Θ. Τζούρος: Οι νέοι τομείς χρηματοδότησης των τραπεζών και οι επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία

Θ. Τζούρος: Οι νέοι τομείς χρηματοδότησης των τραπεζών και οι επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία

Ο Θοδωρής Τζούρος, Executive General Manager, Chief of Corporate & Investment Banking της Πειραιώς μίλησε στο Delphi Forum για τους νέους τομείς χρηματοδότησης των τραπεζών καθώς και τις επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Tην δυνατότητα και τη διάθεση να υποστηρίξουν επενδύσεις που υλοποιούνται σε νέους τομείς στην ελληνική οικονομία, όπως σε datacenters, σε μπαταρίες και οπτικές ίνες, πέραν από τις παραδοσιακές χρηματοδοτήσεις, έχουν οι ελληνικές τράπεζες ενώ εξετάζουν την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου στη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας, επισήμανε ο Θοδωρής Τζούρος, Executive General Manager, Chief of Corporate and Investment Banking της Πειραιώς.

Συμμετέχοντας στη συζήτηση με θέμα Re-Industrialisation & Extroversion - Drivers Of Growth, ο κ. Τζούρος εκτίμησε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και οικονομία δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά σε μεσοπρόθεσμη βάση η αυξημένη αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε πάγωμα των επενδυτικών πλάνων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν εναλλακτικό σχεδιασμό όσο αφορά τα supply chains και το πελατολόγιό τους, ενώ θα πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείριση στο κόστος και τη ρευστότητά τους.

Ο Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Πειραιώς αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. «Τα τελευταία 3 έτη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει επανακάμψει δυναμικά, απαλλαγμένο από τα προβλήματα του παρελθόντος, με δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 3% και πολύ υψηλή ρευστότητα, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις μόλις στο 67%. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια σημαντική πιστωτική επέκταση τα τελευταία έτη – που σίγουρα έχει συνδράμει και στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και της γενικότερης οικονομίας. Από τις αρχές του 2022, σε διάρκεια δηλαδή μιας τριετίας,  τα δάνεια σε επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί κατά €19,2 δισ. ή 30% σε 3 έτη», είπε ο κ. Τζούρος.

Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα χρηματοδοτούν την πλειονότητα των επενδυτικών πλάνων που σήμερα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για μικρές εταιρείες, είτε για μεγάλα έργα, καλύπτοντας αποκλειστικά για παράδειγμα, τη χρηματοδότηση της Αττικής Οδού και την  εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής από τη Masdar ενώ οι ξένες τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές για ελληνικό ρίσκο.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες δεν μένουν στάσιμες στις παραδοσιακές χρηματοδοτήσεις αλλά ακολουθούν τις επενδυτικές τάσεις που σημειώνονται στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις σε  datacenters, στις οπτικές ίνες, στις μπαταρίες, σε projects δηλαδή που απαιτούν τεχνογνωσία από το τραπεζικό σύστημα αλλά και διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει ο κλάδος της αμυντικής βιομηχανίας, είπε ο κ. Τζούρος. «Πρόσφατα σαν Πειραιώς συμμετείχαμε σε ένα Roundtable της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Επίτροπο Άμυνας Kubilius, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες για να συζητήσουμε το ρόλο των τραπεζών στο πρόγραμμα ReArmEU.  Και είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη αλλά και Επενδυτικά Ταμεία έχουν αναθεωρήσει τις πολιτικές τους και χρηματοδοτούν τις αμυντικές βιομηχανίες τους και την παραγωγή οπλικών συστημάτων, προφανώς σε ένα αυστηρό πλαίσιο και με συγκεκριμένους περιορισμούς».

«Στο πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι βλέπουμε αρκετές ελληνικές εταιρείες να θέλουν να εμπλακούν πιο ενεργά στην αμυντική βιομηχανία και για εμάς στην Πειραιώς είναι ένας χώρος που στοχεύουμε να εμπλακούμε, προφανώς σε ένα αυστηρό πλαίσιο», επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με την επίπτωση των πρόσφατων διεθνών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, ο κ, Τζούρος σημείωσε ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι €2,4 δισ. – περίπου το 5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας – με τα βασικότερα προϊόντα να αφορούν σε πετρελαιοειδή, ελιές, τσιμέντα και είδη διατροφής.

«Συνεπώς ακόμα και αν τελικά ισχύσουν οι δασμοί μετά τις 90 ημέρες, το άμεσο αποτύπωμα θα είναι ελάχιστο. Επίσης, και στον τουρισμό δεν βλέπουμε σημεία ανησυχίας, οι περισσότερες κρατήσεις έχουν ήδη γίνει για τη σεζόν και δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο είναι το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας που επικρατεί και θα επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις διεθνώς».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζούρος, αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημεία ανησυχίας στην ελληνική αγορά, και καθώς οι επιχειρήσεις είχαν καταγράψει σημαντική κερδοφορία τα τελευταία έτη, έχουν ισχυρές άμυνες για μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για το τραπεζικό σύστημα. «Παρόλα αυτά εάν οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη πάνε σε ύφεση, τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για όλους μας. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις σήμερα θα πρέπει να έχουν ένα contingency plan σχετικά με τα supply chain τους αλλά και τις βασικές αγορές και πελάτες τους, πολύ σφιχτή διαχείριση του κόστους και να διατηρούν επαρκή ρευστότητα και διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης», υπογράμμισε ο επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Πειραιώς.