Σε έξοδο της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου από το ΧΑΚ (squeeze out), θα προχωρήσει η Eurobank, αν κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης, οι επενδυτές προσφέρουν τόσες μετοχές, ώστε το ποσοστό της να φθάσει το 90%. Είναι κάτι που δεν αναμένεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις.
Η περίοδος αποδοχής ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου και η Eurobank, εξαγοράζει με τιμή 2,56 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στην τιμή που έχει αποκτήσει το 55,48% των μετοχών που διαθέτει τώρα.
Ο ελληνικός όμιλος αντίθετα θα ήθελε αργότερα και όχι άμεσα σε περίπτωση που αποκτήσει το απαραίτητο ποσοστό που υπολογίζεται σε 67% και άνω, να εξετάσει την περίπτωση συγχώνευσης της Ελληνικής με τη θυγατρική του Eurobank Cyprus. Αλλά σε αυτήν τη φάση και τουλάχιστον για έξι μήνες μετά τη λήξη της δημόσιας πρότασης, η Eurobank δεν εξετάζει αλλαγές, έχοντας αποκτήσει τις μετοχές της Ελληνικής σε καλή τιμή.
Ειδικότερα, περίπου στο 66% της καθαρής αξίας ενεργητικού (Net Asset Value) με υπολογισμούς στο τέλος Μαρτίου, η Eurobank έχει εξαγοράσει το 55,48% της Ελληνικής Τράπεζας. Το NAV υπολογίζεται περίπου στα 1,6 δισ. ευρώ κι αυτό υπολογίζει το discount σε περίπου 33,91% με βάση τις μη ελεγμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, του πρώτου τριμήνου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Ελληνική, είχε κέρδη 365 εκατ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η έκπτωση αυξήθηκε, δηλαδή αυξήθηκε το NAV τόσο σε σχέση με το 2022, όσο και μετά το Δεκέμβριο του 2023, λόγω εξαγορών της Ελληνικής αλλά και γενικά λόγω ανάπτυξής της. Όπως αναφέρεται στη δημόσια πρόταση, «η προτεινόμενη αντιπαροχή των €2,56 παρουσιάζει έκπτωση (discount) της τάξης του 33,91% σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού ανά μετοχή στις 31 Μαρτίου 2024, και έκπτωση (discount) της τάξης του 29,84% και 6,46% σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού ανά μετοχή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και 31 Δεκεμβρίου 2022 αντίστοιχα».
Τα σχέδια της Eurobank για την Κύπρο
Η Eurobank βλέπει πολύ θετικά την επέκταση των εργασιών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου σε treasury, private banking, τραπεζασφαλιστικά και εταιρική τραπεζική. Είναι μεταξύ των σχεδίων του Ομίλου για την ενίσχυση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τόσο για την κυπριακή τράπεζα όσο και για τον Όμιλο συνολικά.
Οι περισσότερες από τις παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερές έγγραφο δημόσιας πρότασης που δημοσιεύτηκε στο ΧΑΚ και στο site της Eurobank και δίνουν λεπτομερή εικόνα, για τα σχέδια της για την Ελληνική.
Ειδικότερα αναφέρεται μεταξύ άλλων:
-Η Προτείνουσα δεν προτίθεται να προβεί άμεσα σε οποιαδήποτε τροποποίηση του Καταστατικού της Υπό Εξαγορά Εταιρείας.
-Η Προτείνουσα ενδέχεται να εξετάσει την πραγματοποίηση αλλαγών στο Καταστατικό της Υπό Εξαγορά Εταιρείας σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.
-Η Προτείνουσα δεν προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στο αντικείμενο δραστηριότητας της Υπό Εξαγορά Εταιρείας που περιλαμβάνει, την παροχή ενός ευρέος φάσματος τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν χρηματοδοτικές, επενδυτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες θεματοφυλακής και πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων τρίτων (Factoring) καθώς και τη διαχείριση και πώληση ακινήτων, που αποκτήθηκαν κυρίως από εξόφληση χρεών, αλλά ούτε και στον τρόπο και τόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της.
-Ωστόσο η Προτείνουσα εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης των εργασιών της Υπό Εξαγορά Εταιρείας σε ορισμένους τομείς όπως π.χ. η εταιρική τραπεζική και κατ’ επέκταση σε άλλους συναφείς τομείς όπως υπηρεσίες treasury, συναλλακτικής τραπεζικής κ.α. Το ίδιο ισχύει και στις υπηρεσίες τραπεζικής ιδιωτών όπου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των εργασιών της Υπό Εξαγορά Εταιρείας με υπηρεσίες συναλλακτικής τραπεζικής, τραπεζοασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες κτλ.
-Η Προτείνουσα προτίθεται να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Υπό Εξαγορά Εταιρείας για την άσκηση των συνήθων δραστηριοτήτων της και δεν σκοπεύει να προβεί σε αλλαγή της χρήσης των στοιχείων πάγιου ενεργητικού της Υπό Εξαγορά Εταιρείας.
-H Προτείνουσα ενδέχεται να εξετάσει σε μελλοντικό χρόνο μια πιθανή ανασυγκρότηση των δραστηριοτήτων της Υπό Εξαγορά Εταιρείας για την πιο ομαλή, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία της Υπό Εξαγορά Εταιρίας χωρίς να επηρεαστεί η φύση των δραστηριοτήτων της Υπό Εξαγορά Εταιρείας. Λόγω της παρουσίας της Προτείνουσας στην κυπριακή αγορά μέσω της θυγατρικής της, Eurobank Cyprus Ltd, η Προτείνουσα δύναται να εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της εν λόγω θυγατρικής με την Υπό Εξαγορά Εταιρεία, σε περίπτωση που αποκτήσει ικανό ποσοστό.
-Με τα σημερινά δεδομένα, η Προτείνουσα δεν σκοπεύει να επιφέρει μονομερώς ουσιώδεις μεταβολές στην υφιστάμενη πολιτική απασχόλησης στην Υπό Εξαγορά Εταιρεία.
-Η Προτείνουσα μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης προτίθεται να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο και να προτείνει την αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. H Προτείνουσα δεν προτίθεται να παραχωρήσει οποιαδήποτε ειδικά οφέλη στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Υπό Εξαγορά Εταιρείας.
-Τέλος, η Προτείνουσα θα τοποθετηθεί σε επόμενες Γενικές Συνελεύσεις έναντι ενδεχόμενων προτάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου για καταβολή μερίσματος, αφού λάβει υπόψη:
α) πιθανές σχετικές εποπτικές συστάσεις,
β) τη συνάφεια του εκάστοτε προτεινόμενου από το Διοικητικό Συμβούλιο μερίσματος με τη μερισματική πολιτική της Υπό Εξαγορά Εταιρείας και
γ) προτεραιότητες οι οποίες προηγούνται της πληρωμής μερίσματος, όπως ενδεικτικά, επέκταση και διεύρυνση των εργασιών της Υπό Εξαγορά Εταιρείας προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και των πελατών της, όπως αναφέρονται αναλυτικά πιο πάνω, επενδύσεις για τον περαιτέρω τεχνολογικό και ψηφιακό εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό της κ.α.