Σε ευρωπαϊκά επίπεδα κάτω από το 3% εκτιμάται ότι θα έχουν μειωθεί το 2025 τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών που έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά, με την αξιοποίηση του «Ηρακλή 3» μετά την πρώτη διαβούλευση του ΥΠΕΘΟ και της DG Comp, που διεξήχθη σε άριστο κλίμα, με την παρουσίαση από ελληνικής πλευράς του προσχεδίου για επέκταση των εγγυήσεων από τα 2 στα 3 δισ. ευρώ. Ήδη τα ΜΕΑ των συστημικών τραπεζών υποχώρησαν στο 3,5%.
Σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα και επιτάχυνση της απόφασης υπέρ της επέκτασης του νέου Ηρακλή, παίζει η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την DBRS, ενώ ανεκτίμητη θα είναι μία θετική αξιολόγηση από τη Moody’s που θα μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα.
Με την έγκριση του σχεδίου στην τρίτη φάση του σχεδίου Ηρακλής θα υπαχθούν τα ΜΕΑ και των τραπεζών Attica Bank και Παγκρήτιας μαζί με υπόλοιπα κόκκινων δανείων που θα τιτλοποιήσουν οι συστημικές τράπεζες. Τα ΜΕΑ έχουν υποχωρήσει σημαντικά πλέον και θα υποχωρήσουν περαιτέρω με τη βοήθεια του «Ηρακλή ΙΙΙ».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο τέλος Ιουνίου τα ΜΕΑ των συστημικών τραπεζών μετρήθηκαν στο 3,6% από την ΤτΕ, ενώ η DBRS τα υπολόγισε σε 3,5%, έχοντας όμως πιο πρόσφατα στοιχεία με αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών τραπεζών. Ο δείκτης ΜΕΑ έχει υποχωρήσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από το 4% πέρυσι το Δεκέμβριο και 5,7% που ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου πέρυσι.
Στο μεταξύ, τα ίδια κεφάλαια των 4 συστημικών τραπεζών έχουν αυξηθεί και μάλιστα με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό από τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα κεφάλαια CET1 των μεγαλύτερων τραπεζών αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο φέτος κατά 8,8% έναντι αύξησης 2,6% των Risk Weighted Assets.
Συνυπολογίζοντας και τα κόκκινα δάνεια των μικρότερων τραπεζών πλην των συστημικών, ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε σε 7,6% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου από 8,8% πέρυσι. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν το δεύτερο φετινό τρίμηνο των μικρότερων τραπεζών που δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Να σημειωθεί ακόμα ότι στα λεγόμενα επικίνδυνα καθυστερούμενα δάνεια του δεύτερου σταδίου, ο δείκτης των ελληνικών τραπεζών είναι έστω και οριακά μικρότερος του αντίστοιχου δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών που ήταν στο 9,7% πέρυσι τον Δεκέμβριο έναντι του ελληνικού δείκτη που ήταν 9,3% και υποχώρησε στο 9,2%.
Η εικόνα αναμένεται να αλλάξει δραστικά εκ νέου, με την υπαγωγή των κόκκινων δανείων στο νέο Ηρακλή. Ένα σχέδιο που συνέβαλε τα μέγιστα στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και μέσα από 17 συναλλαγές που έλαβαν τις κρατικές εγγυήσεις 19,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της DBRS, σχεδόν τα μισά δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών (49,1%) ήταν ΜΕΑ μόλις το 2017…
Η ΤτΕ αναφέρει, ότι τον Ιούνιο του 2024 το υπόλοιπο των εγγυημένων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης έφθασε περίπου στα 17 δισ. ευρώ, μια απόσβεση περίπου 11,5%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πλειονότητα των επιχειρηματικών σχεδίων δεν έχει ακόμη εκπονηθεί.