Η πιστωτική επέκταση με περισσότερα νέα δάνεια είναι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση των μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ για τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας των τραπεζών, με τις τράπεζες να στοχεύουν σε εκταμιεύσεις νέων δανείων 10 δισ. ευρώ το 2025. Για να το επιτύχουν, θα αξιοποιήσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν, ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια θα κάνουν πιο ελκυστικά τα δάνεια.
Τη στρατηγική αυτή προέβαλαν στο Λονδίνο, στο συνέδριο της Morgan Stanley, οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, στις συζητήσεις τους με τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές και οίκους, καθώς αντιμετώπισαν ερωτήσεις για τη διατήρηση των εσόδων τους από επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, με τα επιτόκια της ΕΚΤ να μειώνονται.
Τα νέα δάνεια θα αυξήσουν περαιτέρω τα έσοδα των τραπεζών από τόκους το 2025, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν ήδη πετύχει την αύξηση του καθαρού νέου δανεισμού (εκταμιεύσεις μείον εξοφλήσεις) στα 5,47 δισ. ευρώ φέτος μέχρι τον Οκτώβριο, πριν ολοκληρωθεί η χρονιά, με το τελευταίο δίμηνο και ειδικά το Δεκέμβριο να είναι παραδοσιακά πολύ ισχυρός μήνας. Το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών συνεχίζει να ενισχύεται φέτος.
Στις συζητήσεις τους με ξένους επενδυτές οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των 4 συστημικών τραπεζών, κ.κ. Χρ. Μεγάλου, Π. Μυλωνάς, Φ. Καραβίας και Β. Ψάλτης τόνισαν ότι η στρατηγική τους είναι να αυξάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους κατά 2 δισ. ευρώ, με οδηγό τα επιχειρηματικά δάνεια και τη σταδιακή επέκταση των στεγαστικών δανείων με τη βοήθεια και των νέων κοινωνικών προγραμμάτων στέγασης που αναμένονται από την αρχή της νέας χρονιάς, παράλληλα με επέκταση των χρηματοδοτήσεων σε διεθνή επιχειρηματικά πλάνα.
Εργαλείο των τραπεζών είναι ο λόγος δανείων προς καταθέσεις, που είναι κατά μέσο όρο 40% χαμηλότερος των ευρωπαϊκών τραπεζών και η φθηνότερη χρηματοδότησή τους από καταθέσεις ταμιευτηρίου, η οποία κρατά ψηλά το μέσο δείκτη ρευστότητας 50% υψηλότερα από την εποπτική απαίτηση.
Στις ερωτήσεις των ξένων επενδυτών για το περιθώριο margin που μειώνεται, οι Έλληνες CEO’s εκτίμησαν ότι το κλειδί είναι η διατήρηση ικανοποιητικού περιθωρίου, λόγω της παράλληλης μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων και της αντιστάθμισης που εφαρμόζουν.
Για παράδειγμα, ο κ. Μεγάλου της Πειραιώς, ανέφερε ότι αναμένει καθαρά έσοδα από τόκους 2,1 δισ. ευρώ και καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,7%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η διατήρηση ικανοποιητικού περιθωρίου margin είναι σημαντική, με τη γενική εκτίμηση για κατάληξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 2% ή ακόμα χαμηλότερα μέχρι το τέλος του 2025. Ο κ. Μεγάλου, υπολογίζει ότι σε σχέση με τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, στα 2,3%-2,4%.
Με αυτά τα εργαλεία, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά έσοδα. Υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις, αλλά αυτό είναι το βασικό μοτίβο με αιχμή τα επιχειρηματικά δάνεια και ενίσχυση από τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια. Η Πειραιώς εκτιμά πως το 2024 θα κλείσει με πιστωτική επέκταση περίπου 3 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με επέκταση 2 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα με επέκταση 2 -2,5 δισ. ευρώ. Η Eurobank πάλι, που ενοποιεί αποτελέσματα της Ελληνικής στην Κύπρο, αναθεώρησε ανοδικά τον φετινό στόχο σε 3,5 δισ. ευρώ.
Καθώς αναμένονται εκταμιεύσεις μεγάλης σειράς επιχειρηματικών δανείων και η ζήτηση είναι ισχυρή για αξιοποίηση κεφαλαίων του RRF, η εκτίμηση είναι ότι το 2025 θα είναι άλλη μία καλή χρονιά, ενώ ενισχύονται οι προσπάθειες για αύξηση των δανείων στη λιανική τραπεζική. Στο θέμα αυτό, ο κ. Καραβίας της Eurobank ανέφερε ότι η υποτονική ζήτηση για στεγαστικά δάνεια οφείλεται μερικώς και στην ελλιπή προσφορά κατοικιών.
Από την άλλη πλευρά, όμως, κερδίζει έδαφος η επέκταση στο εξωτερικό, όπου η Eurobank έχει ενισχύσει τα μεγέθη της σημαντικά με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, η οποία θα φέρει σημαντικές συνέργειες. Η Alpha Bank επίσης στο εξωτερικό ενισχύει την παρουσία της ως μέλος να αποτελεί μέρος ενός μεγάλου διεθνούς Ομίλου, της UniCredit.
Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη της Alpha Bank, η διαχείριση κεφαλαίων και οι τραπεζοασφάλειες θα ενισχύσουν τα τραπεζικά έσοδα. «Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει χώρο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης», είπε ο κ. Ψάλτης, υπενθυμίζοντας τα κυβερνητικά κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας και την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης, παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας», είπε ο κ Ψάλτης.
Στις συζητήσεις τους με ξένους επενδυτές, οι επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών, προβάλλουν επίσης το γεγονός των μερισμάτων που θα διανείμουν από τα μεγάλα φετινά κέρδη, καθώς και το γεγονός της βελτίωσης της ποιότητας των κεφαλαίων τους, με την ταχύτερη απόσβεση των αναβαλλόμενων φόρων. Αυτά τα δύο έχουν σχετισθεί, καθώς οι τράπεζες επιταχύνουν το πρόγραμμα μείωσης των DTC’s, καταβάλλοντας επιπλέον των αρχικά προγραμματισμένων ποσών, ποσά που αντιστοιχούν στο 29% των μερισμάτων.