Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, FINMA, ζήτησε περισσότερες εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων κατά τραπεζών που παραβιάζουν τους κανόνες, μετά την κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Credit Suisse.
Η τράπεζα χρειάστηκε να διασωθεί τον περασμένο μήνα μέσω συγχώνευσης με τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια UBS που σχεδίασαν οι ελβετικές αρχές, αφού το ίδρυμα ηλικίας 167 ετών παγιδεύτηκε στην αναταραχή της αγοράς, η οποία πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους.
«Τα μέσα μας φτάνουν στα όριά τους σε ακραίες περιπτώσεις, όπως της Credit Suisse», δήλωσε η πρόεδρος της FINMA, Μαρλέν Αμστάντ. Η Αμστάντ δήλωσε ότι θα έπρεπε να διευθυνθούν αυτές οι εξουσίες.
«Η FINMA δεν έχει εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα», είπε, προσθέτοντας ότι θα καλωσόριζε μια τέτοια εξουσία. «Είναι εξαίρεση σε σύγκριση με άλλες ρυθμιστικές αρχές».
«Τέλος» στις μυστικές έρευνες
Είπε επίσης ότι οι περισσότερες έρευνες της ρυθμιστικής αρχής σε τράπεζες παραμένουν μυστικές για την προστασία της σταθερότητας, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
«Η FINMA επιθυμεί να διασφαλίσει ότι μπορούμε να κάνουμε το έργο μας πιο ορατό στο κοινό στο μέλλον - όπως επιτρέπεται συχνά στους συναδέλφους μας εποπτικούς φορείς σε άλλες χώρες», ανέφερε η ίδια.
Συγγνώμη ζήτησε ο πρόεδρος της Credit Suisse
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Credit Suisse ζήτησε συγγνώμη που οδήγησε την τράπεζα στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή των μετόχων, καθώς και με το αίτημα για οι υπεύθυνοι για την κατακόρυφη πτώση της εμβληματικής ελβετικής τράπεζας να υποστούν συνέπειες.
Η διοίκηση της UBS θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους μετόχους εντός της ημέρας σχετικά με το ότι η εξαγορά που χρηματοδοτείται από τις ελβετικές αρχές μπορεί να έχει αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης:
Ο πρόεδρος της Credit Suisse ζήτησε συγγνώμη καθώς η οργή μεγαλώνει