Wall Street: Μεικτά πρόσημα στο κλείσιμο μιας ισχυρής εβδομάδας

Wall Street: Μεικτά πρόσημα στο κλείσιμο μιας ισχυρής εβδομάδας

Με μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστηρίο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, με την αγορά να προσπαθεί να σταθμίσει τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο με την πολιτική δασμών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,37%, στις 44.546,08 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε οριακή υποχώρηση 0,01%, στις 6.114,63 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,41%, στις 20.026,77 μονάδες.

Οι μετοχές βρέθηκαν σε θετική πορεία για να κλείσουν την εβδομάδα ανοδικά, καθώς το κλίμα βελτιώθηκε με τους traders να αποκτούν μεγαλύτερη βεβαιότητα γύρω από τα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, ενώ τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό κατέληξαν να είναι πιο εποικοδομητικά,  από ό,τι αρχικά θεωρήθηκε. 

Οι επενδυτές ακόμη, δεν φάνηκε να επηρεάστηκαν από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και τα οποία κατέγραφαν  μια πτώση 0,9% στις λιανικές πωλήσεις για τον Ιανουάριο, αρκετά χειρότερη από την εκτίμηση του Dow Jones για πτώση 0,2%.

Για το σύνολο της εβδομάδας, ο S&P 500 και ο Dow Jones βρίσκονται σε πορεία για αντίστοιχα σωρευτικά κέρδη 1,6% και 0,7%. Ο Nasdaq είναι υψηλότερα κατά 2,5%.

Ένα μεγάλο μέρος της ανόδου αυτής της εβδομάδας καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αφού ο Τραμπ υπέγραψε μνημόνιο σχετικά με τον καθορισμό ενός σχεδίου για την επιβολή εισφορών σε αγαθά από χώρες που επιβάλουν δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αντί για την εφαρμογή άμεσων δασμών.

Το κλίμα φάνηκε να ηρεμεί μετά τον δείκτη τιμών παραγωγού του Ιανουαρίου, καθώς και την έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που υποδηλώνουν μια πιο ήπια ανάγνωση για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Ο δείκτης τιμών PCE, ο οποίος αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα, είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Φαίνεται ότι η οικονομία και ο πληθωρισμός δεν επιταχύνονται ανεξέλεγκτα, προκαλώντας πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων», δήλωσε ο Matt Stucky, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Northwestern Mutual Wealth Management Company. Είπε ότι η πρόσφατη κίνηση προς τα κάτω στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου «βελτιώνει την ευρύτητα, αλλά επίσης ανεβάζει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων στην πλευρά των μετοχών λόγω αυτής της δυναμικής συσχέτισης».

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου συνέχισε να κινείται πτωτικά την Παρασκευή, πέφτοντας πάνω από 6 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 4,459%.