Έρευνα: Ο εμβολιασμός επηρεάζει ξεκάθαρα το προσδόκιμο ζωής
AP
AP

Έρευνα: Ο εμβολιασμός επηρεάζει ξεκάθαρα το προσδόκιμο ζωής

Ο εμβολιασμός έχει ξεκάθαρη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής. Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 29 χώρες μεταξύ 2019 και 2021, κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ έδειξε ότι ο εμβολιασμός βοήθησε χώρες που είχαν σημειώσει σημαντική επιδείνωση σε επίπεδο θανάτων εν μέσω πανδημίας να ανακάμψουν. 

Το 2021 ερευνητές του Κέντρου Δημογραφικής Επιστήμης Leverhulme του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι το 2020 η πανδημία προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ωστόσο, το 2021, «εμφανίστηκε μια ξαφνική αλλαγή», αναφέρει ο Ρίντι Κασιάπ, καθηγητής δημογραφίας στην Οξφόρδη που συμμετείχε στη συγγραφή της τελευταίας έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Human Behaviour. 

Πολλές χώρες στη Δυτική Ευρώπη είδαν το προσδόκιμο ζωής τους να αυξάνεται  και πάλι σε προ-πανδημίας επίπεδα. Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Σουηδία κατάφεραν μάλιστα να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, στην ανατολική Ευρώπη, όπως επισημαίνεται, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε σε επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τη δεκαετία του '90. 

Στη Βουλγαρία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχετικό θέμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 25 μήνες το 2021 μετά από μείωση 18 μηνών την προηγούμενη χρονιά. Η Βουλγαρία έχει τα χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Χώρες που είχαν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 είχαν μικρότερη πτώση στο προσδόκιμο ζωής όπως έδειξε η έρευνα. 

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ξεκάθαρα μία σύνδεση», τόνισε ο Κασιάπ.