Το πώς και γιατί η Τουρκία προσφέρθηκε έναντι αδράς αμοιβής να αναλάβει την λειτουργία και την ασφάλεια του Αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά από 20χρονη στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν που δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία «νεκροταφείο αυτοκρατοριών» αναλύθηκε σε σχετικό άρθρο μας στο Liberal την 23η Ιουνίου. Θα ήταν πλεονασμός η οποιαδήποτε επανάληψη.
Αναμφίλεκτα οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και αυξάνονται ενόσω παρακολουθούμε την σταδιακή και διαρκή επέκταση των Ταλιμπάν σε κρίσιμες περιοχές της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι στην επόμενη ημέρα θα κυριαρχεί αστάθεια και ανασύσταση βάσεων τρομοκρατίας.
Στην Ελλάδα, αυτοί που αρέσκονται να υποστηρίζουν ότι όπου πάει η Τουρκία σπάει τα μούτρα της, βλέπουν και τώρα ότι στην Καμπούλ μαζί με τους Τούρκους θα «στραπατσαριστούν» και οι διαπεριφερειακές τους φιλοδοξίες.
Όπως δεν έγινε το ίδιο στην Συρία, στην Λιβύη και στον Καύκασο όπου έχει πατήσει για τα καλά το πόδι της, έτσι και στην περίπτωση της ανάληψης ευθύνης του Αεροδρομίου της Καμπούλ δεν αναμένεται η «καταστροφή» που ονειρεύονται κάποιοι, τουλάχιστον με τις υφιστάμενες γεωπολιτικές συνθήκες και ισορροπίες.
Η Τουρκία όταν και όπου επιχειρεί, επιχειρεί εκ του ασφαλούς και μόνον όταν έχει εκτιμήσει ως δεδομένη την επιτυχή έκβαση! Αυτόν ακριβώς τον κανόνα ακολουθεί και στην περίπτωση του Αεροδρομίου της Καμπούλ. Η Άγκυρα για πολλά χρόνια είχε ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην χώρα και μάλιστα για τρία χρόνια (2003-2006) ήταν ο πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ Χικμέτ Τσετίν ενώ η θέση αυτή δόθηκε πάλι σε Τούρκο διπλωμάτη το 2015, στον πρέσβη Ισμαήλ Αραμάζ. Σε στρατιωτικό επίπεδο η χώρα ανέλαβε την διοίκηση της Νατοϊκής Δύναμης ISAF δύο φορές.
Οι Τούρκοι διατηρούν σχέσεις με ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών στην Καμπούλ, με αρχηγούς φατριών και πολεμάρχους με σκοτεινό ρόλο, όπως ο…. «Στρατάρχης» Αμντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, de facto Αρχηγός της Ουζμπεκικής εθνοτικής κοινότητας του Αφγανιστάν που πηγαινοέρχεται στην Άγκυρα αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι, ενώ και ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνευσης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είναι τακτικός συνομιλητής του Τούρκου Προέδρου και τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει «ο διαφημιστής της Τουρκίας»!
Εκτιμάται ότι οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες έχουν εδώ και καιρό με την βοήθεια του Πακιστάν, αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν. Κάτι που βολεύει βέβαια όλους τους ενδιαφερόμενους.
Προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες συνεχίζονται. Αν μπορεί να γίνει μια πρόβλεψη, αυτή είναι ότι η Τουρκία θα μείνει στο Αφγανιστάν και θα αναλάβει την λειτουργία και την ασφάλεια του Αεροδρομίου της Καμπούλ εφόσον θα έχει εξασφαλιστεί «η ασυλία» της από τους Ταλιμπάν κάτι που έχει αναλάβει ο καλός της σύμμαχος, το Πακιστάν πέρα από τις μάλλον παραπλανητικές δηλώσεις εναντίον της που έκανε ο εκπρόσωπος τους στην Ντόχα. Ας το έχουν υπόψιν τους όσοι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι «θα ματώσουν» εκεί.
