Συνέντευξη με τον Δρ. Αντώνιο Πίτση, Καρδιοχειρουργό, Διευθυντή Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ένωσης Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών (Endoscopic Cardiac Surgeons Club, ecsclub.org), μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης για την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Καρδιάς και Θώρακα (International Society for Minimally Invasive Cardiothoracic Surgery, smics.org), εκπαιδευτής καρδιοχειρουργός και σχεδιαστής ενδοσκοπικών καρδιοχειρουργικών εργαλείων.
Ρομποτικά συστήματα, τρισδιάστατες ενδοσκοπικές κάμερες πολύ υψηλής ανάλυσης, εξελιγμένα ενδοσκοπικά εργαλεία, ασύρματα δίκτυα και προηγμένα συστήματα τρισδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης, προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες στους σημερινούς καρδιοχειρουργούς καθιστώντας παρελθόν τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις με τις μεγάλες στερνοτομές και τον ανοιχτό θώρακα.
Πρωτοπόρος διεθνώς σε καινοτόμες ελάχιστα τραυματικές επεμβάσεις στην καρδιά και εκπαιδευτής δεκάδων καρδιοχειρουργών από όλο το κόσμο, ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής κι εξηγεί γιατί θεωρείται η μεγάλη επανάσταση στην αντιμετώπιση πλήθους καρδιακών παθήσεων:
Τι ακριβώς είναι ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική και πώς διαφέρει από τις συμβατικές μεθόδους;
Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική αφορά στη χρήση τρισδιάτατων ενδοσκοπίων πολύ υψηλής ανάλυσης και ρομποτικών και ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων για την επιδιόρθωση διαφόρων προβλημάτων της καρδιάς, μέσα από μικρές τομές που θυμίζουν αυτές των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Επί της ουσίας, αντανακλά έναν ελάχιστα τραυματικό κι επομένως πολύ πιο ήπιο, ανώδυνο κι ασφαλή τρόπο για να προσεγγίζουμε την καρδιά και να πραγματοποιούμε μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Στον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών και ειδικότερα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 τέτοιες επεμβάσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε το άνοιγμα του θώρακα (στερνοτομή) κι όλες τις μεγάλες τομές του παρελθόντος με όλη τη νοσηρότητα και την επιβάρυνση που οι τελευταίες συνεπάγονταν για τους ασθενείς.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική;
Το πεδίο εφαρμογής της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής είναι αρκετά ευρύ και αφορά στην αντιμετώπιση των δομικών παθήσεων της καρδιάς σε διάφορες εκδοχές τους. Ειδικότερα, αποτελεί ιδανική μέθοδο για την αντιμετώπιση βαλβιδοπαθειών (επιδιόρθωση ανεπάρκειας και στένωσης μητροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας, αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας), συγγενών καρδιοπαθειών (σύγκλειση μεσοκολπικής και μεσοκοιλιακής επικοινωνίας), όγκων καρδιάς. Επίσης χρησιμοποιείται για τη μυεκτομή υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, καθώς επίσης και για την κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής και εν γένει για την αντιμετώπιση καρδιακών αρρυθμιών, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι δυνατότητες εφαρμογής της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής είναι πραγματικά μεγάλες και ενισχύονται εντυπωσιακά όταν υποστηρίζεται από σύγχρονες υποδομές, όπως τα υβριδικά χειρουργεία, ρομποτικούς βραχίονες, εξελιγμένα συστήματα καρδιακής απεικόνισης και κυρίως τα καλύτερα συστήματα ενδοσκόπισης που διαθέτει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών.
Γιατί να επιλέξει ένας ασθενής την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική;
Το προφανές πλεονέκτημα είναι η αποφυγή της στερνοτομής και γενικότερα η ελάχιστα τραυματική φύση της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής, που σε συνδυασμό με τη χρήση εξοπλισμού και υποδομών τελευταίας τεχνολογίας διασφαλίζει το βέλτιστο δυνατό ιατρικό και αισθητικό αποτέλεσμα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και τον ελάχιστο δυνατό χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης. Με τη στερνοτομή, ο χρόνος επούλωσης του χειρουργικού τραύματος μπορεί να ξεπεράσει τον ένα μήνα επιβαρύνοντας τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθυστερώντας σημαντικά την επάνοδό του στην καθημερινότητα. Αντίθετα, με τη χρήση ενδοσκοπικών τεχνικών ο καρδιοχειρουργικός ασθενής μπορεί σε λίγες ημέρες να είναι σπίτι του και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει καταστεί πλήρως λειτουργικός. Το βασικότερο, όμως, πλεονέκτημα είναι γιατί με την ενδοσκοπική και ρομποτική καρδιοχειρουργική μπορούμε και κάνουμε αποτελεσματικότερες επεμβάσεις επειδή βλέπουμε καλύτερα (μεγέθυνση, υψηλή ανάλυση, ενισχυμένη απεικόνιση με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης) και διαθέτουμε πολύ εξελιγμένα εργαλεία υψηλής χειρουργικής ακρίβειας.