Η Λαϊκή Συνέλευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ενέκρινε σήμερα τον αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει τις ήδη έντονες διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις.
Τυπικά ο νόμος θα πρέπει να περάσει από δύο ακόμα επιτροπές μέχρι να ισχύσει, ωστόσο στην πράξη η Κίνα μπορεί στο εξής να αλλάξει το status quo του Χονγκ Κονγκ. Το σχέδιο νόμου "εμποδίζει, σταματά και τιμωρεί οποιαδήποτε πράξη για διαχωρισμό της χώρας, υπονόμευση της κρατικής εξουσίας, οργάνωση και εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων συμπεριφορών, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια", απαγορεύοντας "ενέργειες ξένων ή εξωτερικών δυνάμεων" που παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της πρώην βρετανικής αποικίας. Επιτρέπει επίσης στην υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Κίνας να λειτουργεί στο έδαφος της ημιαυτόνομης επαρχίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της τοπικής αρχής και των Κινέζων αξιωματούχων ότι η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που προτείνει το Πεκίνο δεν ποδοπατά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη μητρόπολη, στην πράξη η Κίνα καταργεί την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ βάση της μέχρι σήμερα ισχύουσας αρχής "Μια χώρα δύο συστήματα" που είχαν συμφωνήσει η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ντεν Σιαο Πινγκ το 1984, δεκατρία χρόνια πριν η περιοχή περάσει στον έλεγχο των Κινέζων.
Αντιδράσεις στο εσωτερικό
Η παραπάνω εξέλιξη έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Εντός του Χονγκ Κονγκ το φιλοδημοκρατικό κίνημα και απλοί πολίτες διαδηλώνουν καθημερινά. Χθες οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης από τις συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, την ώρα της συζήτησης στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για την ασφάλεια, καθ’ υπόδειξη του Πεκίνου. Συνελήφθησαν περισσότερα από 300 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσεν Ντιαοσαν επικεφαλής του τμήματος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας στο Χόνγκ Κονγκ προειδοποίησε ότι 10.000 δυνάμεις είναι έτοιμες να αναπτυχθούν.
Δεν αναγνωρίζει το Χονγκ Κονγκ ως αυτόνομη περιοχή η Ουάσινγκτον πλέον
Χθες επίσης με επίσημη ανακοίνωση του o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναγνώρισε ότι το Χονγκ Κονγκ δεν διαθέτει αυτονομία από την Κινεζική επικράτεια κάτι που σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος πιθανώς να άρει τα ειδικά προνόμια που διέπουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την περιοχή.
"Η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η τελευταία πράξη που υποδαυλίζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και τις ελευθερίες που του παρείχε η κοινή διακήρυξη Βρετανίας και Κίνας" ανέφερε η ανακοίνωση του Πομπέο.
Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι βρίσκονται υπό εξέταση τα ειδικά προνόμια με τα οποία γίνονταν οι εμπορικές συναλλαγές με το Χονγκ Κονγκ.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη πόλη, ο οποίος μάλιστα είχε τη διακομματική συναίνεση του Κογκρέσου.
Ο νόμος αυτός απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά ετησίως το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια να εισηγείται αναλόγως στον Λευκό Οίκο.
Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διακόψει τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- στο Χονγκ Κονγκ του 1992. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα, κάτι εξαιρετικά επιβαρυντικό για χιλιάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται έμμεσα η άμεσα με το Πεκίνο.
ΕΕ: Σε κίνδυνο η διεθνής τάξη
Την αντίθεση της εξέφρασε και η ΕΕ η οποία μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζόσεπ Μπορέλ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο που προωθεί το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ απειλεί την παγκόσμια τάξη και τους κανόνες της.
Σε επιστολή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ο Μπορέλ τόνισε ότι "Η Κίνηση αυτή απειλεί την διεθνή τάξη αλλά και τα συμφέροντα της ΕΕ στην εν λόγω περιοχή". Η επιστολή του Μπορέλ έρχεται ενόψει της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα της Κίνας.
Διαβάστε ακόμα:
- Κίνα: Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός των συμφερόντων με τις ΗΠΑ
- Ιαπωνία: Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