Τρομάζουν οι εκτιμήσεις για την κορύφωση της νέας έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα, ενώ παραμένει και η ανησυχία για τις πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εγκατάλειψη της πολιτικής «zero covid».
Η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί μπροστά στο ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, καθώς θα εξαπλώνονται τα κρούσματα στην Κίνα. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα και κανένας βέβαια δεν μπορεί να προβλέψει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια νέα μετάλλαξη του ιού.
Από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μέχρι σήμερα, ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πάνω από 500 υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλά καμία από αυτές δεν έχει χαρακτηριστεί ανησυχητική.
Ο απότομος πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει τώρα στην Κίνα, μπορεί να πυροδοτήσει μια μετάλλαξη του ιού, με απρόβλεπτη συμπεριφορά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει ανησυχία και ζητά από την Κίνα αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα, τα σοβαρά περιστατικά, τις νοσηλείες και τους θανάτους, προκείμενου να εκτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση και να υπολογίσει τον κίνδυνο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Την ίδια ώρα, η παγκόσμια κοινότητα ασκεί κριτική στην Κίνα για την «άτακτη» απελευθέρωση των περιορισμών, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι το τίμημα θα είναι βαρύ για τους Κινέζους.
Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο μισός πληθυσμός του Πεκίνου και της Σανγκάης μπορεί να αρρωστήσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας!
Άλλοι ειδικοί υπολογίζουν ότι το επόμενο διάστημα –κατά το οποίο αναμένεται και η κορύφωση του νέου κύματος– τα κρούσματα στην Κίνα μπορεί να ξεπερνούν και το ένα εκατομμύριο τη μέρα! Προβλέπονται ακόμη έως και 5.000 θάνατοι κάθε μέρα…
Με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις για τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, υπολογίζεται ότι ο κορονοϊός μπορεί να σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο Κινέζους μέσα στο 2023…
Ήδη τα νοσοκομεία φαίνεται να γεμίζουν ασφυκτικά και οι αρχές αναζητούν λύσεις για να επεκτείνουν τους χώρους νοσηλείας, ενώ παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις βασικών φαρμάκων όπως τα αντιπυρετικά και τα παυσίπονα.
Δυτικοί επιστήμονες ειδικοί στις λοιμώξεις δηλώνουν σε διεθνή μέσα ότι η Κίνα «πληρώνει» τώρα την αποτυχία της στην επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και την άρνησή της να δεχτεί βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι δεν έχουν επαρκώς εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19. Ανάμεσά τους είναι και περίπου 800 εκατομμύρια άτομα άνω των 80 ετών, που θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτα σε σοβαρή νόσο.
Το συνολικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Κίνα είναι πάνω από 90%, αλλά το ποσοστό για τους ενήλικες που έχουν κάνει αναμνηστική δόση πέφτει στο 57,9% και στο 42,3% για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω.
Πολλοί δυτικοί κατηγορούν την Κίνα ότι έχει επενδύσει πολλά σε εγκαταστάσεις καραντίνας και σε σημεία ελέγχου, αντί να ενισχύσει επαρκώς το σύστημα υγείας και να εκπαιδεύσει το υγειονομικό προσωπικό. Και τώρα, υποστηρίζουν ότι η πολιτική «zero covid» εγκαταλείπεται χωρίς σχέδιο και προετοιμασία.
Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να χρησιμοποιήσει τα mRNA εμβόλια που αναπτύχθηκαν στη Δύση και τα οποία θεωρούνται πιο αποτελεσματικά από τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν στο κινεζικό έδαφος.
Διαβάστε ακόμα:
Κίνα: Μισό εκατομμύριο κρούσματα Covid την ημέρα σε μία μόνο πόλη
Κίνα: Σταματάει την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας