Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα τροφοδοτεί τα χρηματιστήρια όχι μόνο στο σύνολο του 2024 αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Αυτό δήλωσε χθες ο πρώην CEO της Cisco, Τζον Τσέιμπερς, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Αν πιστέψουμε τον Τσέιμπερς, τότε οι αγορές θα έχουν για τα επόμενα δέκα χρόνια μία μόνιμη προωθητική δύναμη, η οποία θα λειτουργεί ως ενισχυτικός παράγοντας στα ράλι και ως κυμματοθραύστης σε περιόδους αναταράξεων. Είναι όμως έτσι;
Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, πάντως, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την απογοήτευση από το μέτωπο των επιτοκίων, ο S&P 500 στις 100 πρώτες ημέρες του έτους σημειώνει την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί από το 1928 σε χρονιά εκλογών. Και βέβαια, η Nvidia συνεχίζει ακάθεκτη να κεφαλαιοποιεί όσο καμία άλλη εταιρεία στον κόσμο τη φρενίτιδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η τιμή της μετοχής έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της την Τρίτη 21/5 στα 953,86 δολάρια, με τη χρηματιστηριακή αξία της να ανέρχεται πλέον σε 2,35 τρισ. δολάρια που την κατατάσσει στην τρίτη θέση της λίστας με τις πολυτιμότερες εισηγμένες των παγκόσμιων αγορών.
Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος να συμβεί κάτι αντίστοιχο με τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν στο αποκορύφωμα της φούσκας των dot.com το 25% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500 ήταν τοποθετημένο σε μόλις 10 μετοχές, είναι υπαρκτός. Τότε, οι περισσότεροι επενδυτές επέλεγαν τις ίδιες μετοχές, τα «κοπάδια» μεγάλωναν και κάποια στιγμή η φούσκα έσκασε.
Η τεχνολογία και ειδικά το διαδίκτυο όχι μόνο δεν σταμάτησαν να υπάρχουν αλλά άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. Η φούσκα όμως που είχε δημιουργηθεί χρηματιστηριακά έσκασε. Ο S&P 500 έχασε το 49% της αξίας του και ο Nasdaq γκρεμίστηκε κατά 78% από τα ιστορικά του υψηλά.
Το 2023, η φρενίτιδα γύρω από οτιδήποτε σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και ειδικότερα η μανία για την γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί στο δ’ τρίμηνο του έτους το 32% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500 στις 10 κορυφαίες μετοχές της Wall. Οι Magnificent Seven (Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Tesla) συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και το ράλι διαρκεί μέχρι σήμερα.
Όμως ο ανταγωνισμός στο πεδίο της τεχνολογίας και ιδιαίτερα στη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μεγάλος. Είναι τόσο μεγάλος και παράλληλα είναι τόσο ανατρεπτικά τα όσα συμβαίνουν στην τεχνολογία σήμερα που είναι πολύ πιθανό οι μεγαλύτερες εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια να είναι σήμερα μικροί παίκτες που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό.
Επομένως, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά για πόσο θα διαρκέσει η «AI Mania», τουλάχιστον σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Είναι βέβαιο ότι επενδυτικά θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες ακριβώς γιατι μικρότεροι παίκτες ενδέχεται να εκθρονίσουν κάποια από τα μεγαθήρια που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, τα hedge funds άρχισαν ήδη από το α’ τρίμηνο του 2024 να μειώνουν την έκθεσή τους στις M7 για να επενδύσουν ευρύτερα στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εξέτασαν 707 hedge funds με μετοχικές θέσεις ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων.
Τα funds αυτά μείωσαν τις θέσεις τους σε όλες τις Μ7 εκτός από την Apple (αύξησαν τις θέσεις τους) και την Tesla (τις διατήρησαν αμετάβλητες). Ποντάρουν σε μικρότερους παίκτες που προέρχονται από τον χώρο των ημιαγωγών (τα γνωστά τσιπάκια) και των ηλεκτρικών εξαρτημάτων, ενώ προτίμησαν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη των αναγκαίων για την Τεχνητή Νοημοσύνη μετάλλων.
Μένει να δούμε αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το... παιχνίδι θα αλλάξει στις αγορές πριν σκάσει μία ακόμη χρηματιστηριακή φούσκα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης όλα κινούνται πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ιστορία των αγορών και οι ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα μπορεί να μην εμφανιστούν ξανά για δεκαετίες.