Επεκτάθηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές το sell - off των ΗΠΑ και των ασιατικών αγορών καθώς οι ανησυχείες για οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ , σε συνδυασμό με τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα, παγκοσμίως.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με μεγάλη πτώση 2,73%, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Ο δείκτης έπεσε επίσης κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Όλα τα κυριότερα χρηματιστήρια και σχεδόν όλοι οι κλάδοι βρέθηκαν στο κόκκινο, με τις μετοχές τεχνολογίας να κλείνουν σχεδόν 6% χαμηλότερα. Ο αμερικανικός κολοσσός Intel υποχωρεί έως και 28% στις πρωινές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση μεγάλης αστοχίας στα κέρδη.
Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σημείωσαν πτώση κατά 5,22% ακόμη, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 4,35%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με μεγάλη πτώση 2,33%, στις 17.661,22 μονάδες.Μικρότερες απώλειες είχε ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο κατά 1,31%, στις 8.174,71 μονάδες, όπως και ο CAC στο Παρίσι που υποχώρησε κατά 1,61%, στις 7.251,80 Μονάδες. Αρκετά μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες του FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος έκλεισε κατά 2,55% πιό κάτω στις 32.018,82 μονάδες.
Οι παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με τους αναλυτές, υποχωρούν και λόγω των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Τράπεζα της Αγγλίας που μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2020 την Πέμπτη, στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ που διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα αλλά και στην Τράπεζα της Ιαπωνίας , η οποία αυξάνει αυτή την εβδομάδα. Ακόμη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα επισφαλή εταιρικά κέρδη που ανακοινώνονται.
Η απόφαση της Πέμπτης οδήγησε το βασικό επιτόκιο της βρετανικής κεντρικής τράπεζας από το 5,25% στο 5%, μετά από μια οριακή ψηφοφορία 5-4 μεταξύ των φορέων χάραξης νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές δεν είχαν πειστεί πλήρως ότι η BoE θα έκανε αυτό το βήμα.
Ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι δήλωσε στο CNBC ότι η κατεύθυνση για τα επιτόκια ήταν “αρκετά σαφής’, αλλά δεν αναφέρθηκε στην έκταση ή το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω μειώσεων και δήλωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών και τους μισθούς θα παρακολουθούνται στενά. Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει προσδοκίες για συγκράτηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από νέα μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο.
Ο Cedric Chehab, επικεφαλής ανάλυσης επενδυτικού ρίσκου στην BMI, δήλωσε στο CNBC ότι το sell off στις ΗΠΑ ξεκίνησε πριν από μιάμιση εβδομάδα, αλλά κλιμακώθηκε στα μέσα αυτής της εβδομάδας. Αυτό οφειλόταν σε παράγοντες όπως η κίνηση της Τράπεζα της Ιαπωνίας που κατέρριψε βραχυπρόθεσμα το δημοφιλές carry trade του γεν, τα αδύναμα στοιχεία των ΗΠΑ αλλά και η μεταβλητότητα των κερδών.
«Αλλά ένα πράγμα που δεν θυμούνται οι άνθρωποι είναι ότι συνήθως μεταξύ της περιόδου Ιουλίου και Οκτωβρίου υπάρχει μια εποχική αύξηση της μεταβλητότητας για τις αγορές μετοχών, οπότε αυτό δεν είναι εντελώς απροσδόκητο», δήλωσε ο Chehab.
«Μάλιστα όταν αυτό έχει συμβεί μετά από ένα μεγάλο ράλι στις αμερικανικές μετοχές και τις παγκόσμιες μετοχές, μετά από τις ανακοινώσεις κερδών και τις υψηλές αποτιμήσεις αλλά και κάτω από μια πολύ σφιχτή νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.