Βρετανία: «Νοσεί» η δημόσια υγεία - Υπερκορεσμένα τα νοσοκομεία
AP News /Alberto Pezzali
AP News /Alberto Pezzali

Βρετανία: «Νοσεί» η δημόσια υγεία - Υπερκορεσμένα τα νοσοκομεία

Τα βρετανικά νοσοκομεία είναι τόσο υπερκορεσμένα που οι ασθενείς πεθαίνουν περιμένοντας στους διαδρόμους ή δέχονται ιατρική φροντίδα στις τουαλέτες ή στα πάρκινγκ των Επειγόντων, καταγγέλλει σε αναφορά του το μεγαλύτερο συνδικάτο νοσηλευτών.

Η έκθεση στηρίζεται σε μαρτυρίες που έχουν προέρχονται από 5.000 νοσηλευτές. Ορισμένες μαρτυρίες αναφέρονται σε ασθενείς που παθαίνουν εμφράγματα ή σε γυναίκες που αποβάλλουν στους διαδρόμους.

Άλλοι ασθενείς λαμβάνουν ιατρική φροντίδα στις τουαλέτες ή στα μπάνια, σε βεστιάρια ή σε πάρκινγκ, γεγονός που θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο ελλείψει πρόσβασης σε καρδιογράφους, σε συσκευές οξυγόνου ή σε μέσα ανάνηψης.

Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ δήλωσε χθες στο κοινοβούλιο ότι η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη επιρρίπτοντας την ευθύνη «σε 14 αποτυχημένα χρόνια» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Συντηρητικών.

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ και δε θα υποσχεθώ ότι δε θα υπάρξουν ασθενείς που θα δεχθούν φροντίδα στους διαδρόμους τον επόμενο χρόνο, διότι θα χρειασθεί χρόνος για να διορθωθούν οι ζημίες», είπε.

«Ασθενείς πεθαίνουν στα νοσοκομειακά κρεβάτια και σε καρέκλες στους διαδρόμους και τις αίθουσες αναμονής. Όλες οι θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής περίθαλψης έχουν καταρρεύσει - δεν προσφέρουμε τίποτε καλύτερο από μία αναπτυσσόμενη χώρα», δήλωσε μία νοσηλεύτρια, η μαρτυρία της οποίας περιλαμβάνεται στην έκθεση του RCN.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο φορτωμένη για το βρετανικό σύστημα υγείας εξαιτίας της κυκλοφορίας της γρίπης και του κύματος ψύχους που σάρωσε τη χώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή Επείγουσας Κλινικής Φροντίδας του NHS Τζούλιαν Ρέντχεντ.

Στην Αγγλία, οι νοσοκομειακές κλίνες είχαν πληρότητα 96% και περί τα είκοσι νοσοκομεία ανέφεραν «σοβαρά περιστατικά» στα Επείγοντα.

Ο επικεφαλής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του NHS-Αγγλία Ντάνκαν Μπάρτον μίλησε για έναν χειμώνα «από τους δυσκολότερους που έχει γνωρίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».