9 στους 10 ασθενείς με σοβαρό άσθμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους

9 στους 10 ασθενείς με σοβαρό άσθμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους

Μεγάλης κλίμακας διεθνής έρευνα ασθενών έδειξε ότι εννέα στα δέκα άτομα νοιώθουν περιορισμό στην καθημερινή τους ζωή και τις δραστηριότητές τους, ενώ σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα άτομα που ζουν με σοβαρό άσθμα έλειψαν κατά μέσο όρο οχτώ ημέρες από την εργασία τους κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου, λόγω της πάθησής τους.

Περίπου το 50% των ατόμων που ζει με άσθμα, επίσης, ανέφερε ότι έχει διαγνωστεί με κάποια ψυχολογική κατάσταση που σχετίζεται με το σοβαρό άσθμα. Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία Novartis, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για πρώτη φορά στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που έγινε τις προηγούμενες μέρες.

 Τα ευρήματα της έρευνας «Still Fighting for Breath» που διεξήχθη σε δείγμα 1.333 ασθενών με σοβαρό άσθμα δείχνουν ότι παρά την ευρεία διαθεσιμότητα θεραπειών, το άσθμα εξακολουθεί να επιβαρύνει σημαντικά την προσωπική και επαγγελματική ζωή των ατόμων που ζουν με τη νόσο. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, οι ειδικοί ζήτησαν να αποτελέσει η συγκεκριμένη έρευνα σημείο αφύπνισης, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολλοί ασθενείς σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να ζουν με το καθημερινό φορτίο του μη ελεγχόμενου σοβαρού άσθματος.

Η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι το 64% των ερωτηθέντων είχε βιώσει συμπτώματα άσθματος περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα και έπρεπε να κάνει χρήση κατ' επίκληση θεραπείας. Η πάθηση επηρεάζει σημαντικά τους εργαζόμενους με σοβαρό άσθμα, καθώς ένας στους τρεις (34%) παίρνει άδεια από τη δουλειά του λόγω του άσθματος. Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι που ζουν με σοβαρό άσθμα απουσίασαν από την εργασία τους 8 ημέρες σε διάστημα 6 μηνών λόγω του άσθματος. Αντίστοιχα, οι αθλητικές και σωματικές δραστηριότητες επηρεάζονται σημαντικά από τη διάγνωση του σοβαρού άσθματος, με το 84% των ασθενών να αναφέρει ότι περιορίζεται από το άσθμα του και το 24% να αναφέρει ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με καμία αθλητική δραστηριότηταThe challenges of living with severe asthma in Europe.

Οι περιορισμοί που βιώνουν τα άτομα με σοβαρό άσθμα μπορεί να έχουν ευρείες και σοβαρές συνέπειες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν θέματα ψυχικής υγείας. Η έρευνα «Still Fighting for Breath» επεσήμανε επίσης ότι οι μισοί ασθενείς (51%) ανέφεραν ότι το άσθμα τους επηρέασε αρνητικά την αυτοπεποίθησή τους και ότι ένα εντυπωσιακό 50% ανέφερε ότι έχει διαγνωστεί με κάποια ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας της νόσου. Συγκεκριμένα, το 40% νοιώθει άγχος και το 28% ζει με κατάθλιψηThe challenges of living with severe asthma in Europe. Πολλοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι νοιώθουν περιορισμό, εξάρτηση ή φόβο λόγω του άσθματος και το 59% δήλωσε ότι και δυσκολεύεται ακόμα και να ξυπνήσει το πρωί. Επιπρόσθετα, το 58% δυσκολεύεται με τα καθημερινά ψώνια και το 52% όσων απάντησαν δήλωσε ότι δυσκολεύεται με τις κοινωνικές συναναστροφέςThe challenges of living with severe asthma in Europe.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νέα έρευνα κατέδειξε σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε αυτό που ασθενείς αντιλαμβάνονται ως ελεγχόμενο άσθμα και σε αυτό που πραγματικά είναι. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (42%) της έρευνας αυτοχαρακτηρίστηκαν ως «ελεγχόμενοι», σε αντίθεση με το 6% των ασθενών που θεωρήθηκαν «ελεγχόμενοι» σύμφωνα με τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Άσθμα (GINA). Αυτή η απόκλιση μπορεί να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τους ασθενείς που αναζητούν βοήθεια προκειμένου να ελέγξουν την κατάστασής τους.

