Με τις ιώσεις να κυριαρχούν, όλοι αναζητούν τρόπους να νιώσουν καλύτερα και να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση με την επιλογή των κατάλληλων τροφών.
Τα πιο κοινά συμπτώματα των ιώσεων μπορούν, έστω και παροδικά, να ανακουφιστούν με ορισμένες τροφές ενώ κάποιες άλλες μπορεί να κάνουν τον ασθενή να νιώσει χειρότερα.
Πονόλαιμος
Ο ερεθισμένος λαιμός χρειάζεται ενυδάτωση.
Οι καραμέλες και οι παστίλιες (χωρίς ζάχαρη κατά προτίμηση) και το μέλι μπορούν να βοηθήσουν.
Τα μαλακά και κρεμώδη τρόφιμα όπως οι σούπες, ο πουρές από πατάτα ή άλλα λαχανικά, το γιαούρτι, η ομελέτα και οι κρέμες είναι πιο καλά ανεκτά για όσους έχουν πονόλαιμο ενώ προσφέρουν μια αίσθηση ανακούφισης.
Αντίθετα, τα σκληρά τρόφιμα όπως παξιμάδια, ξηροί καρποί κλπ μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το λαιμό. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσουν και οι όξινοι χυμοί όπως και τα εσπεριδοειδή.
Πόνος σε όλο το σώμα
Πολλές ιώσεις – και κυρίως η γρίπη – έχουν ως σύμπτωμα τον πόνο στους μυς σε όλο το σώμα.
Στην περίπτωση αυτή, τα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο ή ασβέστιο μπορεί να βοηθήσουν.
Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, και τα υς, αποξηραμένα φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο σολομός και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο.
Οτιδήποτε αφυδατώνει τον οργανισμό – όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ – μπορεί να επιδεινώσει τους μυϊκούς πόνους.
Πονοκέφαλος
Ο πονοκέφαλος μπορεί να συνοδεύει πολλές ιώσεις. Θεωρείται συχνό σύμπτωμα της γρίπης αλλά και της νόσου Covid-19.
Η καλή ενυδάτωση είναι η υπ’ αριθμόν ένα συμβουλή για την ανακούφιση του πονοκεφάλου, μαζί με τα παυσίπονα που θα συστήσει ο γιατρός.
Οι ειδικοί, λοιπόν, συνιστούν πολλά υγρά και κυρίως νερό ή φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη. Καλό είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά, η καφεΐνη και βέβαια το αλκοόλ που μπορεί να επιδεινώσει κατά πολύ τον πονοκέφαλο.
Πόνος στο αυτί
Η ρινική συμφόρηση και καταρροή μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο αυτί. Εξάλλου, πολλές ιώσεις έχουν ως επιπλοκή την ωτίτιδα, συχνότερα στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.
Οι ειδικοί συνιστούν πάντα πολλά υγρά για την ανακούφιση της συμφόρησης. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σολομός, ξηροί καρποί) μειώνουν τη φλεγμονή ενώ η βιταμίνη C (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή) και τα προβιοτικά (γιαούρτι) ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, καλό είναι να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα που επιδεινώνουν τη φλεγμονή.
Γαστρεντερικά συμπτώματα
Ο εμετός ή η διάρροια μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια μιας ίωσης, κάνοντας την κατάσταση ακόμη χειρότερη!
Η γενική σύσταση για τα συμπτώματα αυτά είναι τα μικρά γεύματα ώστε να μην επιβαρύνεται το στομάχι. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη διότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα οδηγούν σε απώλεια υγρών.
Φρυγανιές, κράκερ, απλό τοστ με τυρί, φιδές ή σκέτα μακαρόνια με τυρί, οι βραστές πατάτες και το βραστό κοτόπουλο θεωρούνται καλές επιλογές για να «ηρεμήσει» το στομάχι, ενώ επιτρέπεται και το μήλο.
Όσο επιμένουν τα συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ λιπαρά φαγητά, οι σάλτσες, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά.
Πηγές: Orange Coast Memorial Medical Center, Foodtrainers