ΤτΕ: Υψηλή φερεγγυότητα και αύξηση παραγωγής για τις ασφαλιστικές εταιρείες
Αρχείο
Αρχείο

ΤτΕ: Υψηλή φερεγγυότητα και αύξηση παραγωγής για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Υψηλότατα είναι τα επίπεδα φερεγγυότητας των ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν όπως και οι τράπεζες κεφάλαια βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων ασφαλείας. Το γεγονός εντοπίζει η ΤτΕ καθώς αναφέρει ότι «όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR ratio) σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%» και συγκεκριμένα στο 180%.

Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες είχαν πέρυσι αυξημένη παραγωγή, κυρίως στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων ενώ σημείωσαν και μικρή αύξηση στην παραγωγή των ασφαλειών Ζωής, ενώ μείωσαν τις υποχρεώσεις τους κατά 8,5%%.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τα κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement - SCR) είναι για 2 δισ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να φθάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την ποιότητα των επιλέξιμων κεφαλαίων της ασφαλιστικής αγοράς, «αυτά ταξινομούνται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας (Κατηγορία 1) σε ποσοστό 91%. Παράλληλα, όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR ratio) σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%», αναφέρεται.

Η παραγωγή ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις Ζωής αυξήθηκε το 2022 και έφθασε τα 2,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το 2021. Από το ποσό αυτό, το 1 δισ. ευρώ αφορά συμβόλαια που συνδέονται με επενδύσεις, δηλαδή ποσοστό 40% επί των συνολικών ασφαλίστρων δραστηριοτήτων ζωής, (έναντι 42% το 2021, καταγράφοντας μικρή μείωση 3%).

Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη κατά 2% και αύξηση των άλλων ασφαλίσεων ζωής, κατά 13%, αναφέρει η ΤτΕ. Τα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων κατά Ζημιών έφθασαν πέρυσι τα 2,3 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Από το ποσό αυτό, σημαντικότερα μερίδια αντιπροσωπεύουν οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων (33%), οι ασφαλίσεις πυρός (21%) και οι ασφαλίσεις νοσοκομειακών εξόδων (17%), αυξημένες από πέρυσι κατά 1%, 9% και 8% αντίστοιχα.

Οι αποζημιώσεις έφθασαν πέρυσι τα 1,6 δισ. ευρώ για τις ασφαλίσεις ζωής και τα 0,9 δισ. ευρώ για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2% και 17% αντίστοιχα.

Το 2022, ο δείκτης ζημιών και ο δείκτης εξόδων αυξήθηκαν. Ο δείκτης ζημιών της αγοράς και ο δείκτης εξόδων (διαχείρισης και προμηθειών) ανήλθαν και οι δύο στο 48% των δεδουλευμένων ασφαλίστρων, έναντι 43% και 46% αντίστοιχα το 2021.

Τοποθετημένο σε ομόλογα το 53% του ενεργητικού των ασφαλιστικών 

Το σύνολο του ενεργητικού των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 18,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 9% συγκριτικά από το 2021.

Από το σύνολο του ενεργητικού, 7,2 δισ. ευρώ (38%) ήταν τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα και 2,8 δισ. ευρώ (15%) σε εταιρικά ομόλογα. Όσον αφορά την πιστοληπτική διαβάθμιση αυτών, το 95% των κρατικών ομολόγων και αντίστοιχα το 88% των εταιρικών ομολόγων ήταν υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης BB και άνω.

Επιπλέον, ποσό 3,9 δισ. ευρώ (21%) αφορούσε επενδύσεις για ασφαλίσεις των οποίων τον επενδυτικό κίνδυνο φέρουν οι ασφαλισμένοι.

Αντίστοιχα, οι συνολικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθαν σε 15,1 δισ. ευρώ (από 16,5 δισ. ευρώ το 2021), με το σύνολο των τεχνικών προβλέψεων να διαμορφώνονται σε 13,7 δισ. ευρώ (από 15,2 δισ. ευρώ το 2021). Από αυτά, 10,8 δισ. ευρώ αφορούσαν ασφαλίσεις ζωής και 3 δισ. ευρώ ασφαλίσεις κατά ζημιών. Από τις τεχνικές προβλέψεις ζωής, το 33% αφορά ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με επενδύσεις (έναντι 30% το 2021).