Το γεγονός της εβδομάδας που τελειώνει ήταν για το Χρηματιστήριο Αθηνών η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Optima Bank. Εδώ και αρκετά τρίμηνα, η προσοχή των αναλυτών και των επενδυτών είναι πλέον στραμμένη στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους στο μέλλον. Η περίοδος που το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί πλέον μακρινή ανάμνηση, καθώς οι τράπεζες, όπως και η χώρα γενικά, έχουν επιστρέψει σε έναν φυσιολογικό τρόπο λειτουργίας.
Για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια, οι ανακοινώσεις δεν μας απογοήτευσαν. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προβλέψεις που είχαν κάνει νωρίτερα φέτος οι διοικήσεις των τραπεζών και έδωσαν την αφορμή για την ανοδική αναθεώρηση και των στόχων για ολόκληρη τη χρονιά.
Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, θα αναφέρουμε ορισμένα βασικά στοιχεία από τα σχόλια των Ελλήνων και διεθνών αναλυτών των επενδυτικών τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών πάνω στα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ξεκινώντας από την Τράπεζα Πειραιώς που ξεκίνησε πρώτη και τελειώνοντας με την Alpha Bank η οποία ολοκλήρωσε τη διαδικασία χθες το πρωί.
Τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς ξεπέρασαν με άνεση τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε όλους τους τομείς. Η κερδοφορία ήταν αρκετά υψηλότερη από την αναμενόμενη, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας. Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις ενώ και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ήταν λίγο καλύτερο λόγω της χορήγησης νέων δανείων, των καλών περιθωρίων κέρδους των δανείων και της επιτυχημένης διαχείρισης του κόστους καταθέσεων.
Επίσης, τα έξοδα λειτουργίας ήταν χαμηλότερα και τα έσοδα από προμήθειες ξεπέρασαν άνετα τις εκτιμήσεις φθάνοντας σε ύψος ρεκόρ. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η διοίκηση ανέβασε τις δικές της εκτιμήσεις για την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων για ολόκληρο το 2024, έκαναν τους αναλυτές να δηλώσουν την ικανοποίησή τους και να «προαναγγείλουν» πιθανές αναβαθμίσεις των τιμών στόχων για τη μετοχή της Τράπεζας.
Η Εθνική Τράπεζα που ακολούθησε την Πειραιώς ανακοίνωσε αποτελέσματα ελαφρά ανώτερα των αναμενόμενων από τους αναλυτές. Η κερδοφορία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κυρίως λόγω των μεγαλύτερων από τα αναμενόμενα καθαρών επιτοκιακών εσόδων και των πολύ υψηλών εσόδων από προμήθειες. Η υψηλή κερδοφορία συντέλεσε στην πολύ ικανοποιητική αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας, πετυχαίνοντας σαφώς καλύτερη επίδοση από την αναμενόμενη.
Ικανοποίηση προκάλεσε και η ισχυρή αύξηση των νέων δανείων που χορηγήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο. Ικανοποίηση προκάλεσε και η περαιτέρω υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι καλές επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου και γενικά του πρώτου εξαμήνου οδήγησαν τη διοίκηση στην αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του 2024 και των επόμενων ετών. Οι αναλυτές έμειναν ικανοποιημένοι, επισημαίνοντας και την πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.
Η τρίτη στη σειρά ανακοίνωσης αποτελεσμάτων ήταν η Eurobank. Η κερδοφορία της ξεπέρασε ελαφρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, χάρη στις καλές επιδόσεις της στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, στα έσοδα από προμήθειες και στις μειωμένες προβλέψεις για δημιουργία «κακών» δανείων. Στην επίτευξη καλής κερδοφορίας συνετέλεσε και η συγκράτηση των εξόδων λειτουργίας σε επίπεδο χαμηλότερο του αναμενόμενου.
Η διοίκηση ανέβασε τις εκτιμήσεις της για την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων της για το 2024, με βάση τις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και τις προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς. Πολύ σημαντικές για τη μελλοντική ανάπτυξη της τράπεζας είναι και οι εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς η αγορά μεριδίου 55,9% στην Ελληνική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στην Eurobank να πετύχει μία αξιόλογη γεωγραφική επέκταση.
Τον κύκλο των αποτελεσμάτων τον έκλεισε η Alpha Bank, χθες το πρωί. Εξαιρώντας ένα έκτακτο έξοδο που σχετίζεται με την απόφαση της τράπεζας να μειώσει κάπως επιθετικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πάνω σε αυτή τη βάση, τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς για το δεύτερο τρίμηνο, βοηθούμενα από την καλή επίδοση στα βασικά έσοδα και στις μειωμένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.
Μετά από τις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις της για τη συνέχεια της χρονιάς, η διοίκηση της τράπεζας ανέβασε τις προβλέψεις της για την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων της και για την κερδοφορία της για το σύνολο του έτους. Με βάση τα αποτελέσματα του εξαμήνου και τις αναθεωρημένες προβλέψεις της διοίκησης, οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως η αποτίμηση της τράπεζας γίνεται ακόμα πιο ελκυστική, λαμβάνοντας υπόψη και τη σημαντική πρόοδο στον τομέα της απαλλαγής από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Πέρα όμως από τη γενικά θετική υποδοχή των αποτελεσμάτων των τραπεζών, η οποία ανάλογα με τον αναλυτή και την τράπεζα ήταν λιγότερο ή περισσότερο «ενθουσιώδης», υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές που κατέχουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν τραπεζικές μετοχές. Η εξέλιξη της κερδοφορίας τους και η περαιτέρω ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους χάρη σε αυτήν, ανοίγει τον δρόμο για σημαντική ενίσχυση της «ανταμοιβής» των μετόχων μέσω της διανομής μερισμάτων και αγοράς ιδίων μετοχών.
Είναι προφανές πως ο συνδυασμός καλής κερδοφορίας, των αυξημένων αποδόσεων επί των ιδίων κεφαλαίων και της προοπτικής για μεγάλη αύξηση των μερισμάτων και των κεφαλαίων που θα διατεθούν για αγορά ιδίων μετοχών κάνει τις μετοχές των τραπεζών ακόμα πιο ελκυστικές από πριν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι μετοχές των τραπεζών θα μπορούν να αντισταθούν εύκολα σε έντονες εισαγόμενες χρηματιστηριακές πιέσεις, όπως αυτές που είδαμε τις προηγούμενες δύο ημέρες.
Σημαίνει όμως πως υπό ομαλές συνθήκες οι τραπεζικές μετοχές θα είναι οι πρώτες που θα δώσουν και πάλι το σύνθημα για μία αξιόλογη ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν είναι εύκολο να πούμε πότε θα γίνει αυτό, ειδικά αν η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια παραμείνει έκρυθμη για αρκετές ημέρες. Όταν όμως ηρεμήσουν τα πράγματα, δεν έχουμε και πολλές αμφιβολίες πως οι τραπεζικές μετοχές θα βρεθούν γρήγορα στο στόχαστρο των αγοραστών.