«Ο Πούτιν είναι χασάπης» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο με Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Πολωνία.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το τι σκέφτεται για τον Ρώσο πρόεδρο, μετά τη συνάντησή του με τους Ουκρανούς πρόσφυγες», ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «είναι χασάπης».
Σε δηλώσεις του στο στάδιο Ναροβόβι της Βαρσοβίας, ο Τζ. Μπάιντεν τόνισε ότι έχει επισκεφθεί πολλά τέτοια μέρη στη ζωή του (καταυλισμούς προσφύγων), υπογραμμίζοντας το «βάθος και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής».
«Είναι απίστευτο. Δείτε όλα αυτά τα μικρά παιδιά. Θέλουν να σε αγκαλιάσουν, θέλουν να πουν ευχαριστώ, σε κάνει πολύ περήφανο», σχολίασε.
«Κάθε ένα από αυτά τα παιδιά είπε κάτι σχετικό. "Πείτε μια προσευχή για τον μπαμπά μου ή τον παππού μου ή τον αδερφό μου που έχει μείνει πίσω και πολεμάει. Και θυμάμαι πώς είναι όταν έχεις κάποιον σε εμπόλεμη ζώνη. κάθε πρωί σηκώνεσαι και αναρωτιέσαι. Απλά αναρωτιέσαι. Και προσεύχεσαι να μην λάβεις αυτό το τηλεφώνημα».
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη "απελευθέρωση" της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει», απάντησε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της.
«Ιερή δέσμευση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για την αμοιβαία άμυνα»
«Ιερή δέσμευση» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους.
«Θεωρούμε το άρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι' αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα στη Βαρσοβία, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βασίζεται στη διαίρεση, στο να μπορέσει να διαχωρίσει την ανατολική από τη δυτική πτέρυγα», εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, «δεν έχει καταφέρει να το πράξει».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία», υπογράμμισε.
Νωρίτερα, ο Μπάιντεν συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους Ουκρανούς αξιωματούχους, είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, στο τραπέζι που κάθονταν επίσης ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεσνίκοφ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Ο Ντούντα ρώτησε τον Μπάιντεν για το ενδεχόμενο επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.
Όπως διευκρίνισε ο Ντούντα αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.
Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο πολωνός πρόεδρος.
«Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία», δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.
Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.