Καθώς το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» είναι έτοιμο να αποπλεύσει αύριο για τον πρώτο του προορισμό, μετά από μια επίσημη τελετή και παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, το καθεστώς κατέστησε σαφείς τις σχέσεις του για αυτή την κίνηση. Ο εκπρόσωπος του ερντογανικού κόμματος Ομέρ Τσελίκ δήλωσε σαφώς πως ο απόπλους του δείχνει με έναν εμφατικό τρόπο τις φιλοδοξίες της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς και την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να την υλοποιήσει.
Η δυσφορία της Άγκυρας για την περιοδεία της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή ήταν εμφανής, ιδιαίτερα στη δημόσια αντιπαράθεση της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον ομόλογο της Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το ζήτημα είναι κατά πόσο το τουρκικό καθεστώς θα επιλέξει να δώσει ένα προειδοποιητικό χτύπημα στην Ελλάδα, στέλνοντας το γεωτρύπανο σε περιοχές των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν στην Ελλάδα. Ωστόσο αυτό είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, με βάση τις περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα σεισμικές έρευνες. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα ρίσκαρε μία μεγαλύτερη διεθνώς αντίδραση εναντίον της, που δεν θα την ήθελε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή για πολλούς λόγους.
Ο πιο πιθανός προορισμός του τεχνολογικά εξελιγμένου γεωτρύπανου φαίνεται να είναι η κυπριακή ΑΟΖ και ειδικότερα οι περιοχές όπου στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει έρευνες. Θα επιλέξει άραγε η Τουρκία κάποιο αδειοδοτημένο τεμάχιο όπου δραστηριοποιείται η ιταλο-γαλλικών συμφερόντων κοινοπραξία ΕΝΙ - TOTAL; Η δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την ενίσχυση των ελληνογαλλικών επαφών, όπως για παράδειγμα τη συνεργασία μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με γαλλική φρεγάτα, είναι διάχυτη. Και σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ένας εκ των βασικών πάντως στόχων της Τουρκίας θα έχει σε κάθε περίπτωση επιτευχθεί. Στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία της γειτονικής χώρας, το ερντογανικό καθεστώς θα έχει δείξει πως κινείται για μία λύση, «υποσχόμενο» την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα έχει δηλαδή εμπράκτως αποδείξει στο εσωτερικό του, πως δραστηριοποιείται προς όλες τις κατευθύνσεις, στέλνοντας ένα σύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, δίχως να περιορίζεται για παράδειγμα μόνο στην Μαύρη Θάλασσα.
Ταυτόχρονα, το καθεστώς στην Άγκυρα, στοχοποιεί Κύπρο κι Ελλάδα, θέλοντας βέβαια να στηρίξει τον εκλεκτό του στα κατεχόμενα εδάφη της Βόρειας Κύπρου και το σχέδιο νομιμοποίησης της διχοτόμησης που προωθεί διεθνώς. Στη διάρκεια επίσκεψης του στην Τουρκία, ο Ερσίν Τατάρ, επικεφαλής του ψευδοκράτους, έσπευσε να φωτογραφηθεί μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο, που εξήλθε από το λιμάνι Τασουκού για να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο.