Λίγες ημέρες πριν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποδεχθεί τους «μνηστήρες» που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία διάθεσης του 20% της Εθνικής Τράπεζας, η μεγαλύτερη και παλαιότερη σε λειτουργία ελληνική τράπεζα φόρεσε… τα καλά της.
Τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα της ΕΤΕ αποτελούν ενδεχομένως την καλύτερη απόδειξη της μεγάλης ανάκαμψης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Από την απόλυτη απαξίωση και τους τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης της περασμένης δεκαετίας, οι ελληνικές τράπεζες σήμερα πλησιάζουν στην πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα, σημείωσε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη στα stress tests και κατάφερε στα αποτελέσματα εννεαμήνου και γ’ τριμήνου να εμφανίσει όχι μόνο κέρδη μετά φόρων της τάξης των 791 εκατ. ευρώ αλλά και μία σειρά άλλων εντυπωσιακών επιδόσεων. Τα οργανικά κέρδη μετά φόρων, που εξαιρούν τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις, ανήλθαν σε 855 εκατ. ευρώ, από 284 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022, την ώρα που ο δείκτης απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων βρέθηκε γύρω στο 18%, υπερβαίνοντας κατά τον επικαιροποιημένο στόχο για το 2023 που είναι άνω του 15%.
Η Εθνική παρουσιάζει κεφαλαιακή επάρκεια στο υψηλότερο επίπεδο του κλάδου, με τον δείκτη CET1 στο 17,9% και τον Δείκτη Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 20,3%. Παράλληλα, διαθέτει ισχυρή ρευστότητα άνω των 7 δισ. ευρώ και μάλιστα παρά την αποπληρωμή των μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων της ΕΚΤ (TLTRO III) ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, δηλώνοντας έτοιμη να χρηματοδοτήσει επενδυτικά project αλλά και ευρύτερα την πραγματική οικονομία.
Οι καταθέσεις της ΕΤΕ αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τριμήνου, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 56%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) βρίσκεται στο 252%, όντας ο υψηλότερος στην Ελλάδα και στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο από τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας είναι η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τότε που οι ελληνικές τράπεζες κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της ελληνικής κρίσης χρέους.
Ο δείκτης NPEs υποχώρησε στο γ’ τρίμηνο στο 3,6%, από 5,9% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τον συνολικό όγκο των κόκκινων δανείων να υποχωρεί στα 1,1 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η κάλυψη των NPEs στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 94%, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.
Σημαντική ήταν και η επίδοση στις χορηγήσεις δανείων, καθώς η Εθνική προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο, ενισχυμένες κατά 40% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2022. Σε τριμηνιαία βάση, τα εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
Πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα, η Εθνική υλοποιεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας. Μέσω του προγράμματος, ενισχύεται η δημιουργία εσόδων, αναβαθμίζονται οι τεχνολογικές υποδομές και παρέχονται κορυφαίες υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής στην Ελλάδα. Η ΕΤΕ διαθέτει ηγετικά μερίδια αγοράς στην ψηφιακή τραπεζική με 32% στους μηνιαίους ενεργούς χρήστες στα κινητά και 25% στο διαδίκτυο.
Το μερίδιο αγοράς στις ψηφιακές πωλήσεις διαμορφώνεται σε 55% στις κάρτες, 34% στα καταναλωτικά δάνεια και 52% στις ασφάλειες. Τέλος, η Εθνική στηρίζει την πράσινη μετάβαση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και κατέχει ηγετική θέση στην αγορά για τη χρηματοδότηση βιώσιμης ενέργειας.