Γιατί οι αγορές «βλέπουν» νέα ιστορικά υψηλά
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί οι αγορές «βλέπουν» νέα ιστορικά υψηλά

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες ο S&P 500 έφτασε αυτή την εβδομάδα μία ανάσα (περίπου 1,5%) από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Βλέπετε, οι αγορές έμαθαν να ζουν χωρίς την... ελπίδα ότι το χρήμα θα γίνει πολύ πιο φθηνό μέσα στο 2024 και προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες των επενδυτών ότι ο Τζερόμ Πάουελ δεν θα καθυστερήσει τελικά να... πατήσει το κουμπί της πρώτης μείωσης επιτοκίων.

Παράλληλα, αφορμή για άνοδο, τα χρηματιστήρια βρήκαν και στις προσπάθειες που γίνονται για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τελικά, πόσο ρόδινα είναι τα πράγματα για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εστίες αβεβαιότητας, από τον πληθωρισμό μέχρι ένα νέο επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Όμως, στην παρούσα συγκυρία βλέπουμε την Κίνα να ανακάμπτει, την οικονομία της Ευρωζώνης να ξεφεύγει από το οικονομικό τέλμα των τελευταίων 16 μηνών και τις ΗΠΑ να... αρνούνται να υποχωρήσουν σε ύφεση.

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει επιδοθεί σε μπαράζ επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, ωστόσο η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή, με την ανεργία να διαμορφώνεται χαμηλότερα από 4% για 27 διαδοχικούς μήνες. Και με τον Πάουελ να αποκλείει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, οι αγορές προετοιμάζονται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου για νέες κορυφές.

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν προς τα 80 δολάρια το βαρέλι, από 90 δολάρια που βρίσκονταν στα τέλη Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι πληθωριστικές προσδοκίες, ενώ από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία έχει αποφύγει την ύφεση σε όλα τα επεισόδια που σημειώθηκαν την τελευταία διετία, οι αναλυτές βλέπουν την ανάκαμψη να βρίσκεται προ των πυλών.

Το ίδιο θετικό αφήγημα για τις αγορές επιβεβαιώνεται και από τον λεγόμενο «δείκτη φόβου», ή VIX, που καταγράφει τη μεταβλητότητα του S&P 500, και ο οποίος υποδηλώνει ότι διανύουμε μία εποχή χωρίς ιδιαίτερες... φουρτούνες. Ο συγκεκριμένος δείκτης σημειώνει το 8ο καλύτερο σερί στα χρονικά, έχοντας παραμείνει σε επίπεδα νηνεμίας, ήτοι κάτω από το 20, για περισσότερες από 130 συνεχόμενες ημέρες. Το κορυφαίο σερί νηνεμίας για τον S&P 500 καταγράφηκε από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2006. Μεταξύ δηλαδή της φούσκας των dot.com και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Βέβαια, την ίδια ώρα υπάρχουν και αρκετοί παράγοντες που αποδεικνύουν ότι η νηνεμία δεν είναι και τόσο δικαιολογημένη. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται από τον περασμένο Οκτώβριο σε φάση ανάφλεξης, η Fed παραλίγο να κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα των επιτοκίων και αντί για μείωση να προχωρήσει σε αύξηση και το καρτέλ του πετρελαίου αποφάσισε να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή.

Οι εν λόγω παράγοντες είναι η αιτία που ο χρυσός ανέβηκε σε νέες κορυφές, επιβεβαιώνοντας ότι είναι το δημοφιλέστερο ασφαλές καταφύγιο στο επενδυτικό σύμπαν. Επίσης, από τα μέσα Μαρτίου οι αγορές κάνουν ένα διάλειμμα από το ράλι των τελευταίων μηνών. Η διάρκεια του διαλείμματος θα εξαρτηθεί από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή ή/και τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Το απίστευτα συγχρονισμένο ράλι των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών του κόσμου (σχεδόν όλοι οι μεγάλοι δείκτες κατέγραψαν κάποια στιγμή τους τελευταίους μήνες νέα ιστορικά υψηλά), μπορεί να συνεχιστεί. Και μόνο το γεγονός ότι το σκωτσέζικο ντους με τα επιτόκια πιθανότατα θα τελειώσει και από τον Ιούνιο οι αγορές θα μπουν σε... mood μειώσεων, αρκεί για να βελτιώσει το κλίμα στις αγορές.

Είναι μία εξέλιξη που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο, ανεξάρτητα από το πόσες μειώσεις θα αποφασίσει κάθε τράπεζα και την ταχύτητα με την οποία θα τις πραγματοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, τα επιτόκια θα μειωθούν σε Ευρώπη και Αμερική έως το τέλος του 2025 και αυτό είναι που ενδιαφέρει σήμερα τους επενδυτές.