Ας κρατήσουμε καλύτερα την πρότερη δήλωση των Ταλιμπάν ότι θα δεχόντουσαν μία αναβαθμισμένη εμπλοκή της Τουρκίας, μίας μουσουλμανικής χώρας για μία συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Παστούν του Αφγανιστάν είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στην χώρα και η «ραχοκοκαλιά» των Ταλιμπάν αποτελείται από Παστούν. Επίσης στην από εκεί μεριά…. στο Πακιστάν ζουν περισσότεροι Παστούν από τα 13 εκατομμύρια του Αφγανιστάν.
Για να παίξει τον ρόλο του Νατοϊκού Συμμάχου που αναλαμβάνει τις «βρώμικες» δουλειές της Συμμαχίας και για να αυξήσει την αξία των «μετοχών» της στο γεωπολιτικό...χρηματιστήριο, η Τουρκία δουλεύει όπως προαναφέρθηκε εδώ και πολύ καιρό.
Έχει ήδη εξασφαλίσει την συμμετοχή μία ακόμα νατοϊκής χώρας, της Ουγγαρίας (αν και η ίδια τηρείς σιγή ιχθύος), σε αυτήν την αποστολή. Το ίδιο ισχύει και για το Πακιστάν με το οποίο η Τουρκία έχει στρατηγική σχέση.
Οσο για το τελευταίο, έχει άμεσες σχέσεις με τους Ταλιμπάν, όπως υποστηρίζεται σε διάφορες εκθέσεις Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας πολλών χωρών.
Ο Πρόεδρος τους Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνευσης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ υποστηρίζει την «προσφορά» της Τουρκίας για το Αεροδρόμιο προκειμένου να συνεχίσει η χώρα του να επικοινωνεί με την Διεθνή Κοινότητα.
Απομένει να δούμε τις τελικές διευθετήσεις μίας και μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία έχουν επιδοθεί σε μία προπαγανδιστική εκστρατεία, προφανώς κάτω από τις οδηγίες του «Τούρκου Γκέμπελς» Φαχρεντίν Αλτούν για να πείσουν για την ειρηνική και …άδολη εμπλοκή της Τουρκίας στο Αφγανιστάν όλα αυτά τα χρόνια τονίζοντας ότι οι τούρκοι στρατιώτες δεν έριξαν ούτε μία… ντουφεκιά. Είπαμε πηγαίνει … εκ τους ασφαλούς σε μία χώρα που συνδέεται με την Κεντρική Ασία αλλά και με την Μέση Ανατολή με ό,τι αυτό σημαίνει.
Επεξηγηματική σημείωση εκτός κειμένου
Οι Ταλιμπάν οι οποίοι είναι κυρίως Παστούν, κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ακολούθησε η επέμβαση των ΗΠΑ, του ΗΒ και άλλων συμμάχων τους και έκτοτε κάνουν ένα αιματηρό ανταρτοπόλεμο εναντίον των Αμερικανών και των Συμμαχικών Δυνάμεων.
Σήμερα διατηρούν 60 με 80 χιλιάδες «μαχητές» και ελέγχουν γύρω στο 25% της επικράτειας, ποσοστό που καθημερινά αυξάνουν. Εκτιμάται ότι υποστηρίζονται από το 15%-20% των Αφγανών. Έχουν υπογράψει από πέρυσι συμφωνία με τις ΗΠΑ και υποτίθεται ότι έχουν συνομιλίες με την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας αλλά συνεχίζουν τις επιθέσεις τους. Στρατηγικός τους στόχος η εγκαθίδρυση ενός Εμιράτου.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διερευνά την εμπλοκή τους σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τους διοικεί ένα συμβούλιο που ονομάζεται «Ραχμπαρί Σούρα» και Αρχηγός (Διοικητής της Πίστης) είναι ο Μαουλάουι Χαιμπατουλάχ Ακχουντζάντα. Κύρια πηγή εσόδων τους είναι τα ναρκωτικά, ενώ υποστηρίζονται κεκαλυμμένα από το Πακιστάν.
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας»