Γιατί η Wall Street είναι πιο ευάλωτη
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί η Wall Street είναι πιο ευάλωτη

Δείκτες που προμήνυαν ανοδική πορεία για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά φέτος έχουν γυρίσει προς το ουδέτερο, κάτι που ενδεχομένως να προιδεάζει οτι η αγορά μετοχών θα είναι πιο ευάλωτη σε αναταράξεις μετά την πρόσφατη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων και τις ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας.

Μερικοί επενδυτές δίνουν προσοχή στους λεγόμενους αντίθετους δείκτες για να καταλάβουν τη διάθεση της αγοράς, με τον ακραίο πεσιμισμό να θεωρείται καλό σημάδι για αγορές και αντίστροφα.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς η έκθεση σε μετοχές και τα ποσοστά μετρητών στα χαρτοφυλάκια έδειχναν ακραία απαισιοδοξία, απεικονίζοντας τους φόβους των επενδυτών μετά το ξεπούλημα του 2022 όπως και τις προσδοκίες για ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Όμως, η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και η υποχώρηση του πληθωρισμού τόνωσε την όρεξη για ρίσκο, προσελκύοντας τοποθετήσεις σε μετοχές. Τροφοδότησε τη φετινή άνοδο του δείκτη S&P 500 κατά 14%. Σήμερα τα μετρητά που βρίσκονται εκτός αγοράς είναι λιγότερα και ο αριθμός των σκεπτικιστών μικρότερος.

Πιο απλά, η επικράτηση της ψυχολογίας των «αρκούδων» μπορεί να εξελίχθηκε σε δυνατό ούριο άνεμο για τις μετοχές στο πρώτο εξάμηνο, όμως, στο δεύτερο η εικόνα δεν είναι η ίδια σύμφωνα με έκθεση της BofA.

Σφυγμομέτρηση διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων της ΒοfA έδειξε ότι τα ποσοστά μετρητών έπεσαν στο 4,8% τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών. Η διαπίστωση αυτή γύρισε τον κανόνα των μετρητών της BofA που δείχνει «buy» όταν τα μετρητά είναι άνω του 5% σε ουδέτερο. Παράλληλα, η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι οι διαχειριστές ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι.

Στους μικροεπενδυτές της λιανικής, το ποσοστό των αρκούδων είναι γύρω στο ήμισυ των επιπέδων που είχαν παρατηρηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η προσοχή της αγοράς θα στραφεί στο ετήσιο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών της Fed στο Jackson Hole στο τέλος της εβδομάδας για ενδείξεις της διάρκειας που θα κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα.

Η αισιοδοξία που τροφοδότησε την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς τεστάρεται αυτόν το μήνα. Θα δουν οι επενδυτές τις πρόσφατες πτώσεις ως ευκαιρία για φθηνότερες αγορές ή σημάδι για μείωση της έκθεσης σε μετοχές;

O S&P 500 έχει χάσει άνω του 5% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό στο τέλος Ιουλίου, ενώ η απόδοση στο 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Οκτώβριο.

Οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων που θεωρούνται κινητές αξίες άνευ ρίσκου γιατί έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ πλήττουν την ελκυστικότητα των μετοχών, ιδιαίτερα όταν οι αποτιμήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά είναι υψηλές με βάση τον ιστορικό μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή το άγχος με την επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα ακινήτων της Κίνας, οι επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που δείχνει αδυναμία και τα ρίσκα μετάδοσης απασχολούν τους επενδυτές.

Πάντως, παρά την άνοδο της, η αισιοδοξία δεν έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα και τα επίπεδα μετρητών στα χαρτοφυλάκια δε βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Οι «ταύροι» έχουν ενθαρρυνθεί από τα σημάδια ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αποφύγουν την ύφεση φέτος και οτι η Fed μάλλον δε θα ανεβάσει τα επιτόκια περισσότερο.

Η ιστορία δείχνει ότι ο δείκτης S&P 500 κερδίζει κατά μέσο όρο 14%, όταν η Fed παύει τους κύκλους επιτοκιακών αυξήσεων και οι αισιόδοξοι διαχειριστές πιστεύουν ότι σήμερα δεν είναι καιρός να γίνει κάποιος «αρκούδα».