Σε εξειδικευμένα μέτρα για επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες στρέφονται τώρα οι τράπεζες οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις πληγείσες περιοχές και συνομιλούν καθημερινά με πελάτες τους, σε μία προσπάθεια να καταγραφούν οι ζημιές και οι ανάγκες που έχουν προκύψει. Οι λύσεις αυτές πέραν του γενικευμένου μέτρου της περιόδου χάριτος για όλα τα ενήμερα δάνεια των πληγέντων προβλέπουν χαμηλότοκα δάνεια για άμεσες ανάγκες και δάνεια για κεφάλαια κίνησης.
Στο μεταξύ κάθε τράπεζα προχωρά στη διαμόρφωση ευέλικτου σχεδίου για την αντιμετώπιση αναγκών των πελατών σε επικοινωνία μαζί τους. Η περίοδος χάριτος μέχρι το τέλος του έτους διευκολύνει την καταγραφή των ζημιών τώρα που η στάθμη των νερών υποχωρεί και δίνει «πίστωση χρόνου» στην αποτύπωση της εικόνας, καθώς σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια οι προτεραιότητες που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και έπονται της διάσωσης, της υγείας και της διαβίωσης των κατοίκων.
Έτσι οι τράπεζες ανάλογα με την περίπτωση υπολογίζοντας τη συνέπεια και τις σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί με πελάτες τους, έχουν εργαλεία που μπορούν να ενεργοποιήσουν όπως ευέλικτες και χαμηλότοκες πιστώσεις, δάνεια με περίοδο χάριτος, ρυθμίσεις εφόσον όμως αυτές δεν συνεπάγονται τη μετάπτωση δανείων σε στάδιο που θα θεωρηθούν κόκκινα.
Το συνολικό ύψος των δανείων στην περιοχή υπολογίζεται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ενώ στις τράπεζες υπολογίζουν ότι τα δάνεια των πληγέντων είναι περί τα 1,5-2 δισ. ευρώ.
Η αναφορά της ΕΕΤ στην «περίμετρο» εστίαζε ουσιαστικά στα δάνεια των πληγέντων από τις πλημμύρες, αφού ασφαλώς δεν έχει καταστραφεί εντελώς όλη η Θεσσαλία. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και οι έμμεσες απώλειες καθώς εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργαστούν ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις πρώτες ύλες του κάμπου ενώ επίσης πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως οι συγκοινωνίες. Υπάρχουν έμμεσες απώλειες δηλαδή.
Όλες αυτές οι λύσεις προκύπτουν σε συνεννόηση με τους δανειολήπτες και όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΤ, οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα στις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονται.
Από την άλλη πλευρά οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), που εκτιμάται ότι διαχειρίζονται περί τα 2,5 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στη Θεσσαλία εστιάζουν σε ατομικές λύσεις με κάθε πληγέντα δανειολήπτη που θα προσκομίσει δικαιολογητικά, παρέχοντας χρόνο προς αυτό, καθώς πρέπει να λειτουργήσουν πρώτα και οι σχετικές υπηρεσίες.
Για την ώρα έχει δοθεί περίοδος χάριτος μέχρι το τέλος του έτους για αναγκαστικές εκτελέσεις, ενώ έχουν ανασταλεί για ένα διάστημα και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες.