Πρόληψη στην οστεοπόρωση σημαίνει μέγιστη κορυφαία οστική πυκνότητα, δηλαδή σωστή διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Στις μέρες μας παρατηρείται μεγάλη έξαρση σε γυναίκες σε μεταεμμηνοπαυσιακές ηλικίες, στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου που είναι ευρύτερα γνωστή ως οστεοπόρωση. Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες αυτές έζησαν τα παιδικά τους χρόνια κατά τη διάρκεια της κατοχής όπου η διακίνηση αγαθών ήταν δύσκολη και η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων πολύ περιορισμένη.
Η οστεοπόρωση όπως γνωρίζουμε χαρακτηρίζεται από μεγάλη έκπτωση οστικής μάζας σε γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, αφού έχουμε πτώση των ορμονών και κατ'' επέκταση των παραγόντων που είναι υπεύθυνοι για τον μεταβολισμό των οστών. Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι είναι μια ασθένεια που η έγκαιρη αντιμετώπισή της βασίζεται στην πρόληψη σε νεαρές ηλικίες.
Έτσι μελέτες σύγχρονες αποδεικνύουν ότι τα άτομα που είχαν μεγαλύτερη κορυφαία οστική πυκνότητα δηλαδή τον περισσότερο δυνατό σχηματισμό των οστών μέχρι την ηλικία των 27 περίπου ετών, όπου σταματά η εξέλιξη και μπαίνουμε σε ενέλιξη, έχουν και τις λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση στην μεταεμμηνοπαυσιακή ηλικία. Μπορούμε λοιπόν, να πούμε ότι η πρόληψη της οστεοπόρωσης αφορά την παιδική και εφηβική διατροφή, αφού σε αυτές τις ηλικίες έχουμε και το μεγαλύτερο σχηματισμό οστικής μάζας.
Όσο δηλαδή πλουσιότεροι γίνουμε σε οστό κατά τη νεαρή ηλικία, τόσο μεγαλύτερη άνεση απώλειας οστικής μάζας έχουμε αργότερα που η διαδικασία αυτή είναι αναπόφευκτη. Και στις μέρες μας που η οστεοπόρωση αφορά το 10% περίπου των μεταεμμηνοπαυσιακών γυναικών με πολύ κακή ποιότητα ζωής για τα υπόλοιπά τους χρόνια δεν μπορούμε να αδιαφορούμε.
Κατ'' αρχάς η διατροφή στις ηλικίες που αναφέραμε πιο πάνω θα πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο. Θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον 500mg ασβεστίου σε ημερήσια δόση και η καλύτερη μορφή είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι δύο ισοδύναμα αυτών των προϊόντων, δηλαδή γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλο, μας δίνει το ασβέστιο που χρειαζόμαστε.
Το τυρί είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου και κυρίως τα σκληρά κίτρινα τυριά όπως η γραβιέρα. Άλλες πηγές είναι τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο και τα οστρακοειδή, καθώς και τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο.
Αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε αυτούς τους διατροφικούς παράγοντες μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή κορυφαία οστική πυκνότητα μέχρι την ηλικία των 27 αλλά και όταν αργότερα θέλουμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της νόσου, αυτές οι τροφές θα μας βοηθήσουν.
Παράλληλα, παράγοντες που προωθούν την αποβολή ασβεστίου από τον οργανισμό μας θα πρέπει να αποφεύγονται όπως η μεγάλη κατανάλωση καφέδων, πάνω από 4-5, το αλκοόλ και το κάπνισμα αφού δυσκολεύουν τη δέσμευση του ασβεστίου από τις τροφές του καθημερινού διαιτολογίου.
Η έγκαιρη πρόληψη στην ασθένεια αυτή με τις σωστές διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία θα μας δώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, ώστε η οστεοπόρωση να πάψει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν σήμερα τη γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση.
Μανος Καζαμιας Bsc Msc.
Διαιτολογος Διατροφολογος