ΕΣΥ: Η ψηφιακή μεταρρύθμιση προχωρά με ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης
SHUTTERSTOCK/EliteExposure
SHUTTERSTOCK/EliteExposure

ΕΣΥ: Η ψηφιακή μεταρρύθμιση προχωρά με ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης

Σε ένα γιγαντιαίο έργο εξελίσσεται η ψηφιακή μεταρρύθμιση του ΕΣΥ με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των πολιτών με έναν όσο το δυνατό πιο άρτιο τρόπο. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, μέσα από ένα ενιαίο πολυκαναλικό σύστημα που θα αποτελέσει τον κόμβο συντονισμού, συλλογής και μεταβίβασης της πληροφορίας για δομές και υπηρεσίες υγείας.

Το έργο αυτό θα επιτευχθεί μετά από απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, με την οποία εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 35.464.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

  • η δημιουργία ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης,
  • κεντρική ενιαία εφαρμογή λήψης και διαχείρισης αιτημάτων,
  • μηχανισμός συντονισμού ομάδων καθοδήγησης των ληπτών υπηρεσιών υγείας,
  • σύγχρονα κανάλια εξυπηρέτησης,
  • διεξαγωγή ερευνών ικανοποίησης κοινού,
  • υπηρεσίες συμβούλου για την ποιοτική αξιολόγηση μέσω μετρήσεων απόδοσης, για τη συνεχή βελτίωση του μηχανισμού εξυπηρέτησης,
  • καθώς και μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Να σημειωθεί εδώ ότι υπουργείο ευθύνης και υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΣΥ είναι μια πραγματική τομή σε ένα πολύπαθο ΕΣΥ που καλείται να συμβαδίσει με τις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις στον χώρο της Υγείας. Η διασύνδεση online με σύγχρονα κανάλια εξυπηρέτησης, αποτελεί εχέγγυο για μια νέα πραγματικότητα, διαμορφώνοντας ένα αποδοτικό σύστημα υγείας με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών, την καλύτερη διαχείριση της περίθαλψης και την αποτύπωση τυχόν αδυναμιών του συστήματος, ώστε αυτές να αντιμετωπίζονται άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και παρερμηνείες».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: «Ενισχύουμε το ΕΣΥ, μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις σε υποδομές, λειτουργίες και ανθρώπινο δυναμικό, στις οποίες συγκαταλέγονται η αναβάθμιση δεκάδων δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια, καθώς και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, που προσφέρονται καθημερινά στους συμπολίτες μας. Η συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων, όπως αυτοί που εξασφάλισε η χώρα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργεί η συνετή οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεισφέρουν καταλυτικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας στο χώρο της Υγείας, στη βελτίωση της καθημερινότητας και στην ενίσχυση της κοινωνίας. Με σχέδιο και πράξεις, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, για την Ελλάδα που μας αξίζει».

Στην τελική ευθεία το έργο RIS/PACS

Βέβαια, να επισημάνουμε επίσης ότι προχωρά με ταχύτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας σε όλους τους τομείς, με την εφαρμογή του συστήματος RIS/PACS στα νοσοκομεία της χώρας να βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο.

«Βρισκόμαστε στο 70%-80% του έργου», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συστημάτων Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι οι εφαρμογές και το αποθετήριο λειτουργούν στο περιβάλλον «νέφους» του H-Cloud.


Τι είναι το RIS/PACS

Το RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System) εξασφαλίζει την ασφαλή λήψη, αποθήκευση και ανάκτηση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και γνωματεύσεων και καλύπτει το σύνολο των 112 νοσοκομείων της χώρας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 1ο τρίμηνο του 2025 και στην πλήρη του λειτουργία θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στις εξετάσεις τους μέσω του gov.gr.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη δυνατότητα διαμοιρασμού των εξετάσεων διευκολύνοντας τη συνεργασία των επαγγελματιών Υγείας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Η παραγωγική λειτουργία του συστήματος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 από το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και έκτοτε έχει επεκταθεί για να καλύψει σήμερα το 60% των νοσοκομείων της χώρας. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του RIS/PACS παίζει το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud), στο οποίο έχουν αναπτυχθεί όλες οι απαιτούμενες εφαρμογές και στο οποίο αποθηκεύονται οι εξετάσεις και οι διαγνώσεις.