Tράπεζες: Έδωσαν τα περισσότερα καταναλωτικά δάνεια της τελευταίας 5ετίας

Tράπεζες: Έδωσαν τα περισσότερα καταναλωτικά δάνεια της τελευταίας 5ετίας

Σε αύξηση των καταναλωτικών δανείων από φέτος και ειδικά από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς και μετά, εντοπίζουν οι ελληνικές τράπεζες έναν τομέα που μπορεί να προσθέσει στην ανάπτυξή τους με πιστωτική επέκταση, ενισχύοντας τα έσοδα από τόκους. Η εκτίμηση είναι ότι η μείωση του Euribor θα βελτιώσει το τελικό επιτόκιο, χωρίς να μειωθεί πολύ τουλάχιστον για φέτος το περιθώριό τους που είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια τον περασμένο μήνα ήταν 11,61% σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στην Ευρώπη, ήταν 7,87%. Υπάρχει μία απόσταση 3,70% με το μέσο επιτόκιο στην Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δανείου.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε από πέρυσι τον Απρίλιο να έχει αυξηθεί το υπόλοιπο (το σύνολο) των καταναλωτικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ από πέρυσι, παρά τις εξοφλήσεις, αλλά και τις πωλήσεις ή διαγραφές κόκκινων δανείων της κατηγορίας. Συνολικά τα καταναλωτικά δάνεια κάθε μορφής και διάρκειας, έφθασαν τα 8,66 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 8,52 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα δάνεια ξεκίνησαν να αυξάνονται από τον Μάρτιο του 2022, καθώς μέχρι τότε μειώνονταν και ο ρυθμός μεταβολής ήταν αρνητικός, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ εκείνο το μήνα αυξήθηκε σε 3%.

Ωστόσο τα υπόλοιπα αυξήθηκαν και η καθαρή χρηματοδότηση αυξήθηκε, λόγω ανάπτυξης, αύξησης των δαπανών λόγω πληθωρισμού, επιδοτούμενων προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και επειδή είχαν τιτλοποιηθεί αρκετά κόκκινα καταναλωτικά δάνεια, που έφυγαν από τις τράπεζες, ανοίγοντας δρόμο σε νέο δανεισμό.

Οι καθαρές ροές χρηματοδότησης αυξήθηκαν αυτό το διάστημα, και μάλιστα ο νέος δανεισμός άρχισε να επιταχύνεται μήνα με το μήνα, με αποκορύφωμα τον Απρίλιο, όταν ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων έφθασε το 5,3%, δηλαδή η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2019. Και η αύξηση μήνα με μήνα είναι συνεχής εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Έτσι στο πρώτο τετράμηνο φέτος η καθαρή ροή σε καταναλωτικά δάνεια έφθασε μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Απριλίου, τα 152 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Καλύτεροι μήνες της χρονιάς έως τώρα ήταν ο Φεβρουάριος και ο Απρίλιος με 55 και 54 εκατ. ευρώ καθαρής πιστωτικής επέκτασης αντίστοιχα.

Πέρυσι στο ίδιο διάστημα οι ροές ήταν αρνητικές στο πρώτο τετράμηνο. Δόθηκαν 37 εκατ. ευρώ νέων καταναλωτικών δανείων, αλλά εξοφλήθηκαν ή διαγράφηκαν καταναλωτικά δάνεια 40 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Η καθαρή ροή αρνητική κατά 3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά πέρυσι δόθηκαν όλη τη χρονιά νέα καταναλωτικά 365 εκατ. ευρώ, αλλά η καθαρή πιστωτική επέκταση ήταν 297 εκατ. ευρώ, μετά τις εξοφλήσεις. Αυτούς του στόχους φαίνεται ότι μπορούν να ξεπεράσουν με άνεση φέτος οι τράπεζες, ειδικότερα όμως αν αποδεχθούν την πρόκληση και μειώσουν τα περιθώριά τους.