Πλησιάζει η μέρα της κρίσεως για την Credit Suisse
Shutterstock
Shutterstock

Πλησιάζει η μέρα της κρίσεως για την Credit Suisse

Η περίπτωση της Credit Suisse, αποτελεί για πολλούς το πιθανό έναυσμα μιας ακόμα ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης. Και αυτό, διότι παρόλο που η κρίση του 2008 είναι ακόμα νωπή, δεν έχουν εμφανιστεί σαφείς και καθαρές προθέσεις ούτε από την πλευρά των πιστωτών, αλλά ούτε από την πλευρά δυνητικών «σωτήρων» της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε εκτιμήσει ότι η Credit Suisse δεν θα αφεθεί να σκάσει, όπως η Lehman Brothers. Ο πιθανός συστημικός κίνδυνος είναι σημαντικός. Τα μεγέθη δεν είναι εξωπραγματικά.

Αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιοδήποτε σενάριο και οποιοδήποτε κόστος «σωτηρίας» της τράπεζας. Διότι εδώ μιλάμε για την έννοια της Ελβετικής Τραπεζικής Πίστης. Και για ένα, από τα δυο – τρία μεγαλύτερα brand names της χώρας.

Στις λογιστικές καταστάσεις του Q2 η Credit Suisse εμφάνιζε assets ύψους 736 δισ. δολ. Οι ζημίες που προέκυψαν από την πτώχευση του hedge fund Archegos Capital και το σκάνδαλο της Greensill Capital, αθροίζονται στα 5 δισ. δολ. Οι ζημίες της τράπεζας στα αποτελέσματα του Q2 ήταν της τάξεως του 1,9 δισ. δολ., που αναμένεται να ανέλθουν στο τέλος του έτους στα 3 δισ. δολ.

Όλα αυτά τα γνωστά σε όλους δεδομένα, οδήγησαν τη μετοχή στο -55% και τα CDS, δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου, στο +250%. H συνολική αποτίμηση της τράπεζας βρίσκεται πλέον στα 11 δισ. δολ.

Η Credit Suisse για να αποφύγει την πτώχευση χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 4 δισ. δολ. 

Σε πρώτη φάση αναμένεται να μεταβιβάσει σε άλλη τράπεζα το χαρτοφυλάκιο και τη δραστηριότητα του Wealth Management της Λατινικής Αμερικής, εξαιρουμένης της Βραζιλίας. Πέραν των εσόδων από την πώληση αυτή, αναμένεται να προβεί σε απολύσεις προσωπικού που θα φτάσουν τους 5.000 τραπεζικούς υπαλλήλους. 

Παράλληλα σχεδιάζει να οδηγηθεί σε απόσχιση κλάδου μιας σημαντικής δραστηριότητας της εντός ελβετικών συνόρων, για την οποίο έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από ανταγωνίστριες τράπεζες.

Η Credit Suisse βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του ξενοδοχείου Savoy Hotel στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ζυρίχη, με τίμημα κοντά στο 400 εκατ. δολ.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε προς θα επαναγοράσει δικά της ομόλογα ύψους 3 δισ. δολ. από τις αγορές, εκμεταλλευόμενη το μεγάλο τρέχον discount.

Αν αυτό το σχέδιο δεν ευοδωθεί, υπάρχουν ακόμα δύο λύσεις.

Η πρώτη είναι η εξαγορά της από μια άλλη τράπεζα, με πιθανότερη υποψήφια την UBS.

Και η δεύτερη λύση, που είναι ίσως και η τελευταία, είναι η παρέμβαση της ελβετικής κυβέρνησης, που δεν θα θέλει «να σκάσει στα χέρια της» η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Ήδη από τον Μάρτιο του 2022, έχει νομοθετηθεί η διάσωση των σημαντικών συστημικών τραπεζών της χώρας με δημόσιο χρήμα.

Στην κατηγορία αυτών των τραπεζών έχουν ενταχθεί η UBS, η Credit Suisse, η Raiffeisen Group, η Zuerchr Kantonalbank και η PostFinance.

H συγκεκριμένη φόρμουλα διάσωσης δεν αφορά κρατικοποίηση των τραπεζών, αλλά παροχή ρευστότητας για τις «δύσκολες ώρες», σαν και αυτές που περνάει σήμερα η Credit Suisse.