Ξεκάθαρες ενδείξεις ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί περνώντας σε άλλο επίπεδο με αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για τα μελλοντικά μεγέθη τους, αποτελεί η αλλαγή ημερομηνίας για τα αποτελέσματα το 2023 της Τράπεζας Πειραιώς και τα σχέδιά της για το placement. Αυτό δείχνουν σύμφωνα με τους αναλυτές και οι μεγάλες εισροές κεφαλαίων που παρατηρούνται σε όλες ανεξαιρέτως τις τραπεζικές μετοχές.
Η Πειραιώς, μετέθεσε πρόσφατα εκ νέου την ημερομηνία ανακοινώσεων για τις 14 Φεβρουαρίου, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος θέλουν να ενημερωθούν το ταχύτερο δυνατόν με το placement να πλησιάζει και τις μεγάλες εντολές αγορών να αυξάνονται στις μετοχές του κλάδου. Οι επενδυτές από το εξωτερικό φαίνεται ότι έχουν ήδη αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας περισσότερα κέρδη για το 2024 και βελτίωση στους τομείς των κόκκινων δανείων και των εσόδων από δάνεια και προμήθειες.
Έτσι η Πειραιώς θέλοντας να δώσει περιθώρια προγραμματισμού στην επενδυτική κοινότητα για τα αποτελέσματα και τις προοπτικές φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια σπεύδει, καθώς οι επενδυτές που αναμένουν το placement βλέπουν τη μετοχή να υποδέχεται εντολές και να αναρριχάται, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών μένουν εκτός ή τοποθετούνται συγκρατημένα. Η αγορά όμως κάνει τους δικούς της υπολογισμούς και κινείται αυτόνομα, όπως επίσης ψιθυρίζεται, ότι είναι εγχώριοι θεσμικοί αυτοί που πιέζονται από την ανησυχία ότι «χάνουν το ραντεβού».
Έτσι η ίδια εικόνα παρουσιάζεται στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου. Όλες οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν άνοδο με ώθηση που δίνεται από μεγάλες εισροές κεφαλαίων οι οποίες παραπέμπουν ευθέως σε επενδυτές από το εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές άνω των 135 εκατ. ευρώ και στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συναλλαγές άνω των 134 εκατ. ευρώ. Στη μετοχή της Alpha Bank οι εβδομαδιαίες συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τα 111 εκατ. ευρώ και στη μετοχή της Eurobank τα 106 εκατ. ευρώ.
Οι συναλλαγές αυτές που ισοδυναμούν για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες, με συναλλαγές μίας αληθινά καλής ημέρας για όλο το ΧΑ, έχουν γίνει μόνο την τελευταία εβδομάδα κι όπως γίνεται αντιληπτό, εξάπτουν το ενδιαφέρον και την αδημονία των επενδυτών.
Στο μεταξύ ήδη πριν το roadshow, από τον Δεκέμβριο κιόλας, η JP Morgan είχε ανεβάσει τον πήχη για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 5 ευρώ. Στις 24 Ιανουαρίου η Optima Bank έθεσε κι αυτή την ίδια τιμή-στόχο στα 5 ευρώ δηλαδή.
Τώρα η NBG Securities , ανεβάζει επίσης το στόχο της πιο συντηρητικά πάντως στα 4,5 ευρώ με περιθώρια ανόδου 18% για τη μετοχή της τράπεζας, τοποθετώντας τη στις κορυφαίες επιλογές της.
Τι περιμένουν οι ξένοι αναλυτές
Η τελευταία θετική εκτίμηση ξένου επενδυτή είναι αυτή της Global X που έχει δημιουργήσει και το ελληνικό ETF και είδε τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη. Η επενδυτική εταιρία είναι ταύρος για την ελληνική αγορά και δίνει για τις ελληνικές τράπεζες τα εξής στοιχεία:
- Πολλαπλασιαστή κερδών στο 5,7 έναντι πάνω από 6 των τραπεζών στην Ευρώπη και σχεδόν 10 στις ΗΠΑ
- Τη μικρότερη τιμή προς λογιστική αξία σε σχέση με ΗΠΑ και Ευρώπη, στο 0,66
- Την υψηλότερη απόδοση κεφαλαίων ROE 12,4
Αρχικά οι ξένοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα επίπεδα κερδοφορίας με μεγάλες διψήφιες αποδόσεις επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, κορύφωσαν πέρυσι, με τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Θεωρούσαν ότι αυτό που πυροδοτούσε τα κέρδη ήταν η καθαρή πιστωτική επέκταση που επηρεάστηκε από τις πρόωρες εξοφλήσεις επιχειρηματικών δανείων. Στην πορεία διαπίστωσαν ότι τα περιθώρια στα επιτόκια ήταν ο καταλύτης, γεγονός που για αυτούς σημαίνει ότι υπάρχει οροφή στο τέλος του πρώτου τριμήνου επί των μεγάλων κερδών χάρη στο NIM.
Διαπιστώνουν όμως τώρα, ότι υπάρχει περιθώριο πιστωτικής επέκτασης με τις επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των τραπεζών σε λειτουργικά κόστη και επισφάλειες η εικόνα αλλάζει και πάλι. Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς το είχε θέσει στους ξένους αναλυτές στη Νέα Υόρκη, ότι το κόστος ρίσκου των ελληνικών τραπεζών μειώνεται και θα μειωθεί κι άλλο…
Εκτιμάται μάλιστα, ότι η μείωση των κόκκινων δανείων, έχει προχωρήσει και για τις Alpha Bank και Πειραιώς, που έχουν επιταχύνει σε αυτόν τον τομέα, για να πιάσουν τις άλλες δύο τράπεζες που κινήθηκαν νωρίτερα. Επιπλέον, η μείωση των επιτοκίων θα υποβοηθήσει αυτή την πλευρά, μειώνοντας επισφάλειες και βοηθώντας στη θεραπεία κόκκινων δανείων.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, όπως καθοδηγεί η ΕΚΤ, δημιουργείται η εντύπωση για κορύφωση των επιτοκιακών περιθωρίων NIM στο δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Σε αυτά, έρχεται τώρα να προστεθεί και η διάθεση των τραπεζών να αυξήσουν τις προμήθειές τους, καθώς τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες είναι από τα χαμηλότερα πανευρωπαϊκά για τις ελληνικές τράπεζες. Το καθαρό ποσοστό εσόδων τους από αμοιβές και προμήθειες είναι 16,37% ως προς τα λειτουργικά τους έσοδα (operating income).
Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες της Βαλτικής, μόνο η Ολλανδία έχει μικρότερο ποσοστό με 15,39% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Είναι γεγονός ότι αυτό το περιθώριο αρέσει πολύ στους επενδυτές αλλά δεν θα αρέσει στους πελάτες και είναι θέμα κάθε τράπεζας ποια ευελιξία και ευστοχία μπορεί να επιδείξει και ποιο είναι το «fine tuning» που μπορεί να κάνει επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.