Δύο κολοσσοί λιανικής η αμερικανική Nike και η σουηδική H&M οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η παραγωγή βάμβακος στην Σιντσιάνγκ στηρίζεται στην καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Κίνα με πολλούς καταναλωτές να ζητούν το μποϊκοτάρισμα των προϊόντων των δύο ομίλων.
Οι αναζητήσεις για το όνομα της H&M και της Nike στις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η JD και η TMall της Alibaba έχουν αποκλειστεί ενώ πολλοί χρήστες του Weibo του "Twitter της Κίνας" ζητούν να γίνει μποϊκοτάζ στα καταστήματα των δύο εταιρειών στην Κίνα.
Ως εκ τούτου, ένας Κινέζος ποπ σταρ και πρεσβευτής της Nike, δήλωσε ότι διακόπτει τους δεσμούς με τον κατασκευαστή αθλητικών ειδών, ενώ την κίνηση του ακολούθησαν και άλλοι δύο γνωστοί συμπατριώτες του που είχαν συμβόλαια με τις δύο συγκεκριμένες εταιρείες.
Αν και οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών με τις ανησυχίες για καταναγκαστική εργασία στον τομέα του βαμβακιού είχαν γίνει από πέρυσι, επανήλθαν -άγνωστο γιατι- στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα.
Εδώ και αρκετό καιρό πάντως, πολλές εταιρείες λιανικής ένδυσης της Δύσης αντιμετωπίζουν πίεση από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να σταματήσουν να προμηθεύονται βαμβάκι από την Σιντζιανγκ η οποία παράγει περισσότερο από το 85% του ακατέργαστου βαμβακιού της Κίνας.
Η H&M δήλωσε την Τετάρτη μέσω του επίσημου λογαριασμού της Weibo ότι απαιτούσε από όλους τους παγκόσμιους προμηθευτές της να πληρούν υπεύθυνα επιχειρηματικά πρότυπα.
H εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Καναδάς και Βρετανία στην Κίνα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της επαρχίας Σιντσιάνγκ.
AP Photo/David Goldman