Τον τερματισμό του προτιμησιακού καθεστώτος που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με εκτελεστικό διάταγμά του υπογράφοντας νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για αυτές που αποκάλεσε «κατασταλτικές ενέργειες» της Κίνας σε βάρος της κινεζικής αυτόνομης περιοχής, αναφερόμενος στον δρακόντειο νόμο για την εθνική ασφάλεια.
«Σήμερα, υπέγραψα έναν νόμο κι ένα διάταγμα προκειμένου η Κίνα να λογοδοτήσει για την καταστολή του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που εκφράστηκε σε συνέντευξη Τύπου.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη πόλη, ο οποίος μάλιστα είχε τη διακομματική συναίνεση του Κογκρέσου.
Ο νόμος αυτός απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά ετησίως το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια να εισηγείται αναλόγως στον Λευκό Οίκο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε μετά την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από την Κίνα στο έδαφος του Χονγκ Κονγκ ότι ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984).
Έτσι λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, βασιζόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- στο Χονγκ Κονγκ του 1992. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα, κάτι εξαιρετικά επιβαρυντικό για χιλιάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται έμμεσα η άμεσα με το Πεκίνο.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ δραστηριοποιούνται πάνω από 1.300 εταιρίες και ζουν περισσότεροι από 85.000 Αμερικανοί. «Πρόσφατες έρευνες από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δείχνουν ότι οι αμερικανικές εταιρίες ήδη σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην πόλη», σύμφωνα με την Capital Economics.