Αυστρία: Πάνω από 38.000 στη διαδήλωση κατά του lockdown εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων

Αυστρία: Πάνω από 38.000 στη διαδήλωση κατά του lockdown εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων

Πάνω από 38.000 άτομα συμμετείχαν σήμερα στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη και διοργανώθηκε από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) κατά του γενικού lockdown και του υποχρεωτικού εμβολιασμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάλενμπεργκ. Και όλα αυτά ενώ χθες ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 15.809 κρούσματα και 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ζήτησε χθες συγγνώμη από το 65% των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, κάνοντας λόγο για επί της ουσίας «υποχρέωση ανθρωπιάς».

Στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν 10 συλλήψεις, ενώ κατατέθηκαν και τουλάχιστον άλλες τόσες μηνύσεις, στη βάση του νόμου περί απαγόρευσης (της χρήσης ναζιστικών συμβόλων). Πολλοί διαδηλωτές έφεραν στα ρούχα τους κίτρινο αστέρι, με την επιγραφή «ανεμβολίαστος» και κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με τις φράσεις «Έτσι ξεκίνησε το 1938» και «Σάλενμπεργκ=Μένγκελε». Στη διαδήλωση μοιράστηκαν ακόμη λίστες με «ανεπιθύμητους» δημοσιογράφους.

«Όταν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης - η οποία συνδιοργανώνεται από κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο (ενν. το ακροδεξιό FPÖ) - και αστυνομικοί δέχονται επίθεση ενώ διαπράττονται εγκληματικές πράξεις βάσει του νόμου περί απαγόρευσης, αυτό είναι απαράδεκτο. Η προσπάθεια ταύτισης των διαδηλωτών με τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος είναι όχι μόνο κακόγουστη, αλλά υποτιμά τα εγκλήματα των ναζί και προσβάλλει τα εκατομμύρια των θυμάτων της ναζιστικής δικτατορίας και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Nεχάμερ, μιλώντας στην εφημερίδα Der Standard.

Το Σάββατο «θα παραλύσουμε την πόλη», ήταν το σύνθημα - πρόσκληση οργανώσεων αρνητών του κορονοϊού και των εμβολίων κατά της Covid-19, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ακροδεξιό FPÖ. «Σε συνεργασία με διάφορα κινήματα, για την ελευθερία», αναφερόταν στο κάλεσμα του FPÖ. Στην καμπάνια κινητοποίησης των πολιτών συμμετείχε ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς έχει προσβληθεί από κορονοϊό: «Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα εν ψυχρώ στη δικτατορία», δήλωσε και χαρακτήρισε αντισυνταγματική την υποχρέωση εμβολιασμού. Στις διαδηλώσεις είχε προαναγγείλει ότι θα λάβει μέρος ο πρώην αρχηγός του FPÖ και πρώην Αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ως «ανήσυχος πολίτης».

Χθες στα γραφεία πολλών αυστριακών ΜΜΕ έφθασαν ηλεκτρονικά μηνύματα που καλούσαν σε «ένοπλη αντίσταση ενάντια στην τρέλα του κορονοϊού». Ο αποστολέας έκανε λόγο για «ελευθερία ή θάνατο» και απαιτούσε να μη γίνει lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός. «Οι ελεύθεροι άνθρωποι θα βάλουν τέρμα στη δικτατορία του κορονοϊού» ανέφερε ο συντάκτης της επιστολής, στην οποία περιλαμβάνονταν ακόμη απειλές κατά της ζωής του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και του υπουργού Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν και φωτογραφίες όπλων.

Η έρευνα για τον αποστολέα είναι σε εξέλιξη. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων το νεοσύσταστο σκεπτικιστικό απέναντι στα εμβόλια κόμμα MFG, αλλά και ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Μεταξύ των μηνυμάτων που διαδίδονταν τα τελευταία 24ωρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν και οι «σοβαρές» προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ακούσιου «εμβολιασμού» των διαδηλωτών από τα ελικόπτερα της αστυνομίας, ακόμη και για βίαιο εμβολιασμό στα πόδια, από κρατικούς υπαλλήλους οι οποίοι κρύβονται κάτω από τα καλύμματα φρεατίων στον δρόμο.

Σάλενμπεργκ: Συγγνώμη από τους εμβολιασμένους
 

Χθες ο κ. Σάλενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ORF, απολογήθηκε για το επικείμενο lockdown σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «τα έκαναν όλα σωστά». Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν από την πλευρά του υπερασπίστηκε την απόφαση ομοσπονδίας και κρατιδίων με το βλέμμα στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Έκανε μάλιστα λόγο για «σωστή αν και καθυστερημένη» επιλογή και τάχθηκε υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, τον εμβολιασμού, μιλώντας για «υποχρέωση ανθρωπιάς».

Στα νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των μη-επειγουσών επεμβάσεων έχει ήδη ακυρωθεί. Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε χθες κλινικές στην 'Ανω Αυστρία και στο Σάλτσμπουργκ, τα δύο περισσότερο επιβαρυμένα κρατίδια, για το ενδεχόμενο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Για τον λόγο αυτό έχει αυξηθεί και η αστυνομική παρουσία στα συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ η αυστριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους, το αργότερο από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, θα προβλέπονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση, για τα άτομα τα οποία για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και για τις εγκύους. Ειδικά για τους αναρρώσαντες, αναμένεται να προσδιοριστεί ακριβώς το διάστημα απαλλαγής τους από την υποχρέωση εμβολιασμού. Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο του Νόμου, το οποίο επικαλείται η Standard, ο αναγκαστικός εμβολιασμός αποκλείεται. Ασαφές παραμένει από ποια ηλικία θα ισχύει η νέα πρόνοια, καθώς στην Αυστρία εμβολιάζονται ήδη και τα παιδιά, στο πλαίσιο της διαδικασίας «off label», όπως και το εάν η νέα νομοθεσία θα αφορά αποκλειστικά άτομα με αυστριακή υπηκοότητα ή όλους όσοι βρίσκονται στη χώρα, κάτι που θα είχε επιπτώσεις και στον τουρισμό.

Ο κ. Σάλενμπεργκ διευκρίνισε ότι ενδεχόμενες παραβάσεις θα συνιστούν διοικητικό αδίκημα. Στα επαγγέλματα Υγείας συζητείται πρόστιμο ύψους 3600 ευρώ ή ποινές στέρησης της ελευθερίας για τέσσερις εβδομάδες. Αντίστοιχα, όσοι δεν κάνουν ενισχυτικό εμβολιασμό, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο έως και 1450 ευρώ.

Το εγχείρημα ωστόσο χαρακτηρίζεται «τιτάνιο» από αναλυτές και ΜΜΕ, καθώς, προκειμένου η πολιτεία να γνωρίζει ποιος παραβιάζει τον Νόμο, πρέπει προηγουμένως να γνωρίζει ποιος δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Μία από τις λύσεις που συζητούνται είναι η ενημέρωση όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με επιστολή, στην οποία θα τίθεται χρονική προθεσμία για να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα υφίστανται τις συνέπειες. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να απαγορευτεί στους εργοδότες να απασχολούν ανεμβολίαστα άτομα.

Τραυματισμοί και συλλήψεις στην Ολλανδία

Τραυματισμοί και συλλήψεις ήταν ο απολογισμός των επεισοδίων που ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στο Ρότερνταμ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των νέων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Ρούτε.

Η ολλανδική αστυνομία άνοιξε πυρ με πραγματικά πυρά και δύο διαδηλωτές τραυματίσθηκαν. Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, πυρπόλησαν αστυνομικά οχήματα προκαλώντας κατάσταση χάους.

«Προειδοποιητικά πυρά ρίχθηκαν επανειλημμένα. Σε κάποια στιγμή, η κατάσταση έγινε τόσο επικίνδυνη που οι αστυνομικοί αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να πυροβολήσουν κατά στόχων», εξήγησε η ολλανδική αστυνομία.

Ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις, επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους αστυνομικοί, ενώ ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Αχμεντ Αμπουταλέμπ μίλησε για «όργιο βίας».

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κυρίως κατά της πιθανής απαγόρευσης εισόδου σε εστιατόρια και μπαρ ατόμων που δεν έχουν εμβολιασθεί ή δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν νοσήσει.

Σήμερα, νέες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Μπρέντα, όπου περί τα 300 άτομα έκαναν ειρηνική πορεία, και στο Αμστερνταμ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στα περιοριστικά μέτρα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, παρά την ματαίωση της συγκέντρωσης που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Η οργάνωση United We Stand Europe επικαλέσθηκε στην σελίδα της στο Facebook «την κόλαση χθες το βράδυ στο Ρότερνταμ» για να ματαιώσει την σημερινή συγκέντρωση στο Αμστερνταμ.

Τον Ιανουάριο, βίαιες ταραχές ξέσπασαν στην Ολλανδία, οι σοβαρότερες εδώ και σαράντα χρόνια, μετά την επιβολή lockdown.

Διαδηλώσεις και στην Αυστραλία
 

Στην Αυστραλία, 10.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στο Σίδνεϊ και χιλιάδες στην Μελβούρνη για να διαμαρτυρηθούν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που ισχύει σε ορισμένες πολιτείες και εδάφη για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, την ώρα που η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς στην χώρα.

Στην Μελβούρνη, πραγματοποιήθηκε και μία από τις πρώτες αντιδιαδηλώσεις, όπου περί τα 2.000 άτομα διαδήλωσαν υπέρ των μέτρων κατά της Covid.

Επεισόδια και στη Γουαδελούπη
 

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κινητοποίηση των αντιπάλων του υγειονομικού πιστοποιητικού και του υποχρεωτικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού υπό την αιγίδα συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών εξελίχθηκε σε έκρηξη βίας την Γουαδελούπη.

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από τις αρχές, η χθεσινή νύκτα σημαδεύτηκε από λεηλασίες και εμπρησμούς. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αστυνομικό όχημα και χωροφύλακες έγιναν στόχος αληθινών πυρών. Καταστήματα λεηλατήθηκαν στο Πουάντ-α-Πιτρ, τέσσερα κτίρια πυρπολήθηκαν, ενώ οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις.