Τα assets 5 δισ. και η επιτάχυνση για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα
Παγκρήτια Τράπεζα

Τα assets 5 δισ. και η επιτάχυνση για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα

Σε πυρετώδη προετοιμασία της μεγάλης συγχώνευσης με την Attica Bank η οποία οδηγεί στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα με περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ βρίσκονται στην Παγκρήτια Τράπεζα, τρέχοντας παράλληλα πλήθος από projects που αναδιαρθρώνουν εκ βάθρων το πρόσωπο της Παγκρήτιας. 

Την στρέφουν έτσι, όλο και περισσότερο καθημερινά, προς την κατεύθυνση των αναβαθμισμένων υπηρεσιών, το wealth management και τη δημιουργία δικών της τμημάτων private και personal banking, με τη βοήθεια και των περίπου 260 στελεχών της πρώην HSBC Ελλάδος, που έχουν την απαραίτητη κατάρτιση κι εκπαίδευση για τον σκοπό αυτό. 

Ταυτόχρονα έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις με τη διοίκηση της Attica Bank, οι οποίες θα διαμορφώσουν το κοινό επιχειρηματικό πλάνο με τη συνδρομή του ίδιου συμβούλου (Oliver Wyman), που λειτουργεί και για τις δύο τράπεζες προς το σκοπό αυτό. 

Το πλάνο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους και πιθανόν το Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με το CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνη Βαρθολομαίο. Θα ακολουθήσει το διπλό due diligence, που θα αποτυπώσει τη λογιστική κατάσταση των δύο τραπεζών για να καταλήξει στην προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου τραπεζικού ομίλου θα προκύψουν σε συνδυασμό και με την παρουσίαση του νέου «Ηρακλή» καθώς και τις αποφάσεις που θα πάρουν οι δύο τράπεζες για το πώς θα διαχειριστούν τα ανοίγματά τους. Ο νέος Ηρακλής δεν είναι για την ώρα έτοιμος. Πάντως με την κατάθεση του business plan στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα ξεκινήσει η διαδικασία της συγχώνευσης Παγκρήτιας Τράπεζας και Attica Bank.

Η εξαγορά και η απορρόφηση της HSBC Ελλάδος, ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα. Στη συνέχεια όμως ξεκινούν να ξεδιπλώνονται τα επιχειρησιακά οφέλη και η Παγκρήτια μπορεί να χτίζει σε αυτά, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βαρθολομαίος. 

Δομικές αλλαγές στην Παγκρήτια

Οι δυνατότητες βελτίωσης είναι μεγάλες χάρη στην ενσωμάτωση των 260 στελεχών της πρώην HSBC. Είναι η μεγάλη πλειοψηφία, καθώς από το σύνολο των 285 στελεχών ποσοστό μικρότερο από 10% ήθελε να αποχωρήσει.  

Ο κ. Βαρθολομαίος έχει πλάνο προώθησής τους σε υψηλότερες θέσεις λόγω της υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας τους στη σύγχρονη τραπεζική, το υψηλό τους μορφωτικό επίπεδο και την προσέγγιση στον πελάτη με βάση τα διεθνή πρότυπα. 

Με την αλλαγή στην κατεύθυνση προς πιο σύγχρονες μορφές τραπεζικής και στόχευση στην χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά πλέον με μεγάλο βάρος στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας, έρχεται και η αλλαγή στη δομή και τη λειτουργικότητα των καταστημάτων.

Οι αλλαγές στα καταστήματα θα ξεκινήσουν με τον εξορθολογισμό τους, ειδικά στην Κρήτη, όπου σε κάποιες περιπτώσεις επικαλύπτονται. Ο αριθμός θα μειωθεί, αλλά όχι και ο αριθμός των εργαζομένων. Εκτιμάται ότι θα κλείσουν συνολικά 8-10 καταστήματα.

Πέρα από το όφελος που θα προκύψει από την αλλαγή κατεύθυνσης στο μοντέλο λειτουργίας χάρη στην αξιοποίηση ικανών στελεχών και την αλλαγή δομής στα καταστήματα, η HSBC έφερε και σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Το wealth managament εισέφερε κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση, πέραν του οφέλους 1 δισ. ευρώ στις καταθέσεις και των 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο.

Πλέον οι πελάτες της Παγκρήτιας έχουν πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες, επενδύσεις  και προϊόντα μέσω του wealth managament ενώ οι παλαιοί πελάτες της HSBC εξυπηρετούνται όπως έχουν συνηθίσει με την αδιάλειπτη παροχή του γνωστού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία διατηρήθηκαν. Εκείνο που άλλαξε είναι η ονομασία και οι prime πελάτες της HSBC, ονομάστηκαν cobalt. 

Είναι οι πελάτες που έχουν επενδύσεις πάνω από 60.000 ευρώ ή έχουν ατομικό - οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000-60.000 ευρώ. Το άλλο στοιχείο που άλλαξε είναι η σημαντική μείωση στις προμήθειες αφού η HSBC τιμολογούσε ακριβά.