«Ανάγκη» να αποφευχθεί η ανασύνταξη του ΙΚ μετά την τουρκική εισβολή

«Ανάγκη» να αποφευχθεί η ανασύνταξη του ΙΚ μετά την τουρκική εισβολή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών χθες βράδυ ότι είναι «απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί η επανεμφάνιση» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εν μέσω των επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων και της αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων από περιοχές της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ιρακινό ομόλογό του Μπαρχάμ Σάλεχ νωρίτερα χθες, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν φόβους ότι πολλά μέλη του ΙΚ που κράταγαν οι Κούρδοι μπόρεσαν να αποδράσουν και ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα ωφεληθεί από το χάος στο πεδίο για να ανασυνταχθεί.

Η συζήτηση του Μακρόν με τον Ερντογάν «επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόκλιση των απόψεών τους για τις προβλεπόμενες συνέπειες της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», ανέφερε το Ελιζέ. Κατά την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τη συνδιάλεξη αυτή, ο Ερντογάν «εξήγησε» στον Μακρόν τους «σκοπούς της επιχείρησης» και «επέστησε την προσοχή στην απειλή που εγείρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις Νταές και YPG για την ασφάλεια της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ο Ερντογάν διέταξε τον τουρκικό στρατό να εξαπολύσει την 9η Οκτωβρίου ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού, που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του δυτικού συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

Εξάλλου, στη συνδιάλεξη ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας και του Ιράκ επισημάνθηκαν κυρίως «οι κίνδυνοι σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφαλείας για την τρέχουσα κατάσταση» και τα «μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Νταές».

Ο Μακρόν εξέφρασε ταυτόχρονα στον Σάλεχ την πρόθεσή του να υπάρξει «ενίσχυση της γαλλοϊρακινής συνεργασίας» σε αυτό το πλαίσιο.

Η τουρκική εισβολή άνοιξε νέο μέτωπο στον πόλεμο στη Συρία, όπου έχουν εμπλακεί πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις. Η ένοπλη σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες από το 2011.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον πως όλοι οι αμερικανοί στρατιωτικοί — απέμεναν περίπου 1.000 — που ήταν ανεπτυγμένοι τα τελευταία λίγα χρόνια στη βόρεια Συρία και υποστήριζαν τις κουρδικές δυνάμεις στον αγώνα τους εναντίον του ΙΚ διατάχθηκαν να φύγουν από τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