Κέρδη 2% και άνω καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη μετά τις ισχυρές απώλειες 4,5% που κατέγραψαν τη Δευτέρα, στη χειρότερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2024.
Οι βασικοί περιφερειακοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού FTSE 100, του γερμανικού DAX και του γαλλικού CAC 40, έκλεισαν επίσης με ισχυρές απώλειες.
Σε αυτό το κλίμα, ο STOXX 600 το μεσημέρι της Τρίτης σημειώνει άνοδο 2,38% στις 485,41 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά 2,28%, στο Λονδίνο ο FTSE είναι πάνω 2,4%, ενώ κέρδη καταγράφει στο Παρίσι και ο CAC (+2,28%) αλλά και στο Μιλάνο ο FTSE MIB (+2,52%).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 12,1% μόλις τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για ύφεση λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.
Από το κλείσιμο της Δευτέρας, ο δείκτης υποχώρησε 17,9% από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στις 3 Μαρτίου.
«Με τον Τραμπ να αποκρούει τους ισχυρισμούς ότι θα “παγώσει” τους δασμούς κατά 90 ημέρες, οι traders θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέα αστάθεια καθώς προχωράμε μέσα στην εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, τα σχέδια των ΗΠΑ για αμυντικές δαπάνες ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έχουν βοηθήσει στην άνοδο των Ευρωπαίων κατασκευαστών στον τομέα της άμυνας όπως η Rolls-Royce και η Rheinmetall.
Η απόρριψη από τον Τραμπ της προσφοράς της ΕΕ για μια συμφωνία με μηδενικούς δασμούς σε αυτοκίνητα και ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα υπογραμμίζει ότι πιθανότατα κινούμαστε προς κάποια μορφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου», υπογράμμισε αναλυτής στο Scope Markets.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1%. ενώ οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν στις μετοχές του αμυντικού τομέα, ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, ανεβάζοντας τον δείκτη κατά 3%.
Οι φήμες τη Δευτέρα σχετικά με μια πιθανή παύση των δασμών διαψεύστηκαν γρήγορα από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο Τραμπ απείλησε να αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα κατά 50% ακόμη, αν δεν καταργήσει τους ανταποδοτικούς δασμούς. Το Πεκίνο επέβαλε την περασμένη εβδομάδα δασμούς 34% σε αμερικανικά προϊόντα σε απάντηση στον Τραμπ που ανακοίνωσε τον πλήρη κατάλογο των λεγόμενων ανταποδοτικών δασμών.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι «αντιτίθεται αποφασιστικά» στην απειλή του Τραμπ για κλιμάκωση των δασμών και υποσχέθηκε να λάβει αντίμετρα για να διασφαλίσει τα δικά του δικαιώματα και συμφέροντα.
Οι αγορές πάντως της Ασίας την Τρίτη κατέγραψαν κέρδη, ανακάμπτοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης.