Διασπείρονται τα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, σε διάφορες περιοχές της χώρας

Διασπείρονται τα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, σε διάφορες περιοχές της χώρας

 Τρία νέα περιστατικά μόλυνσης με τον Ιό του Δυτικού Νείλου κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, τα οποία εμφανίστηκαν σε νέες περιοχές εκτός Αργολίδας, δηλαδή στην Αρκαδία, την Αχαϊα και το Ρέθυμνο. Τα συνολικά κρούσματα έχουν φτάσει τα 40 και οι θάνατοι παραμένουν 3, ενώ οι άνθρωπου που νόσησαν αυτήν την εβδομάδα, δεν εμφανίζουν επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός - ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού - εντοπίστηκε πλέον και σε περιοχές της χώρας, στις οποίες δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα κρούσμα, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ: "δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό ΔΝ σε άλλες γεωγραφικές περιοχές". 

Τα τρία νέα περιστατικά δηλώθηκαν σε Αρκαδία, Αχαΐα και Ρέθυμνο, ωστόσο, από το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνεται ότι "ο πιθανός τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του ΔΝ αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού". 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της περιόδου 2017 μέχρι τις 06/09/2017 (ώρα 12.00), έχουν διαγνωστεί σαράντα (40) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Έχουν καταγραφεί τρεις (3) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (ηλικίας >70 ετών).

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστημονική επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, "Μέχρι τις 06/09/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε ανθρώπους στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας (Μυκήνες, Άργος, Ναύπλιο), Αρκαδίας, Αχαΐας και Ρεθύμνου. Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό ΔΝ σε άλλες γεωγραφικές περιοχές". 

Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΝΠΟ, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια , σε όλη την επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι τα θανατηφόρα κρούσματα μέχρι στιγμής αφορούν ηλικιωμένους.

Έντονη ειναι η δραστηριότητα του ιού, επίσης, και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, συγκεκριμένα αναφέρονται στην έκθεση η Ιταλία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία καθώς το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.