Ο καθηγητής Claus Kroegal, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας ανέφερε: «Πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να βοηθηθούν τα άτομα που ζουν με σοβαρό άσθμα και το πρώτο βήμα είναι να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην αντίληψη και την πραγματικότητα του «καλού ελέγχου». Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην ενδυνάμωση και την επιμόρφωση των ασθενών με άσθμα προκειμένου να αγωνίζονται για καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους και να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν μία ζωή χωρίς περιορισμούς λόγω της κατάστασής τους.»

Υπό το πρίσμα των ευρημάτων της έρευνας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ERS 2017 στο Μιλάνο, στην Ιταλία, η Novartis φιλοξένησε μία σειρά από «Open Dialogue Series» με εκπροσώπους συλλόγων ασθενών. Το θέμα «μηδενική ανοχή στο μη-ελεγχόμενο άσθμα» εστιάστηκε στο να μοιραστούν τις απόψεις τους οι συμμετέχοντες καθώς και να βρεθούν καινοτόμες ιδέες προκειμένου οι ασθενείς να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η σειρά «Open Dialogue Series» είναι ένας ανεπίσημος χώρος επικοινωνίας όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών από διαφορετικές χώρες σε διάφορες νόσους ενδιαφέροντος για τη Novartis.

Σχετικά με την παγκόσμια μελέτη αντικτύπου του άσθματος

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.333 ενήλικες ασθενείς (ηλικίας ?18 ετών) και παιδιά (6-17 ετών) που πάσχουν από σοβαρό επίμονο άσθμα. Πραγματοποιήθηκε σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου (n=190), της Γερμανίας (n=170), της Γαλλίας (n=170), της Ιταλίας (n=116), του Καναδά (n=150), της Βραζιλίας (n=150) και της Ιαπωνίας (n=90).

Σχετικά με το άσθμα

Το άσθμα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας2 που εκτιμάται ότι επηρεάζει 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως3. Είναι μία συχνή χρόνια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει βήχα, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια.

Το άσθμα δεν θεραπεύεται και η φαρμακευτική αγωγή εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων3. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να επιδεινωθούν είτε σταδιακά είτε αιφνίδια. Αυτό αναφέρεται συχνά ως «κρίση άσθματος» ή «παρόξυνση». Οι σοβαρές παροξύνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή4. Ωστόσο, όταν χορηγείται κατάλληλη θεραπεία, το άσθμα μπορεί να ελεγχθεί χωρίς συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άσθματος. Το σοβαρό άσθμα απαιτεί παρακολούθηση και υποστήριξη από ειδικό ιατρό. Περίπου το 5% των ασθματικών ασθενών πάσχει από σοβαρό άσθμα. Ένας ασθενής με σοβαρό άσθμα μπορεί να παρουσιάσει αναπνευστικές δυσκολίες και διατρέχει επίσης κίνδυνο σοβαρών παροξύνσεων5.

Βιβλιογραφία
1. Katsaounou P, Conde L G, Kroegel C et al. The challenges of living with severe asthma in Europe. Presented at ERS International Congress 2017.
2. Global Strategy for Asthma Management and Prevention (2017). http://ginasthma.org/2017-gina-report-global-strategy-for-asthma-management-and-prevention/ [Accessed March 2017]
3. World Health Organization. Global surveillance, prevention and control of chronic respiratory diseases: a comprehensive approach, 2007. http://www.who.int/gard/publications/GARD%20Book%202007.pdf. [Accessed April 2017]
4. NHS Choices – Asthma. http://www.nhs.uk/conditions/Asthma/Pages/Introduction.aspx. [Accessed April 2017]
5. Asthma UK, Severe asthma and difficult to control asthma. https://www.asthma.org.uk/advice/understanding-asthma/types/severe-asthma/ [Accessed March 2017]