Πενταετές επιχειρηματικό και κεφαλαιακό πλάνο κατέθεσε προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος η Παγκρήτια Τράπεζα, στο οποίο περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας. Στο πλάνο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, όπως και στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται μέσω της φιλικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα θα δώσει έμφαση στην ενίσχυσή της με εξυγίανση των ΜΕΑ, με χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου μη εξαιρουμένων των τιτλοποιήσεων, ενώ για την περαιτέρω ενίσχυσή της με κεφάλαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έκδοσης ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης από του χρόνου.
Το επιχειρηματικό πλάνο κατατέθηκε εντός των προθεσμιών την περασμένη Παρασκευή και περιλαμβάνει την εξέλιξη των κεφαλαίων της τράπεζας σε βάθος πενταετίας, όπως και το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού της και ανάπτυξης των εργασιών της μέσω και της φιλικής συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, καθώς και της σημαντικής απορρόφησης της HSBC στην Ελλάδα, που έχει καθοριστική σημασία για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Οι κινήσεις τελούν υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών, ενώ ήδη από την περασμένη Παρασκευή, εγκρίθηκε το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο της Παγκρήτιας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κι έτσι παρατείνεται η περίοδος εγγραφών, άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, προεγγραφής και μεταβίβασης αυτών, που λήγει πλέον την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, από 27 Σεπτεμβρίου προηγουμένως.
Η Παγκρήτια Τράπεζα αναφέρει ότι ενισχύοντας το ήδη καλό πνεύμα συνεργασίας και συνέπειας, θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος για την έγκριση και υλοποίηση του επιχειρηματικού και κεφαλαιακού της πλάνου.
Όπως δηλώνει η Διοίκηση της Τράπεζας, πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πλάνο εξυγίανσης και ανάπτυξης μέσω της συγχώνευσης της Παγκρήτιας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.
Η Παγκρήτια σύμφωνα με το CEO της Τράπεζας Αντώνη Βαρθολομαίο υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του οποίου η διοίκηση της τράπεζας κατάρτισε το πενταετές πλάνο, στοχεύει να γίνει τράπεζα που εξυπηρετεί το μικρό, το μεσαίο επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία, όχι μόνο με υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, αλλά και με λύσεις που παρέχονται με ταχύτητα και κυρίως με την κατάλληλη συμβουλευτική.
Με τα νέα κεφάλαια, η Τράπεζα προωθεί τον μετασχηματισμό της και τις αναγκαίες επενδύσεις σε τεχνολογία και ανάπτυξη υποδομών, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας και στην υιοθέτηση ενός βελτιωμένου και σύγχρονου λειτουργικού μοντέλου. Η νέα Τράπεζα που θα προκύψει από τη συνένωση αναμένεται να καλύψει το κενό μεταξύ των συστημικών και των μικρών τραπεζών και να καταστεί η πέμπτη σε μέγεθος τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.