣ 22% της ΕΤΕ που διατέθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο, τα εξαιρετικά αποτελέσματα, τα μεγέθη και τη μερισματική πολιτική για άνοδο των μερισμάτων, το placement αναμένεται ότι θα είναι εκ νέου ιδιαίτερα επιτυχημένο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ανόδου της τιμής της μετοχής, καθώς η διάθεση του μεριδίου 22% των μετοχών είχε γίνει με μικρό discount 2,5% στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή.
Εκ των υστέρων, η τιμή φαίνεται μικρή, καθώς η Εθνική Τράπεζα ήταν σε φάση έντονης προόδου και εκτόξευσε τα μεγέθη της στη συνέχεια, γεγονός που δημιούργησε πολύ θετικό κλίμα για όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις και τις τράπεζες στο ΧΑ, υποχρεώνοντας τους σοβαρούς ξένους επενδυτές να ξεψαχνίσουν πιο προσεκτικά τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών.
Στην πρώτη φάση αποεπένδυσης, το 80% των μετοχών διατέθηκε σε ξένους επενδυτές από τους οποίους οι περισσότεροι σε ποσοστό 64% ήταν μακροπρόθεσμοι με τα θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια να φθάνουν το 27%. Οι περισσότεροι επένδυσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο (47%) και τις ΗΠΑ (35%). Μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, Capital, Norges, BlackRock, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι το Ταμείο είχε περιορίσει το εύρος διακύμανσης στο πρώτο πακέτο διάθεσης, ορίζοντας το επίπεδο των 5,30 ευρώ ως το απόλυτο κατώτατο σημείο διάθεσης. Το Ταμείο διαθέτει αυτό το δικαίωμα και ενδέχεται να το αξιοποιήσει και τώρα, αλλά οι βασικές παράμετροι που είναι το ποσοστό διάθεσης μετοχών και στη συνέχεια το εύρος τιμών θα καθοριστούν πρώτα.