Στην Επιτροπή Οικονομικών η επέκταση του πεδίου δραστηριοποίησης της EBRD σε Υποσαχάρια Αφρική και Ιράκ
eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Βουλή

Στην Επιτροπή Οικονομικών η επέκταση του πεδίου δραστηριοποίησης της EBRD σε Υποσαχάρια Αφρική και Ιράκ

Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση των υπ' αρ. 259 και 260 αποφάσεων του Συμβουλίου Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, από 18 Μαΐου 2023, με τις οποίες τροποποιούνται τα άρθρα 1 και 12 παρ. 1 της Συμφωνίας Ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (E.B.R.D.)» Πρόκειται για την κύρωση δύο αποφάσεων του Συμβουλίου Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με τις οποίες διευρύνεται το γεωγραφικό πεδίο των εργασιών της τράπεζας στην Υποσαχάρια Αφρική και στο Ιράκ. Αρχικά η περιοχή δραστηριοποίησης της EBRD, ήταν η κεντρική και ανατολική Ευρώπη, επεκτάθηκε στις χώρες του Καυκάσου, στην κεντρική Ασία και στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο.

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μέτοχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία ολοκληρώνει την παρουσία της στη χώρα στο τέλος του 2025, έχει όμως «επιχειρήσει στην Ελλάδα, έχει στηρίξει την επιχειρηματικότητα, έχει δώσει στήριξη και καθοδήγηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει δανειοδοτήσει επιχειρηματικότητα συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ».

 Ως προς την ουσία του σχεδίου νόμου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είπε ότι στόχος είναι η εξάλειψη της φτώχειας, η οικονομική ενίσχυση του πληθυσμού σε χώρες που έχουν ανάγκη, η δημιουργία νέων ευκαιριών για τους πολίτες των περιοχών που δραστηριοποιείται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (E.B.R.D.).

 Η δραστηριοποίηση της EBRD, όπως είπε ο Νίκος Παπαθανάσης, συνάδει με τον καταστατικό σκοπό της τράπεζας που είναι η υποστήριξη της μετάβασης των χωρών της περιοχής στην οικονομία της αγοράς, η στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, η πολυκομματική δημοκρατία. «Η έγκριση αυτών των δύο άρθρων συνδυάζει σημαντικούς λόγους - οικονομικούς γεωπολιτικούς, κοινωνικούς - και συνθέτει το πλαίσιο το οποίο υπηρετεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι αρχές και οι αξίες που εμείς υπηρετούμε. Και γι' αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα που πρέπει να το υποστηρίξουμε», είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Υπογράμμισε δε, πως όσο βελτιώνεται η ζωή στις περιοχές αυτές, έτσι θα βελτιωθεί και η υπόθεση της μεταναστευτικής κρίσης.

 Υπέρ του σχεδίου νόμου έχουν δηλώσει η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια, έχουν δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η «Νίκη», η Πλεύση Ελευθερίας και οι «Σπαρτιάτες». Το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει.

 Στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας είπε ότι πίσω από πολύ τεχνικό τίτλο του νομοσχεδίου, κρύβεται η διαχρονική συμβολή της Ελλάδας στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ή σε χώρες που βρίσκονται σε μετάβαση, μέσα ή μετά από συρράξεις ή εμφύλιες διαμάχες. «Η Ελλάδα, στο νέο κόσμο που αναδείχθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος σε όλους τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη παγκόσμια αρχιτεκτονική των διεθνών οικονομικών σχέσεων», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «αυτή η διαχρονικά ορθή στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, επιτρέπει σήμερα να συζητάμε πως η πατρίδα μας από το υστέρημα των συμπολιτών μας, μπορεί να ενισχύσει οικονομικά πολύ φτωχές χώρες, μέσω της EBRD».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, είπε ότι η EBRD είναι η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που είχε ρητή περιβαλλοντική εντολή, στο χάρτη της, από το 1995, ότι δεν θα χρηματοδοτήσει την εξόρυξη θερμικού άνθρακα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, λόγω των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Σε σχέση με το σχέδιο νόμου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι δύο αποφάσεις που υπογραμμίζουν τη σημασία της Υποσαχάριας Αφρικής και του Ιράκ, για την επίτευξη γεωπολιτικών και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της διεθνούς κοινότητας, τους αναπτυσσόμενους δεσμούς μεταξύ πολλών χωρών στην Υποσαχάρια Αφρική και το Ιράκ, με τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η τράπεζα, είναι δύο αποφάσεις που έχουν στόχο τη συμβολή στην οικονομική πρόοδο και την ανασυγκρότηση, τη διευκόλυνση της μετάβασης προς στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

