Διάσημος Ολλανδός δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε υποθέσεις ποινικής φύσης, ο οποίος είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του, τραυματίστηκε βαριά από σφαίρες χθες Τρίτη το βράδυ στο Άμστερνταμ, όπου έγινε στόχος επίθεσης την οποία ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σοκαριστική και αδιανόητη».
«Η επίθεση εναντίον του Πέτερ Ρ. ντε Βρις είναι σοκαριστική και αδιανόητη, είναι επίθεση εναντίον ενός θαρραλέου δημοσιογράφου και κατά συνέπεια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία μας και για το κράτος του δικαίου μας», είπε ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.
Ο δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, 64 ετών, είναι προσωπικότητα γνωστή στην Ολλανδία για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει σε υποθέσεις εγκλημάτων. Εμφανιζόταν συχνά στον ρόλο εκπροσώπου θυμάτων ή στον στενό κύκλο μαρτύρων-κλειδιών. Έχει δεχθεί αρκετές φορές απειλές κατά της ζωής του στην καριέρα του.
«Δίνει μάχη για να παραμείνει στη ζωή», είπε η Φέμκα Χάλσεμα, η δήμαρχος του Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Συλλήψεις υπόπτων
Τρεις ύποπτοι έχουν συλληφθεί, δύο ενώ κινούνταν με αυτοκίνητο και άλλο ένα στο Άμστερνταμ, δήλωσε ο Φρανκ Πάου, ο επικεφαλής της αστυνομίας της πρωτεύουσας και πολυπληθέστερης πόλης της Ολλανδίας, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά πιθανόν βρίσκεται ο δράστης της επίθεσης, πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για τις συλλήψεις, ούτε για το πιθανό κίνητρο του εγκλήματος.
Ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις τραυματίστηκε από σφαίρες σε δρόμο στο κέντρο του Άμστερνταμ περί τις 19:30 (τοπική ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας), καθώς έβγαινε από το στούντιο ενός τοκ σόου στο οποίο είχε προσβληθεί.
Επίθεση εναντίον της ελευθερίας
Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν πέντε πυροβολισμούς και είδαν τον δημοσιογράφο να έχει υποστεί τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, μετέδωσε η ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Φέρντιναντ Χράπενχαους μετέβησαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (NCTV) στη Χάγη χθες βράδυ για να «συζητήσουν» την υπόθεση.
«Είναι μια μαύρη μέρα, όχι μόνο για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Πέτερ Ρ. ντε Βρις, αλλά και για την ελευθερία του Τύπου», τόνισε ο κ. Χράπενχαους μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Θέλουμε στην Ολλανδία οι δημοσιογράφοι να μπορούν πάντα να κάνουν οποιαδήποτε έρευνα, η οποία είναι απαραίτητο να γίνεται με απόλυτη ελευθερία. Αυτή η ελευθερία δέχθηκε πολύ σοβαρή επίθεση απόψε», πρόσθεσε.
Έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας και επίθεση στις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου χαρακτήρισε την επίθεση στον Ολλανδό δημοσιογράφο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter.
«Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας και για μια επίθεση ενταντίον των αξιών μας της δημοκρατίας του κράτους δικαίου. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αδιάκοπα την ελευθερία του Τύπου», τονίζει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Heel veel sterkte en moed aan de familie en vrienden van #peterdevries
— Charles Michel (@eucopresident) July 7, 2021
This is a crime against journalism and an attack on our values of democracy and rule of law.
We will relentlessly continue to defend the freedom of the press.
Παρέμβαση της Επιτροπής για την Προστασία Δημοσιογράφων
«Οι δημοσιογράφοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μπορούν να κάνουν έρευνες για την εγκληματικότητα και τη διαφορά χωρίς φόβο για την ασφάλειά τους», ανέφερε από τη δική της πλευρά η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας της ελευθεροτυπίας η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.
Οι ολλανδικές αρχές οφείλουν να ερευνήσουν «γρήγορα και εξονυχιστικά» την επίθεση σε βάρος του κ. ντε Βρις για να «εξακριβωθεί αν έγινε στόχος εξαιτίας της δουλειάς του» και να «εγγυηθούν ότι ο δράστης της επίθεσης και οι ηθικοί αυτουργοί θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», είπε ο Τομ Γκίμπσον, εκπρόσωπος της CPJ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην πιο πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη των κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου από τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η Ολλανδία κατέλαβε την 6η θέση μεταξύ των 180 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο, πίσω από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Κόστα Ρίκα.