Πώς θα μας φαινόταν, εάν καθημερινά διαβάζαμε ότι οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών πωλούν ή προτίθενται να πωλήσουν τις μετοχές τους; Ειδικά όταν οι πωλήσεις αυτές δεν πραγματοποιούνται μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικών τοποθετήσεων - «placements»; Δηλαδή, όταν οι συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται «χέρι-χέρι» από τους πωλητές μεγαλομετόχους προς τους αγοραστές θεσμικούς επενδυτές, αλλά αντίθετα πωλούνται στο ευρύ επενδυτικό κοινό;
Πώς θα αντιδρούσαμε εάν για παράδειγμα διαβάζαμε στις επίσημες ανακοινώσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών ότι ο Αλέξανδρος Εξάρχου πουλάει μετοχές της AKTOR Group ή της Τράπεζας Αττικής; Ότι η οικογένεια Δαυίδ πουλάει μετοχές της Coca Cola 3E; Ότι η οικογένεια Στασινόπουλου πουλάει μετοχές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ; Ή ότι ο Ευάγγελος Μαρινάκης πουλάει μετοχές της Alter Εgo Media;
Ποια αίσθηση θα αποκομίζαμε εάν πληροφορούμασταν ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη των εισηγμένων εταιρειών ή τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλών ρευστοποιούσαν μέσα στο Χρηματιστήριο τις μετοχές των εταιρειών στις οποίες εργάζονται;
Ποια συναισθήματα θα νιώθαμε; Το πιθανότερο είναι ότι θα κινούμασταν ανάμεσα στην απαισιοδοξία, στην απογοήτευση, στον φόβο και στον πανικό. Το πρώτο που θα κάναμε θα ήταν τουλάχιστον να μην αγοράζουμε. Και το δεύτερο θα ήταν ίσως να πουλούσαμε κι εμείς. Ωστόσο, αυτό το υποθετικό σενάριο το οποίο μόλις παρουσιάσαμε, εξελίσσεται εδώ και πολλούς μήνες ως πραγματικότητα στη Wall Street. Με τους μεγαλομετόχους και τα υψηλόβαθμα στελέχη ακόμα και των ψηφιακών τεχνολογικών εταιριών να εμφανίζονται διαρκώς στις αντίστοιχες λίστες της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως πωλητές με «κόκκινο χρώμα».
Στον ακόλουθο πίνακα βλέπουμε τις χρηματιστηριακές κινήσεις των μεγαλομετόχων και των υψηλόβαθμων στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, που στις αγορές τους ονομάζουμε insiders.
(Κάντε κλικ επάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)
Ανάμεσα στους insiders που πωλούν μετοχές των εταιρειών τους, βρίσκουμε ονόματα όπως του Mark Zuckerberg της META (Facebook), του Theodore Sarandos, του Gregory Peters και του David Hyman της NETFLIX, του Joseph Gebbia της AIRBNB και άλλων.
Οι μεγάλες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των insiders στη Wall Street, δεν είναι κάτι το καινούργιο και δεν τοποθετούνται χρονικά μόνο μέσα στο 2025. Άλλωστε για να μπορέσουν οι μεγαλομέτοχοι να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους, χρειάζονται χρόνο και φυσικά αγοραστικό ενδιαφέρον. Καθώς ακολουθούν τη φιλοσοφία του έξυπνου χρήματος το οποίο πουλάει εκμεταλλευόμενο την αισιοδοξία και την απληστία και αντίθετα αγοράζει εκμεταλλευόμενο τον φόβο.
Βέβαια, στην παρούσα φάση αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενώ οι αγορές δεν έχουν χάσει την επαφή με τις ιστορικά υψηλές κορυφές τους, το «συναίσθημα» και η «ψυχολογική διάθεση» των επενδυτών βρίσκονται στην περιοχή του φόβου, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γραφικό του δείκτη CNN Business Fear & Greed Index.