«Καταλαβαίνουμε ότι η μεγάλη εικόνα είναι φυσικά η χώρα μας να συμπαραταχθεί, να συστηθεί μάλλον μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εναρμονίζονται με τη γραμμή της E.B.R.D.», είπε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης και πρόσθεσε: Δεν μπορούμε όμως να στρουθοκαμηλίζουμε, όταν ξέρουμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας στις χώρες αυτές που υποφέρουν. Υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα του κράτους δικαίου, δυστυχώς ή ευτυχώς σοβαρότερα και από τις χώρες της Ευρώπης και της Ελλάδος προφανώς, και όχι μόνο. Αλλά έχουμε επίσης και ζητήματα μη τήρησης στοιχειωδών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης είπε ότι η ουσία και αυτού του σχεδίου νόμου είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να επενδύσουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, γιατί τάχα υπάρχει μέριμνα για τις φτωχές χώρες. Στόχος, όπως είπε, είναι η ταχύτερη επικράτηση ανάμεσα στα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, το ευρωατλαντικό και το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό, η υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων για εκμετάλλευση παρθένων γαιών, για να ελεγχθούν οι δρόμοι μεταφοράς και εμπορίου, για τα μεγάλα μονοπώλια, τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος, επισήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η διαδικασία χρηματοδότησης της επένδυσης 60 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για το έργο των Σκουριών. «Έτσι προχωρούν οι σχεδιασμοί της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" και της μητρικής "El Dorando Gold", για εκμετάλλευση του σημαντικού κοιτάσματος χρυσού - χαλκού στις Σκουριές, από το οποίο προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή, κατά μέσο όρο, 140.000 ουγκιές χρυσού και 67.000.000 λίμπρες χαλκού, για τουλάχιστον 20 χρόνια», είπε ο βουλευτής και υπογράμμισε πως όσα ισχυρίζεται η Ελληνικός Χρυσός για τις θέσεις εργασίας, τη συνεισφορά στα δημόσια έσοδα, είναι ψίχουλα, μπροστά τα έσοδα που προσδοκά ο όμιλος από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. 

    
«Δεν ξέρω αν η EBRD είναι η καταλληλότερη τράπεζα να επεκταθεί τόσο πολύ. Όσο επεκτείνεται, τόσο θα ανησυχώ για το πόσο θα μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά που χρειάζεται να κάνει», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο να στηριχθεί μια αφρικανική τράπεζα ανάπτυξης, παρά να είναι το EBRD, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να είμαστε εναντίον σε αυτό».  
 
Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας είπε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κύρωση των αποφάσεων διοικητών της EBRD έρχεται ως νομοσχέδιο στη Βουλή, με τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, χωρίς να συνοδεύεται από υπηρεσιακό ενημερωτικό έντυπο για τις θέσεις της χώρας. «Με τις τροποποιήσεις δεν γνωρίζουμε αν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει μηδαμινές εμπορικές σχέσεις με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και το Ιράκ», είπε ο βουλευτής.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, είπε ότι η ΕBRD έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Από το 2022 μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περί τα 6 δισ. ευρώ στον πόλεμο της Ουκρανίας», ανέφερε ο βουλευτής και πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει αποσυνδεθεί από τους καταστατικούς σκοπούς της, την προώθηση της πολυκομματικής δημοκρατίας, τον πλουραλισμό και την οικονομία της αγοράς, και το μόνο που έχει διατηρήσει είναι η προώθηση της οικονομίας της αγοράς.

«Είναι σημαντικό να έχουμε ενημέρωση για τυχόν συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο εγχώριο επενδυτικό περιβάλλον. Δηλαδή, να γνωρίζουμε εάν και σε ποιο βαθμό μετακινούνται κεφάλαια ή υλοποιούνται επενδυτικά προγράμματα με θετικό αποτύπωμα για την εθνική μας οικονομία», είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Αθανάσιος Χαλκιάς.