Οι επιπτώσεις από την αποτυχία εξαγοράς της Wiz από την Google
Shutterstock
Shutterstock

Οι επιπτώσεις από την αποτυχία εξαγοράς της Wiz από την Google

H απόρριψη της πρότασης εξαγοράς που υπέβαλε η Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) προς τη Wiz, ξάφνιασε τη Wall Street. H πρόταση εξαγοράς ύψους $23 δισ. ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Google. Και ήταν σχεδόν διπλάσια από την αποτίμηση των $12 δισ. που είχε επιτύχει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Wiz, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύκλου χρηματοδότησης του startup που είχε λάβει χώρα τον περασμένο Μάιο.

Τόσο το προσφερόμενο ποσό για την εξαγορά, όσο και η άρνηση από την πλευρά του CEO Άσαφ Ραπαπόρτ, αποτελούν ίσως τα καλύτερα εισιτήρια για την είσοδο της Wiz στη Wall Street, μέσω μιας δημόσιας προσφοράς, δηλαδή ενός IPO.

Η εξαγορά της Wiz, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την Google. Καθώς θα τις προσέφερε υψηλότερες δυνατότητες κυβερνοασφάλειας  στο περιβάλλον cloud. Με σκοπό τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς απέναντι στην Amazon και τη Microsoft, οι οποίες κυριαρχούν στο χώρο. Εάν πετύχαινε η εξαγορά για τη Google, θα ήταν η τρίτη στη σειρά, μετά από τις εξαγορές της Mandiant και της Siemplify έναντι $5,4 δισ. και $500 εκατ. αντιστοίχως.

Η αρνητική θέση της Wiz, είναι ξεκάθαρη και απολύτως δικαιολογημένη. Εκτιμά ότι η είσοδος της στη Wall Street μέσω μιας κλασσικής IPO θα της προσφέρει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Εκτιμά ότι η «ανεξαρτησία» της, θα τη βοηθήσει να επιτύχει συντομότερα και πιο αποτελεσματικά τους στόχους της. Και τέλος επιθυμεί να αποφύγει πιθανά προβλήματα και προστριβές με τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές που ακολουθούν τέτοιου είδους εταιρικές συναλλαγές. Ήδη η Google αντιμετωπίζει μια σειρά αγωγών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με την κυρίαρχη θέση που κατέχει και τις εξαγορές στις οποίες προβαίνει, στα πλαίσια της «antitrust νομοθεσίας».

Η Google ήταν πρόθυμη να καταβάλει $23 δισ. για να αγοράσει τη Wiz που εμφανίζει σήμερα επαναλαμβανόμενα έσοδα της τάξης των $350 εκατ. Δηλαδή αποτιμούσε την υπό εξαγορά Wiz 66 φορές τον κύκλο εργασιών της, (P/S=66). Σύμφωνα με τον CEO Άσαφ Ραπαπόρτ, η εταιρεία θα ξεπεράσει σε επαναλαμβανόμενα έσοδα το $1 δις. εντός του επομένου δωδεκαμήνου. Με βάση τους ίδιους πολλαπλασιαστές και εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές στη Wall Street, η αποτίμηση της Wiz θα εκτοξευθεί στα $66 δισ.

Εξάλλου η Wiz ακολουθεί και το δικό της πρόγραμμα εξαγορών. Μέσα στο Q4 του 2023 είχε εξαγοράσει την Rafft και στο Q2 του 2014 εξαγόρασε την startup Gem Security, δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο μονόκερο (unicorn) στο χώρο της κυβερνοασφάλειας. Σε ένα χώρο όπου όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα με το πρόβλημα της CrowdStrike είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Η Wiz, επιλέγει λοιπόν τον ανεξάρτητο και μοναχικό δρόμο ανάπτυξης παρά την ασφάλεια, που θα της προσέφερε η εξαγορά από τον κολοσσό της Google. Βασιζόμενη  στους μετόχους της, στους υπαλλήλους της και στους πελάτης της, που είναι το 40% των εταιρειών της λίστας Fortune 100. Άλλωστε η μετοχική ανεξαρτησία, προσφέρει στη Wiz τη δυνατότητα να συνεργάζεται με διάφορους πάροχους υπηρεσιών cloud, όπως είναι η AWS της Amazon, η Google Cloud, η Azure της Microsoft, η VMware  και η Oracle Cloud Infrastructure. 

Πάντως, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, δεν αποκλείουν να υπάρξει προσπάθεια εκ νέου εξαγοράς της Wiz, από την Google ή τους ανταγωνιστές της στον χώρο της παροχής υπηρεσιών cloud εφαρμογών.