Αυτή τη φορά δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί το σενάριο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, όπου ο μετριοπαθής Ροχανί έκανε την έκπληξη, κερδίζοντας την εκλογική διαδικασία.
Από τότε, ο εκλεκτός του θρησκευτικού κατεστημένου, Εμπραχίμ Ραϊσί ανέβηκε στην ιεραρχία της δικαιοσύνης ενώ αύξησε τη διείσδυση του στους συντηρητικούς κύκλους. Η πιθανή επικράτηση του δεν αφήνει αδιάφορους τους Ευρωπαίους.
Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί φαίνεται να εξασφαλίζει την προεδρία, έχοντας την υποστήριξη των συντηρητικών και σκληροπυρηνικών κύκλων. Βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, καθώς το θρησκευτικό κατεστημένο τον έχει προετοιμάσει ως τον επόμενο πρόεδρο.
Ο Ραϊσί, φορώντας το μαύρο του τουρμπάνι που τον ξεχωρίζει ως απόγονο των Μωάμεθ, θεωρείται ακόμα κι ως ο πιθανότερος διάδοχος του αγιατολάχ Χαμενεί μετά τον θάνατο του, όπως κυκλοφορεί ευρέως, και αναφέρθηκε ως αντεπιχείρημα των αντιπάλων του πως δεν θα παραμείνει έως το τέλος πρόεδρος αλλά θα αναλάβει το ύψιστο θρησκευτικό αξίωμα στο Ιράν.
Η Δύση είναι προετοιμασμένη για το σοβαρό ενδεχόμενο της ανάληψης της προεδρίας από τον υπερσυντηρητικό υποψήφιο. Όλο αυτό το διάστημα, που οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον Τραμπ πρόεδρο αποχώρησαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και αύξησαν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να συγκρατήσουν το Ιράν.
Τώρα, που στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν, αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας, καθώς συμμετείχε στην επίτευξη της, θα δουν στην πλευρά του Ιράν ένα εκπρόσωπο του σκληροπυρηνικού θρησκευτικού κατεστημένου στη θέση του μετριοπαθούς Ροχανί.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ραϊσί, όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Δεν έχει διευκρινιστεί βέβαια εάν η Τεχεράνη θα συνεχίσει να διατηρεί τη σκληρή στάση που κρατά στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για την αναβίωση της συμφωνίας.
Ωστόσο, αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τη Δύση και ειδικά τους Ευρωπαίους είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσεται στο Ιράν στους αντιφρονούντες. Ακόμα και με την προεδρία Ροχάνι, τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά φυλάκισης ή κακομεταχείρισης, ενώ η Τεχεράνη δεν αναγνωρίζει ούτε καν τη διπλή υπηκοότητά και τα δικαιώματα των ατόμων που απορρέουν από αυτήν.
Η εκλογή του Ραϊσί, ο οποίος έχει συνδεθεί ακόμα και εκτελέσεις αντιφρονούντων στο μακρινό παρελθόν της ισλαμικής επανάστασης, και όλο αυτό διάστημα υπήρξε επικεφαλής του δικαστικού τομέα, τρομάζει ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους.
Για αυτό και αμέσως μετά την εκλογή που, με βάση την αναμενόμενη μικρή προσέλευση θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, θα περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου.