Δ. Παρασκευής - Κορονοϊός:  Πανδημικό κύμα με πολύ ήπια χαρακτηριστικά από τις υποπαραλλαγές του
Eurokinissi
Eurokinissi

Δ. Παρασκευής - Κορονοϊός: Πανδημικό κύμα με πολύ ήπια χαρακτηριστικά από τις υποπαραλλαγές του

Ως πανδημικό κύμα με πολύ ήπια χαρακτηριστικά, σκιαγραφεί την παρούσα κατάσταση, ο αντιπρόεδρος του (ΕΟΔΥ), αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος σε συνέντευξη του εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις υποπαραλλαγές του κορονοϊού που τώρα κυκλοφορούν.

Παράλληλα ως πρώτος συγγραφέας πολυκεντρικής μελέτης για το όφελος των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με Covid-19, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Journal of Infectious Diseases», αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά.

Για την υποπαραλλαγή Εris (EG.5), ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, είπε ότι ανιχνεύεται σε μεγαλύτερα ποσοστά στην περιοχή της Κρήτης, της τάξης του 60-70%, την περίοδο 2 εβδομάδες πριν. Κάτι που όπως εξήγησε, είναι αναμενόμενο, λόγω του ότι η Κρήτη αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή προορισμό, με πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο. «Η συγκεκριμένη παραλλαγή παρουσιάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, σε ένα ποσοστό 25-30%, την περίοδο δύο εβδομάδες πριν. Παρότι αυτό το διάστημα υπάρχει έξαρση και μία αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, με συνέπεια μία ελαφρά αύξηση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες, και πολύ χαμηλούς αριθμούς συνανθρώπων μας που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, δεν ανησυχούμε, γιατί φαίνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δε σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα σοβαρής νόσου» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο Fm.

Πόσο ανησυχεί τους ειδικούς η υποπαραλλαγή Pirola;

Όσον αφορά την υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 ή Pirola, όπως έχει ονομαστεί, o κ. Παρασκευής αναφέρει ότι ανιχνεύτηκε πριν από 2 εβδομάδες στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και στην Ευρώπη, σε λίγα περιστατικά στο Ισραήλ και στη Νότιο Αφρική. «Προκάλεσε και προκαλεί ελαφρά ανησυχία, λόγω του ότι περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις στην εξωτερική πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί το στόχο, σε ότι αφορά την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού, για την προστασία που αναπτύσσεται έναντι της μόλυνσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί σε υψηλά ποσοστά, όμως είναι ακόμη νωρίς να εκτιμήσουμε, αν τα τωρινά χαμηλά ποσοστά θα συνεχιστούν, ή αν θα κυριαρχήσει στην υφήλιο. Η υποψία μας είναι ότι αν αυτή η παραλλαγή κυριαρχήσει, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις πολλές μεταλλάξεις. Ότι ο ιός δηλαδή, θα μπορεί να διαφύγει της ανοσίας έναντι της μόλυνσης. Η εμπειρία μας όμως μάς έχει δείξει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας, σχετικά με την πιθανότητα σοβαρής νόσου. Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το Φθινόπωρο, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αν δεν έχουμε δηλαδή μία σαφή κυριαρχία αυτής της υποπαραλλαγής, η κατάσταση δε θα μας ανησυχήσει ιδιαίτερα».

Αντιικά: Μείωση κινδύνου νοσηλείας έως 69% και θανάτου έως και 72%

Σχετικά με τη μελέτη «Εκτίμηση αποτελεσματικότητας αντιικών φαρμάκων molnupiravir και nirmatrelvir/ritonavir έναντι Covid19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου», ο καθηγητής επισημαίνει: «Η αντιική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, επιπλέον της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο. Δεδομένου ότι στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία, η σημασία της χρήσης αντιικών φαρμάκων, όπως ανέδειξε αυτή η μελέτη, είναι σημαντική. Και φάνηκε ότι ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ή άτομα με μεγάλο αριθμό συνοσηροτήτων, η προστασία γίνεται ακόμη πιο ισχυρή.

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν όλα τα άτομα που έλαβαν θεραπεία Φεβρουάριο-Ιούλιο του 2022, ηλικίας άνω των 65 ετών. 4.200 πήραν μολνουπιραβίρη και 12.000 πήραν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη. Στο σύνολο του πληθυσμού η μολνουπιραβίρη, σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία, φάνηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο κατά 60%, και τον κίνδυνο για θάνατο κατά 69%, ενώ η νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη, μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία κατά 69% και για θάνατο κατά 72%».

Τη μελέτη υπογράφουν εκτός από τον κ. Παρασκευή οι: Μ. Γκόβα, Κ. Μέλλου, Γ. Γερολιμάτος, Ν. Ψαλίδα, Κ. Γκολφινοπούλου, Ε. Γ. Κωστάκης, Στ. Λουκίδης, Αναστασία Κοτανίδου, Αθανάσιος Σκουτέλης, Ελ. Θηραίος, Γιώργος Σαρόγλου, Δημ. Ζωγραφόπουλος, Δημ. Φιλίππου, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόκλης Ζαούτης, Μίνα Γκάγκα, Σωτήρης Τσιόδρας και Αν. Αντωνιάδου.