Μεικτά πρόσημα  στις ευρωπαϊκές αγορές με διατήρηση της θετικής δυναμικής
Shutterstock
Shutterstock

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές με διατήρηση της θετικής δυναμικής

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Τετάρτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διατηρώντας, όμως στο θετικό κλίμα που παρατηρείται στις παγκόσμιες αγορές από την αρχή της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ανοδικά 0,39%, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε  κέρδη 1,01% στις 21.254,27 μονάδες. Η αγορά της Φρανκφούρτης έλαβε σημαντική ώθηση από την άνοδο των μετοχών της adidas, η οποία έκλεισε τη συνεδρίαση στο +6,04%, λόγω της άνοδου των εσόδων της κατά 11% στην χρήση 2024. 

Ο βρετανικός δείκτης FTSE έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04% στις 8.545,13 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε  κατά 0,86% στις 7.837,40 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με  πτώση 0,57% στις 35.854,07 μονάδες,

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές διαπραγματεύονταν υψηλότερα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε τη Δευτέρα (20/01), ο νεοεισαχθείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τα κέρδη της αγοράς αποδόθηκαν στο γεγονός ότι, ενώ ο Τραμπ εξέδωσε ένα ευρύ μνημόνιο με το οποίο διέταξε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις, κατά τη γνώμη του, άδικες εμπορικές πολιτικές με ξένες χώρες, σταμάτησε να εγκρίνει νέες εισφορές την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η δεύτερη θητεία του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία και τη γεωπολιτική, αποτέλεσε βασικό σημείο συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.