Ανεμβολίαστα 350.000 παιδιά για την ιλαρά, ενώ γιατροί χορηγούν ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμών

Ανεμβολίαστα 350.000 παιδιά για την ιλαρά, ενώ γιατροί χορηγούν ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμών

Περισσότερα από 350.000 παιδιά, από 15 μηνών ως 4 ετών στην χώρα μας, είναι ακάλυπτα έναντι του ιού της ιλαράς, αφού δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση, όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Προέδρου της ''Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνου Νταλούκα, ο οποίος καταγγέλει ότι υπάρχουν γιατροί στη χώρα μας που εκδίδουν προσχηματικές βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, για απαλλαγή από εμβολιασμούς, σε μαθητές των χαμηλότερων βαθμίδων της εκπαίδευσης. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Νταλούκα:

«Μου ζητήσατε να σας πω μαρτυρίες για πιστοποιητικά που δίδονται από γιατρούς για να αποφύγουν οι γονείς να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, σας στέλνω δύο πιστοποιητικά περί μη εμβολιασμού, επικαλούμενα πιθανές παρενέργειες!!! Είναι αυτά που έφτασαν στα χέρια μου. Υπάρχουν αρκετά που κυκλοφορούν. Κυκλοφορούν επίσης και ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού χωρίς να έχουν γίνει τα εμβόλια. Δυστυχώς υπάρχουν συνάδελφοί μου που σημειώνουν στα βιβλιάρια παιδιών που οι γονείς τους δεν επιθυμούν να εμβολιάσουν, ημερομηνίες για να δώσουν την εικόνα ότι έχουν γίνει».

Δείτε σχετικές βεβαιώσεις που δημοσίευσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής:

Και ο κ. Νταλούκας συνεχίζει:

«Το ένα πιστοποιητικό είναι από γιατρό άνευ ειδικότητας και το άλλο από παιδίατρο-ομοιοπαθητικό. Για λόγους δεοντολογίας κλπ έχω κρύψει τα στοιχεία. Σας παραθέτω επίσης έγγραφο, που μου έστειλε συνάδελφος παιδίατρος, που οι γονείς του έδωσαν να υπογράψει προκειμένου να συναινέσουν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους», λέει:

Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Π. και παιδίατρος κ.Νταλούκας επισημαίνει την ανάγκη αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών, σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση: «Η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται.
Το δικαίωμα στην παιδεία είναι πράγματι ισχυρό. Ισχυρότερο όμως είναι το δικαίωμα στην υγεία. Το θέμα δεν είναι ότι μένοντας ένα μέρος των παιδιών ανεμβολίαστα βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Το θέμα είναι ότι διασπείρουν την νόσο και βάζουν σε κίνδυνο ζωής όλους αυτούς που δεν μπορούν για λόγους ιατρικούς ή λόγω ηλικίας, να εμβολιαστούν», υποστηρίζει ο γιατρός.

Ο κ.Νταλούκας υποστηρίζει ότι δεν αρκεί το Υπουργείο Υγείας να εκδίδει πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού για ενήλικες και να μένει μόνο ως εγκύκλιος στα χαρτιά. Πρέπει ταυτόχρονα να φροντίζει για την επιμόρφωση των λειτουργών υγείας ενηλίκων γύρω από τα εμβόλια και την εφαρμογή του προγράμματος και να ελέγχει περιοδικά το αποτέλεσμα:

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο να στέλνουμε ως παιδίατροι, γονείς παιδιών που παρακολουθούμε, έχοντας ελέγξει προηγουμένως το βιβλιάριο υγείας τους, για συνταγογράφηση και εμβολιασμό και συνάδελφοί μας παθολόγοι να τους ρωτούν γιατί θέλουν να εμβολιαστούν ή να δηλώνουν άγνοια των εμβολίων. "Γιατί θέλεις να κάνεις το εμβόλιο του τετάνου; αγρότης είσαι;" ή "δεν το γνωρίζω το εμβόλιο αυτό για την ηπατιίτιδα Α και άρα δεν μπορώ να σας το συνταγογραφήσω" είναι κάποιες από τις απαντήσεις που πήραν γονείς που στείλαμε για να εμβολιαστούν σε δημόσιες δομές», λέει ο κ. Νταλούκας.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας άνοιξε το… παράθυρο "νομιμοποίησης" του αντιεμβολιαστικού κινήματος;

Την ώρα που οι κανονισμοί για τον εμβολιασμό έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αυστηροί σε όλη την Ευρώπη, όπου η μείωση της ανοσοποίησης του πληθυσμού έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά και η παρωτίτιδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), στην Ελλάδα, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ.Ανδρέας Ξανθός άνοιξε «παραθυράκι» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, όταν τον περασμένο Μάιο δήλωσε ότι: «Υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρίζεται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα στον ηλεκτρονικό φάκελο. Ετσι, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν παρεμβάσεις αλλαγής συνείδησης».

Ο κ. Νταλούκας κάνει λόγο, επίσης, για τραγελαφικές καταστάσεις, που εν μέσω γενικού πανικού από τα κρούσματα ιλαράς, το Υπουργείο ανακοινώνει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες που δεν είναι εμβολιασμένοι: «Κανένας σχεδιασμός, κανένας διαχρονικός προγραμματισμός, καμία ενημέρωση του γενικού πληθυσμού πριν να προκύψει το πρόβλημα, και ας είχε φουντώσει εδώ και μήνες η ιλαρά στις γειτονικές μας χώρες, καμία ενέργεια ή δράση προς την κατεύθυνση αυτή. Με ένα πληθυσμό ενηλίκων, άλλοι να ρωτάνε την μαμά τους αν έχουν κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά, άλλοι να ψάχνουν τα συρτάρια των γονιών τους για να βρουν το χαμένο βιβλιάριο υγείας και άλλοι να τρέχουν να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων. Αυτό δεν είναι εικόνα σύγχρονης χώρας. Είναι εικόνα χειρουργείου μάχης και είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2017», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματικών Παιδιάτρων.

Η ιλαρά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία

Σύμφωνα με το ΚΕΕΠΛΝΟ:

«Μέχρι τις 21/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις».

Γιάννα Σουλάκη