Οι μετοχές των τσιπ «κοκκίνισαν» τα ασιατικά χρηματιστήρια - «Βουτιά» άνω του 2% ο Nikkei
Shutterstock
Shutterstock

Οι μετοχές των τσιπ «κοκκίνισαν» τα ασιατικά χρηματιστήρια - «Βουτιά» άνω του 2% ο Nikkei

Στον απόηχο των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για την Ταϊβάν και των ρεπορτάζ για αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ, οι περισσότερες ασιατικές αγορές έκλεισαν με απώλειες.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε 2,36% ενώ ο Topix κατέγραψε απώλειες 1,6%. 

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, μια απότομη πτώση από 13,5% τον Μάιο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,2% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, από 9,5% τον Μάιο. Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές δεν έπιασαν τις προσδοκίες του Reuters για ανάπτυξη 6,4% και 9,3%, αντίστοιχα.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας αντιστράφηκε από έλλειμμα 1,2 τρισεκατομμυρίων γιεν (7,7 δισ. δολάρια) τον Μάιο, σε πλεόνασμα 224 δισ. γιεν.

Η μετοχή της Tokyo Electron, η οποία προμηθεύει την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company σημείωσε βουτιά 8,75%, ενώ άλλες μετοχές που σχετίζονται με τσιπ, όπως η Advantest και η Organo μειώθηκε σχεδόν κατά 5% και 3%, αντίστοιχα.

O Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1%, ενώ η μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 0,9%, με τη Samsung Electronics να υποχωρεί 0,46%.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στον κόσμο- υποχώρησε περισσότερο από 3%, παρασύροντας τον σταθμισμένο δείκτη της Ταϊβάν χαμηλότερα κατά 2%.

Μετά τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών, ο ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε κι αυτός με πτώση 0,26%, μετά τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που έδειξαν ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας της χώρας αυξήθηκε κατά 4,1% τον Ιούνιο, κατά λιγότερο από 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Κέρδη κατέγραψε ο Hang Seng στο 0,57% και ο Shanghai Shenzhen (+0,39%).

O Nasdaq στη Νέα Υόρκη υποχώρησε σχεδόν 2,8% σημειώνοντας τη χειρότερη μέρα από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε 2,77% για να κλείσει στις 17.996,92 μονάδες, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να προτιμούν τις ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές έναντι των μεγάλων τεχνολογικών ονομάτων εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανές μειώσεις επιτοκίων.