Ο Jeff Bezos της Amazon ρευστοποιεί συνεχώς μετοχές της εταιρείας του από τον Φεβρουάριο του 2024, με το πρώτο πακέτο πωλήσεων να ανέρχεται στα $8,5 δισ. Ακολούθησαν και άλλες πωλήσεις και πιο πρόσφατη αυτή του Νοεμβρίου του 2024 που έφτασε τα $3,4 δισ.
Ο Mark Zuckerberg της Meta (Facebook) συνεχίζει να ρευστοποιεί μετοχές του και μέσα στο 2025, έχοντας ξεκινήσει και αυτός από τον Δεκέμβριο του 2023.
O CEO της Nvidia, Jensen Huang, πωλούσε μετοχές της εταιρείας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, αξίας περίπου $14 εκατ. σε ημερήσια βάση.
Ο Bill Gates και η σύζυγος του Melinda Gates, ρευστοποίησαν μετοχές της Microsoft ύψους $12,5 δισ. μέσα στο Q3 και Q4.
Και είναι ακόμα και το παράδειγμα του Warren Buffett ο οποίος έχει μειώσει δραστικά τη συμμετοχή της Berkshire Hathaway στη μετοχική βάση της Apple και της Bank of America, ενισχύοντας αντίστοιχα τη θέση του σε μετρητά ταμειακά διαθέσιμα και ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου.
Παρ’ όλο που οι κινήσεις των μεγαλομετόχων ανακοινώνονται και αναρτώνται σε κοινή θέα, οι επενδυτές της Wall Street δεν προβληματίζονται και δεν πτοούνται. Δεν αγωνιούν παράλληλα ούτε από το γεγονός ότι κοντά στο 52% των χρηματιστηριακών συναλλαγών, πραγματοποιούνται «εν κρυπτώ» μέσω των «dark pools», δηλαδή μέσω παράλληλων εναλλακτικών πλατφορμών. Με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν οι μικροεπενδυτές μια πλήρη και ακριβή εικόνα, για το σύνολο όλων όσων συμβαίνουν στην αγορά.
Οι επενδυτές της Wall Street δεν ενδιαφέρονται για τους λόγους που ρευστοποιούν τις μετοχές τους, οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών. Δεν ενδιαφέρονται ούτε για το γεγονός ότι ελάχιστοι insiders εμφανίζονται ως αγοραστές στους σχετικούς πίνακες της SEC. Δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι οι υψηλές προσδοκίες και οι αναμενόμενες κερδοφορίες δεν συγκινούν όλους όσοι έχουν την απόλυτη εσωτερική πληροφόρηση. Δηλαδή τα στελέχη των εταιρειών που γνωρίζουν με την παραμικρή λεπτομέρεια τα σχέδια, τους στόχους και τη λογιστική τους απεικόνιση στα βιβλία των εταιρειών.
Οι απαντήσεις που δίνονται ανάμεσα στα μέλη της επενδυτικής κοινότητας της Wall Street, ποικίλουν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι μεγαλομέτοχοι έχουν ήδη αποκομίσει τόσο σημαντικά κέρδη, που τους αφήνουν αδιάφορους για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των μετοχών τους. Άλλοι εκφράζουν την άποψη ότι οι insiders δεν αγοράζουν μετοχές μέσα από τις χρηματιστηριακές αγορές, διότι τις αγοράζουν μόνο μέσω των «option plans», στα πλαίσια σου συστήματος αμοιβών των εισηγμένων εταιρειών.
Όπως και να έχει, η ακράδαντη πεποίθηση ότι οι αγορές θα «πηγαίνουν μόνο προς τα πάνω», εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο στη Wall Street. Παράλληλα, οποιαδήποτε διόρθωση ή βύθιση, εκλαμβάνεται κάθε φορά ως ευκαιρία για αγορές και επανατοποθετήσεις. Η μαγική χρηματιστηριακή λέξη για το 2025 είναι η «μεταβλητότητα». Μια λέξη που απαντά σε όσες ενστάσεις διατυπώνονται σχετικά με τις απαιτητικές αποτιμήσεις των μετοχών, με τις υψηλές προσδοκίες περί κερδοφορίας και με τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των μεγαλομετόχων.