Synapse: Η χρεοκοπία της fintech τράπεζας επηρεάζει τουλάχιστον 100 startups και πάνω από 10 εκατ. πελάτες
Shutterstock
Shutterstock

Synapse: Η χρεοκοπία της fintech τράπεζας επηρεάζει τουλάχιστον 100 startups και πάνω από 10 εκατ. πελάτες

Το 2023, ο κόσμος των fintech startups, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ακμή των Venture Capitals δύο χρόνια νωρίτερα, άρχισε να αποσυντίθεται, καθώς η χρηματοδότηση των VC άρχισε να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο. Κι ενώ διανύουμε ήδη σχεδόν το πρώτο μισό του 2024, σημαντικά τμήματα των fintech παραμένουν σε πλήρη αταξία, ιδίως ο τομέας των τραπεζικών υπηρεσιών.

Η προ τριημέρου ανακοίνωση της χρεοκοπίας της fintech εταιρείας τραπεζικών υπηρεσιών Synapse, κατέδειξε τις αδυναμίες των fintech.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10 εκατ. πελάτες της Synapse έχουν επηρεαστεί από τη χρεοκοπία της ομώνυμης fintech, ενώ συνέπειες υπάρχουν ήδη και σε ένα σωρό άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τι ακριβώς συνέβη

Η Synapse, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, λειτουργούσε μια υπηρεσία που επέτρεπε σε άλλους (κυρίως fintechs) να ενσωματώνουν τραπεζικές υπηρεσίες στις προσφορές τους. Για παράδειγμα, ένας πάροχος λογισμικού που ειδικευόταν στη μισθοδοσία για επιχειρήσεις με 1.099 εργολάβους, χρησιμοποίησε τη Synapse για να παρέχει μια λειτουργία άμεσων πληρωμών, ενώ άλλοι τη χρησιμοποίησαν για να προσφέρουν εξειδικευμένες πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες. Παρείχε αυτού του είδους τις υπηρεσίες ως μεσάζων ανάμεσα στον τραπεζικό εταίρο Evolve Bank & Trust και τη fintech startup Mercury.

Η Synapse συγκέντρωσε συνολικά κάτι περισσότερο από 50 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της ζωής της, συμπεριλαμβανομένης μιας ΑΜΚ το 2019 ύψους 33 εκατ. δολαρίων. Η startup ταλαιπωρ΄θηκε το 2023 με απολύσεις και κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο κεφάλαιο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ελπίζοντας να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε μια σε μια άλλη fintech, την TabaPay. Ωστόσο, η TabaPay αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να γίνει ποτέ απολύτως σαφές το γιατί.

Στον απόηχο αυτού το φιάσκου, η Synapse καταλόγισε ευθύνες στην Evolve, καθώς και στη Mercury, οι οποίες, ωστόσο, αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, η Synapse είναι τώρα κοντά στο να αναγκαστεί να κηρυχθεί σε πτώχευση, ενώ την ίδια στιγμή πολλές άλλες fintechs καθώς και οι πελάτες τους πληρώνουν το τίμημα της πτώσης της Synapse.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Για παράδειγμα, η Copper, μια fintech startup και πελάτης της Synapse, αναγκάστηκε να διακόψει απότομα τους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων και τις χρεωστικές κάρτες της στις 13 Μαΐου ως αποτέλεσμα των δυσκολιών της Synapse. Αυτό αφήνει έναν άγνωστο αριθμό καταναλωτών, κυρίως οικογένειες, χωρίς πρόσβαση στα κεφάλαια που είχαν καταθέσει με εμπιστοσύνη στους λογαριασμούς της Copper.

Από την πλευρά της, η Copper λέει ότι εξακολουθεί να λειτουργεί και έχει ένα άλλο προϊόν, την εφαρμογή οικονομικής εκπαίδευσης Earn, που δεν επηρεάζεται και τα πηγαίνει καλά. Παρόλα αυτά, τώρα εργάζεται για να στρέψει την επιχείρησή της προς ένα προϊόν οικογενειακής τραπεζικής με λευκή ετικέτα που συνεργάζεται με άλλες, μη κατονομαζόμενες ακόμη, μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και το οποίο ελπίζει να ξεκινήσει αργότερα φέτος.

Τα κεφάλαια της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Juno επηρεάστηκαν επίσης από την κατάρρευση της Synapse, ανέφερε το CNBC. Ένας δάσκαλος από το Μέριλαντ, ονόματι Κρις Μπάκλερ, ανέφερε ότι εμποδίστηκε η πρόσβαση στα κεφάλαια που κατείχε από την Juno λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με την πτώχευση της Synapse.

«Είμαι όλο και πιο απελπισμένος και δεν ξέρω πού να στραφώ», έγραψε ο Μπάκλερ, όπως ανέφερε το CNBC. «Έχουν δεσμευτεί σχεδόν 38.000 δολάρια ως αποτέλεσμα της διακοπής της επεξεργασίας των συναλλαγών. Τα χρήματα αυτά χρειάστηκαν χρόνια για να τα μαζέψω».

Εν τω μεταξύ, η Mainvest, μια fintech εταιρείας δανειοδοτήσεων για επιχειρήσεις εστίασης, κλείνει ως αποτέλεσμα του χάους στη Synapse. Ένας άγνωστος αριθμός εργαζομένων εκεί χάνουν τη δουλειά τους. Στον ιστότοπό της, η εταιρεία δήλωσε: «Δυστυχώς, αφού διερευνήσαμε όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, ένας συνδυασμός εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων μας οδήγησε στη δύσκολη απόφαση να σταματήσουμε τις δραστηριότητες της Mainvest και να διαλύσουμε την εταιρεία».

Σύμφωνα με αναλύσεις των ειδικών, η κατάρρευση της Synapse συνεπάγεται σοβαρό πλήγμα σε έως και 100 fintech και 10 εκατ. πελάτες.

Ωστόσο, κατά τους αναλυτές, ο μακροπρόθεσμος αρνητικός και σοβαρός αντίκτυπος των όσων συνέβησαν στη Synapse θα είναι σημαντικός σε όλο το φάσμα των fintech, ειδικά στις υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από CNBC και Techcrunch